Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí a při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin. A právě na tuto směs látek se podíváme v dnešním článku.
Základní fakta o ostropestřci mariánském
Ostropestřec mariánský, latinsky Silybum marianum, pochází ze Středomoří a jedná se o pichlavou jedno až dvouletou rostlinu, která roste na slunných místech. Pokud vyrůstá z vápenité půdy, dosahuje výšky až 150 cm a má krásný nafialovělý květ. Podle pichlavých mramorovaných a žilkatých listů se ostropestřci také někdy říká "bodlák".
Aktivní látka silymarin se získává z plodů po odkvětu. Semena se nejčastěji zpracovávají na ostropestřecový olej, tinkturu, čaj nebo doplňky stravy. Bylinný čaj z ostropestřce se ale příliš nedoporučuje, neboť silymarin není dobře rozpustný ve vodě. Pouhým popíjením čaje tak do sebe dostanete minimum prospěšných látek. Mnohem výhodnější a efektivnější tedy je zakoupit ostropestřec marinánský jako doplněk stravy ve formě kapslí, které obsahují standardizovaný extrakt s deklarovaným obsahem silymarinu. Při výběru potravinového doplňku se ale zaměřte na deklarovaný obsah 80% silymarinu a obsahem byliny v jedné kapslí. Nižší koncentrace by znamenala nízký efekt.
V čem silymarin vyniká a proč je důležitý?
Silymarin je hlavní aktivní složkou ostropestřce mariánského, která se v největším množství nachází ve slupkách semen (až 5 %). Skládá se ze tří látek – silybinu, silydioninu a silikristinu. Každá z těchto látek má samozřejmě svoji specifickou funkci. Pokud bychom však měli jednu látku vyzdvihnout, byl by to silybin, který hraje klíčovou roli v ochraně jater před škodlivinami. Kvůli nezdravému jídlu, kouření, užívání léků a alkoholu jsme totiž neustále vystavováni působení toxických, chemických a nepotřebných látek, které mají právě jaterní buňky za úkol likvidovat. Bohužel tím ale jaterní tkáň trpí a zasluhuje si regeneraci, jíž se jí naštěstí díky sylibinu dostavuje.
Silymarin dále působí jako antioxidant, takže organismus zbavuje škodlivých volných radikálů a předchází oxidačnímu stresu. Zároveň se podílí na očistě těla a optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi.
Jaké další látky ostropestřec mariánský obsahuje a jak působí?
Kromě silymarinu je ostropestřec mariánský nabitý dalšími aktivními látkami, jež podporují přirozenou obranyschopnost těla a normální činnost sleziny, žaludku žlučníku a ledvin. Mezi obsažené látky patří například vitamin C, E a K, antioxidant kvercetin, biogenní aminy tyramin a histamin a aminokyseliny.
Zajímavé také je, že plody ostropestřce obsahují až 30 % nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová a 30 % bílkovin. Všechny tyto látky mají pozitivní vliv na naše tělo a jeho ochranu před dopadem znečištěného prostředí a uspěchané doby, jež je příčinou civilizačních onemocnění.
S čím vám ostropestřec může pomoci a k čemu v organismu přispívá?
- Normální trávení a funkce jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozená obranyschopnost - odolnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ostropestřec mariánský ve formě kapslí obsahuje 500 mg v jedné kapsli s deklarovaným obsahem silymarinu 80%.
Allnature Ostropestřecový olej obsahuje nejen mnoho vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, čímž podporuje správnou funkci jater, ale je také vhodným pomocníkem při vaření, přípravě salátů a kaší.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.

Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli.

Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.