Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?

Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správné funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, aby ostropestřec byl v terapii efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.

Popis ostropestřce mariánského (Silybum marianum)

Ostropestřec mariánský je jednoletá nebo dvouletá rostlina, které se nejlépe daří na sluníčku v oblastech Středomoří. Pěstovat ji lze i nás, ale obsah aktivních látek bude nižší, takže od ostropestřce vypěstovaného v našich podmínkách nelze očekávat valný efekt.

 

Vzhled ostropestřce nejlépe vystihuje slovo „bodlák“, protože květ, kterému se odborně říká úbor, má krásnou fialovorůžovou barvu a ostré ostny. Výškově celá rostlina dorůstá přibližně 100 cm a má pichlavé listy s bílým žilkováním. Důležité aktivní látky zvané silymarin se ukrývají v semenech květů po odkvětu, přičemž sběr nejčastěji probíhá ručně. Jedná se o náročný, nepříjemný a zdlouhavý proces, už kvůli kterému se ostropestřec mariánský nevyplatí pěstovat v našich domácích podmínkách. Část aktivních látek se pak také nachází v listech nebo kořenech, které lze využít k přípravě čaje. Opět ale musíte počítat s tím, že popíjením čaje do svého těla nedostanete dostatek potřebných látek, takže výsledný efekt bude poloviční či částečný.

 

Proč je důležité u doplňků stravy s ostropestřcem sledovat obsah silymarinu?

Za pozitivní vliv na játra je ostropestřec vděčný unikátní látce zvané silymarin. Jedná se o souhrnné označení více látek tzv. rostlinných flavonoidů, které nesou názvy silybin, silydianin a silychristin. Tato klíčová směs se nachází konkrétně ve slupkách ostropestřce a příznivě působí při očistě těla, podpoře zažívání a regeneraci jater.

 

Játra jsou totiž důležitým orgánem, jehož hlavní úlohou je detoxikovat organismus od zplodin a toxinů přijatých potravou, vzduchem a vodou. Vzhledem k této funkci a znečištěnému prostředí dostávají naše játra zabrat více než kdy jindy. A právě k tomu slouží silybin, který ze všech tří látek nejvíce působí na jaterní tkáň.

 

Aby ale doplněk stravy s extraktem z ostropestřce mariánského skutečně fungoval, je nutné zaměřit se při výběru hlavně na ty přípravky, které obsahují deklarované množství silymarinu. Jedině tak můžete očekávat příznivý dopad na trávicí soustavu a játra.

 

Jaké další látky ostropestřec obsahuje a k čemu je dobrý?

Silymarin není jedinou látkou, jež ostropestřec obsahuje. Kromě ní je ještě bohatý na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová. Té dokonce obsahuje přibližně 30 %. Dále pak nechybí ani antioxidant zvaný kvercetin, který má za úkol chránit buňky před volnými kyslíkovými radikály Samozřejmostí jsou i aminokyseliny, histamin, silice a vitaminy E, C a K. Díky tomu ostropestřec pomáhá zlepšovat celkovou odolnost organismu, optimalizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému.

Ostropestřec marianský podporuje:

  • Normální trávení a funkce jater, pročištění
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Normální činnost srdce
  • Přirozená obranyschopnost

 

Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:

 

Golden Nature Ostropestřec mariánský obsahuje v jedné kapsli standardizovaný extrakt ostropestřce mariánského s deklarovaným množstvím 80% silymarinu.

 

 

 

 

 

 

Ostropestřec mariánský od českého výrobce MycoMedica obsahuje extrakt ostropestřece s deklarovaným podílem silymarinu 80% navíc obohacené o reishi a pampelišku.

 

 

Blog

Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?

Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.

21.07.2021


Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?

Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí.  Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin. 

15.07.2021


Aquamin a klasický vápník, jaký je mezi nimi rozdíl?

Vápník je velice důležitý prvek, který potřebujeme k životu. Bez nadsázky můžeme říci, že díky němu je naše tělo soudržné, pevné a činné. V těle tvoří přibližně 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž 99 % vápníku je uloženo v kostech. Nepotřebují ho ale pouze naše kosti a zuby. Významný je také pro nervosvalovou činnost, srážení krve, imunitu nebo hojení ran.

02.07.2021



Všechny články


Nejprodávanější

https://www.zivefirmy.cz/dopln-vitamin_f1649480?q=doplnvitamin&loc=cr%7C0

Provozovatel webu, Doplň Vitamín s.r.o, se sídlem Roháčova 145/14, Praha 3, 130 00, IČ: 04693787, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím