Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat. Nicméně ne vše s nápisem ženšen nám zajistí to, co skutečně potřebujeme. Za prvé může být názvem ženšen označováno vícero druhů rostlin a za druhé je také vždy důležitá jeho kvalita. Dle čeho je tedy dobré ženšen vybírat? A na co konkrétního se při volbě zaměřit? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v dnešním článku.
Co je ženšen pravý a s čím si ho neplést?
Pokud se poohlížíte po ženšenu, je v první řadě nezbytné najít ten, který skutečně máte na mysli. Existuje totiž několik druhů rostlin, jež mohou být tímto způsobem označovány. Často vám více napoví jeho druhový či latinský název. Ženšen pravý je latinsky Panax ginseng, česky pak všehoj léčivý. Náleží do čeledi aralkovitých (Araliaceae), je vytrvalý a jeho nadzemní část může být vysoká až 60 cm.
Setkat se ale můžeme také s americkým ženšenem, trojlistým, japonským a vietnamským. Ženšen pravý je ovšem tím nejlepším a nejoblíbenějším kandidátem. Narazit můžeme dokonce na další byliny, které však s klasickým ženšenem nemají vůbec nic společného (eleuterokok, ašvagandha).
Odkud ženšen pochází a co se z něj používá?
Ženšen byl objeven již před několika tisíci lety, a to na území východní Asie, kde byl považován za jednu z nejcennějších bylin a kdysi jeho blahodárností mohl využívat jen sám císař a pár dalších vysoce postavených. Dodnes je v této oblasti hojně pěstován a ženšen zde produkovaný je považován za jeden z nejkvalitnějších. Jedná se konkrétně zejména o Čínu a Koreu. Samotný ženšen má jeden až několik vzpřímených stonků, dlouhé řapíkaté listy a světlé až krémové květy, ze kterých se později tvoří drobné bobule. Nicméně nás zajímá především jeho kořen, jež se využívá pro výrobu doplňků stravy, jelikož právě ten je bohatý na bioaktivní látky.
Obsahové látky a schopnosti ženšenu pravého
Ženšen obsahuje celou pestrou škálu zajímavých látek. Je to třeba vitamin C, draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, polysacharidy, třísloviny, peptidy a přibližně 80 druhů saponinů. Z těch jsou unikátní především tzv. ginsenosidy. Ty vykazují spoustu pozitivních vlivů pro lidský organismus. Jsou například přínosem pro vlastní obranyschopnost a napomáhají stimulovat imunitní systém. Ženšen pravý má příznivý dopad jak na fyzickou, tak i psychickou stránku člověka, podporuje vitalitu, odolnost, potlačuje únavu a vyčerpání a odbourává stres. Zlepšuje také kognitivní funkce jako je paměť, myšlení a koncentrace. Dále je prospěšný pro sexuální zdraví, srdeční činnost, krevní oběh a regulaci krevního tlaku.
Podle čeho ženšen vybírat?
Jednotlivé druhy ženšenu a jeho názvy jsme už probrali, proto by neměl být problém sáhnout po tom pravém ženšenu. Je tu ale mnohem více faktorů, na které bychom se při vybírání toho správného produktu měli zaměřit. Důležitý je třeba původ ženšenu. Pořídit bychom si měli takový, který pochází z důvěryhodných zdrojů a z oblastí, kde má ženšen dlouholetou tradici. Významná je rovněž forma, ve které ženšen budeme užívat. Nejlepší jsou extrakty v podobě prášku nebo kapslí, jež zajišťují vysokou koncentraci aktivních složek. V případě kapslí by mělo být obsaženo dostatek miligramů a na obalu bychom měli najít deklarovaný počet ginsenosidů – protože to je ta látka, která nás zajímá nejvíce. Narazit můžeme na různé koncentrace ginsenosidů. Ty nižší se hodí na dlouhodobé a preventivní užívání, ty vyšší zase pro okamžité a rychlé povzbuzení po fyzické i mentální stránce.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Exclusive Ženšen pravý s deklarovaným a vysokým podílem ginsenosidů 80% v jedné rostlinné kapsli.
Golden Nature Ženšen pravý s obsahem 4% ginsenosidů, vhodný k dlouhodobému užívání.

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

Proč užívat arginin nejen po čtyřicítce? Jaký vliv má na naše tělo?
Arginin, jakožto jedna z významných aminokyselin, má v těle určité nezaměnitelné funkce. Řadí se ovšem mezi semi-esenciální látky, což znamená, že si ho organismus sice sám vytváří, ale nemusí tomu tak být v každém období. Arginin se v organismu vytváří zcela samovolně a dostatečně pokud k tomu má potřebné podmínky. Avšak třeba v období růstu a vývoje bývá jeho tvorba nedostačující.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.