Přírodní vitamin C a jeho výhody?
Vitamin C je jeden z velice důležitých vitaminů a hraje klíčovou roli v udržení správného fungování našeho těla. Neexistuje asi jedinec, který by tento vitamin neznal a většina z nás se ho i do organismu snažila pravděpodobně někdy doplnit. Vybrat si z široké nabídky však může být poněkud komplikované a pokud chceme tento vitamin do těla skutečně efektivně dodat, je nutné nad volbou popřemýšlet. Existuje totiž mnoho značek, s různým počtem miligramů a v rozdílné kvalitě. Možná jste se už ale dokonce setkali s pojmem přírodní vitamin C. Ten se od klasického synteticky vyráběného vitaminu C v určitých ohledech liší. Co si ovšem pod takovým vitaminem C představit a jaké jsou jeho přednosti? To se dozvíte níže.

Jaké funkce má vitamin C a kolik je ho třeba?
Denní potřebný příjem vitaminu C se může lišit na základě věku, pohlaví či životního stylu. Nicméně jako doporučená dávka se udává něco kolem 80 – 100mg denně pro dospělého jedince. V případě, že je tělo vystavováno intenzivnějšímu množství bakterií a virů nebo jste dokonce už nemocní, může být potřebná dávka až několikanásobně větší. Stejně tak pokud třeba procházíte stresovým obdobím nebo pravidelně a intenzivně cvičíte – to se totiž vitamin C v těle spotřebovává výrazně rychleji. Suplementování o trochu vyšších dávek vitaminu C se obávat nemusíte, v organismu se neukládá a případný nadbytek se vyloučí močí. Nesmí se však jednat o žádná extrémní množství.
Vitamin C je známý především svojí schopností posilovat imunitní systém. To ale není jeho jediná funkce. Vitamin C je antioxidantem, chrání buňky před volnými radikály, je významný pro psychickou stabilitu, správnou nervovou činnost, snižuje únavu a vyčerpanost, je nepostradatelný pro zdraví kostí, chrupavek, kůže a zubů a přispívá k normální syntéze kolagenu a vstřebávání železa.

Čím se přírodní vitamin C odlišuje?
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách. Není na něm nic špatného, nicméně přírodní vitamin C má jednu nespornou výhodu. Vyskytuje se totiž po boku dalších látek, jako jsou kupříkladu flavonoidy. Jedná se o fytonutrienty, jež mají zásadní vliv na to, jak je vitamin C následně v těle využit. To znamená, že tyto látky zvyšují biologickou dostupnost vitaminu C, a organismus je tak schopen absorbovat daleko větší kvantum, než v případě klasického synteticky vytvořeného vitaminu C.
Acerola jako výjimečný zdroj vitaminu C
Zdrojů, ze kterých můžeme přirozeně získat vitamin C je celá řada. Ovšem jisté stojí za povšimnutí více nežli jiné. Často jsou v tomto ohledu vyzdvihovány citrusy, ty sice obsahují značnou dávku tohoto vitaminu, ale ne zcela tu nejvyšší. Více ho má černý rybíz, paprika, brokolice, kiwi, šípek či třeba tropická acerola.
Acerola neboli Malpígie je zajímavá rostlina, která vytváří kyselé a nápadně červené plody. Pod lesklou slupkou se nachází šťavnatá světlejší dužina a pecka. A právě tyto plody jsou bohatou zásobárnou přírodního vitaminu C, kterou jen tak něco nepředčí. V našich končinách si zřejmě čerstvou acerolu jen tak nepořídíte, ale jsou z ní vyráběny doplňky stravy, které jsou ve formě sypkého prášku nebo kapslí. Kromě vitaminu C obsahuje acerola i vitamin A, E, fenolové sloučeniny, antokyany, karotenoidy, železo a fosfor. Acerola nám tak zajistí dostatečný přísun vitaminu C, jenž se díky synergickému vlivu flavonoidů lépe vstřebá.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor: Bc. Michaela Fulínová
Jaký vliv má koenzym Q10 na zdraví?
Koenzym Q10 je látka, která je svým složením a strukturou dosti podobná vitaminům. Z tohoto důvodu se proto často označuje jako vitamin Q. Setkat se však můžete i s dalšími názvy, jako je například CoQ10 nebo je pak pojmenován konkrétněji dle svých forem.
Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.
Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže.










