Ostropestřec mariánský a jeho vliv na zdraví?
Ostropestřec mariánský či Silybum marianum je rostlina, jejíž oblíbenost každým rokem narůstá. Ostropestřec má však již dlouholetou tradici a díky své trnitosti byl spojován s ukřižováním Ježíše Krista, a proto dostal přezdívku Kristova koruna. Je využíván zejména pro svoje blahodárné schopnosti, jež má na naše játra. U nás se s ním setkáme v nepřeberném množství podob. Pořídit si ho můžeme ve formě oleje, tinktury, čaje, tablet nebo kapslí. Každá z těchto forem má určité výhody a z některých vytěžíme více příznivých látek než z jiných. Jaké všechny složky ale v ostropestřci najdeme, jak našemu organismu může přispět a co je to vlastně za rostlinu? To vše si probereme v dnešním článku.
Co to je ostropestřec mariánský a kde se s ním můžeme setkat?
Ostropestřec je bylina, kterou si můžeme velmi snadno splést s obyčejným bodlákem. Je jednoletý až dvouletý a patří do skupiny hvězdicovitých. Na první pohled nás může zaujmout bodlákový květ, jež má růžovofialovou barvu. Odstín se může nepatrně lišit podle stanoviště, na němž vyrůstá. Výrazněji do modra bývá v místech, kde je zásaditější půda. Ve vyloženě kyselé zemině se mu však příliš dařit nebude. Listy jsou zelené s nepravidelnými bílými skvrnami po celém povrchu a dlouhými ostrými bodlinami. Nejvíce aktivních látek nalezneme v jeho semenech, méně pak v listech či kořenech. Semínka se získávají z plodu, jež vznikají po odkvětu. Celá hlavice se musí nechat dozrát, a až poté jsou semena vyjmuta. Zralá totiž poskytnout největší kvantum důležitých složek.
Nejlépe se ostropestřci daří v oblasti středomoří. Má rád teplejší a slunná místa. V naší krajině se s ním ve volné přírodě téměř nesetkáme. Často se ale pěstuje jako okrasná letnička v zahradách. V plném rozkvětu běžně bývá v období od července až do září.
Jaké obsahové látky se v ostropestřci nachází?
V ostropestřci je hned několik skupin aktivních látek, které jsou pro organismus cenným přínosem. Má v sobě flavonoidy, bílkoviny, kvercetin (antioxidant), aminokyseliny, mastné kyseliny (např. kyselina linolová a olejová), aminy (histamin a tyramin), steroly (betasitosterol, kampesterol a stigmasterol), silice a z vitaminu je to třeba hlavně vitamin E.
Za nevýznamnější složku v ostropestřci je brán tzv. silymarin. Není to pouze jedna látka, nýbrž směs několika flavonoidů. Zahrnuje silybin, silydianin a silychristin. Silymarin je unikátní látka a pokud chceme vybrat ten nejefektivnější produkt, měli bychom hledět především na deklarované množství této látky. Nejideálnější poměr je 80 %. Tak z ostropestřce vytěžíme co nejvíce.
Co může ostropestřec mariánský našemu tělu nabídnout?
Na co má ostropestřec jednoznačně úplně největší vliv jsou játra. Funguje totiž hepatoprotektivně – to znamená, že ochraňuje jaterní tkáň. Mírní tedy dopady toxinů jak z preventivního hlediska, tak i v případě, pokud už jsou játra poškozena. Neblahý důsledek na játra má kupříkladu častá konzumace tučných potravin a alkoholu nebo užívání některých léčivých přípravků. Játra mají v těle velice významnou roli a jejich správná funkce je v mnoha ohledech klíčová. Mají schopnost likvidovat veškeré škodliviny a odpadní a nepotřebné látky. Ostropestřec tudíž podpoří zdraví našich jater, jejich regeneraci a pročištění celého organismu. Silymarin a další obsažené antioxidanty také přispívají k ochraně buněk před volnými radikály a vznikem antioxidačního stresu.
Dále je ostropestřec prospěšný pro normální chod trávicí soustavy, protože podporuje tvorbu a uvolňování žluči. Dokonce má pozitivní efekt na hladinu cholesterolu a cukru v krvi a z obsažených složek bude profitovat i kardiovaskulární systém – napomáhá správné činnosti srdce, posiluje cévy a zlepšuje jejich pružnost. V neposlední řadě podněcuje celkovou obranyschopnost těla.
Ostropestřec mariánský je přínosný pro:
- Normální trávení a funkci jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladinu cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozenou obranyschopnost – odolnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ostropestřec mariánský ve formě kapslí s deklarovaným podílem 80% silymarinu.
MycoMedica Ostropestřec s deklarovaným obsahem 80% silymarinu s navíc přidanou reishi a smetankou lékařskou.

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.

Adaptogeny a jejich působení na organismus?
Adaptogeny jsou skupinou rostlin a bylin, které mají řadu unikátních schopností. Většina z nich je využívána dokonce již po staletí, a to v rámci všemožných tradičních kultur. Tyto rostliny pomáhají tělu se lépe vyrovnat se stresem či změnami prostředí.