Na co je dobrý resveratrol a proč ho užívat?
Resveratrol je velice zajímavá sloučenina a také vysoce funkční antioxidant, který je přírodního původu a jeho pravidelné užívání může poskytnout tělu spoustu benefitů. Najdeme ho v několika desítkách rostlin, kde se nenachází jen tak, ale má v nich svoje určité specifické funkce. Prospěch, který z něj může mít lidský organismus, je rovněž značný. Nejenže je resveratrol přínosný pro buňky, ale má i některé další pozitivní vlastnosti. Avšak co to je skutečně za látku, co dokáže a kdy byste měli jeho zařazení zvážit? Na to naleznete odpovědi v dnešním článku, který je na resveratrol zaměřen.

Co je resveratrol za látku?
Resveratrol je známý již od první poloviny 20. století. Tehdy mu ale nebyla věnována taková pozornost jako později, kdy se po pečlivějším zkoumání zjistilo, že z něj můžeme mít velký užitek pro naše zdraví. Proto na něj dnes již běžně narazíte v doplňcích stravy a můžete ho tak do těla dopravit ve větším množství. Konkrétně se jedná o přírodní polyfenol, tedy rostlinou sloučeninu, jež dává zejména určitým druhům ovoce fialovou barvu a slouží taktéž k ochraně před negativními vlivy vnějšího prostředí – patogeny, škůdci, infekcí, UV zářením a jinými okolnostmi. Polyfenoly jsou ovšem poměrně rozsáhlou kategorií, která se dělí do čtyř základních skupin. Resveratrol náleží mezi tzv. stilbeny.
Kde a v jakých formách se resveratrol vyskytuje?
V úplném počátku byl resveratrol objeven v kořenech kýchavice. Nachází se však hojně v různých druzích ovoce, kdy nám může jeho přítomnost často prozradit právě i barva. Najdeme ho především v tmavých odrůdách hroznového vína, kde je koncentrován zejména ve slupkách a jadérkách. Z tohoto důvodu se po lisování dostává i do oblíbeného alkoholického nápoje – červeného vína. Dále se vyskytuje třeba v borůvkách, brusinkách, švestkách, černém rybízu, arašídech a křídlatce japonské. To je vytrvalá invazivní rostlina, ze které se nicméně resveratrol s oblibou extrahuje do doplňků stravy.

Pokud si budete chtít resveratrol pořídit, je velice pravděpodobné, že zjistíte, že není resveratrol jako resveratrol. Může mít totiž dvě rozličné formy. Ty jsou označovány jako cis a trans. Aktivní látka je to sice stejná, ale liší se v izomerech. Tedy v tom, jak jsou uspořádány jejich molekuly. To ovšem hraje důležitou roli v biologické dostupnosti. Cis izomery mají podobné atomy na stejné straně, ty trans na straně opačné. Díky tomu je trans forma resveratrolu daleko lépe využita organismem a vstřebána ve větším množství.
Jak resveratrol může přispět zdraví?
Resveratrol je v první řadě silný antioxidant. Je proto prospěšný pro veškeré buňky v těle. Napomáhá je totiž chránit před volnými radikály. To jsou různorodé molekulární sloučeniny, které mají nespárovaný elektron, kvůli čemuž jsou vysoce nestabilní a reaktivní. Mohou tak způsobit poškození okolním buňkám. Nadměrnou tvorbu radikálů ovlivňuje spoustu faktorů jako je znečištěné ovzduší, cigarety, alkohol a UV záření, ale může za tím být také nevhodná strava. Mezi to nejhorší patří častá konzumace smažených jídel a všeobecně potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. A z tohoto důvodu potřebujeme právě antioxidanty, které jsou schopné volné radikály neutralizovat, a zabránit tak možnému vzniku onemocnění a předčasnému stárnutí.
Resveratrol má dále blahodárný vliv na kardiovaskulární soustavu. Podporuje její správnou činnost, funkci srdce a reguluje krevní tlak. Snižuje rovněž hladinu špatného (LDL) cholesterolu v krvi a zabraňuje rozšiřování zánětlivých procesů. Resveratrol může také pozitivně ovlivnit metabolismus tuků, imunitní systém a jeho schopností využívají dokonce sportovci, kdy ho užívají především pro zmírnění dopadů po intenzivním cvičení a lepší regeneraci svalstva.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
DMSO (Dimethylsulfoxid) použití a působení??
Dimethylsulfoxid známý také pod zkratkou DMSO je přírodní organická sloučenina síry získávána ze dřeva. Příběh DMSO započal na přelomu 19 století v Německu, kdy bylo DMSO objeveno shodou náhod v dřevařském průmyslu, jako vedlejší produkt při výrobě papíru. DMSO by se dalo označit také jako přírodní rozpouštědlo, ovšem s blahodárným vlivem na celkový organismus.
Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech.
Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.










