Problémy s trávením? Jak jim předcházet a jaké doplňky vybrat?
Obtíže spojené s trávením si v životě minimálně jednou zažije každý. Jedná se o poměrně nepříjemnou záležitost, která může mít vícero průvodních příznaků. Pokud se jedná o krátkodobou záležitost, často postačí malá úprava jídelníčku a problém je vyřešen. V případě, že se ovšem situace opakuje častěji či máte citlivější zažívací ústrojí, je potřeba se tomu věnovat důkladněji a spolu s úpravou životního stylu, si můžete pořídit určité pomocníky, které řešení vašich obtíží napomohou urychlit. My se v tomto článku podíváme na to, jak trávicí trakt pracuje, co vlastně potřebuje a jak můžete co nejlépe podpořit jeho správné fungování.
Jak pracuje náš zažívací trakt?
Trávicí ústrojí je složeno z několika orgánů, jimiž prochází přijatá potrava. V této soustavě se realizuje nespočet procesů, jež započínají již samotným příjmem jídla. Dále pak probíhá jeho zpracování, rozkládání a nakonec vylučování. Náležitý chod zažívací soustavy je klíčový z hlediska vstřebání veškerých důležitých makro i mikroživin, bez kterých bychom nepřežili. Naše tělo štěpí živiny na tak malé molekuly, aby je mohlo využít k energii a pro fungování buněk. Součástí traktu je dutina ústní, hltan, jícen, žaludek a tenké a tlusté střevo. Každá z částí je nepostradatelná a má svoje vlastní důležité úlohy. Samotné trávení se uskutečňuje dvěma způsoby, a to mechanicky a chemicky. Mechanické trávení zahrnuje už samotné kousání a dále mísení a rozmělňování bez pomoci jiných složek. Chemické trávení probíhá za přítomnosti určitých nezbytných látek. Ty se nazývají jako trávicí enzymy. Najdeme je nejenom v žaludku, ale třeba již v samotných ústech jako součást našich slin.
Jak upravit váš životní styl?
Vzhledem k tomu, že zdraví celého zažívacího traktu je významné proto, abychom vůbec mohli fungovat tak, jak jsme běžně zvyklí, je na místě se o jeho jednotlivé části dobře starat. Vliv má totiž například také na imunitní systém. Pokud není zcela v pořádku náš mikrobiom, pravděpodobně se to odrazí rovněž na obranyschopnosti. Správné trávení a složení mikroflóry tak podporuje silnější imunitní systém a odolnost vůči bakteriím, virům a dalším patogenům.
To, co zásadně ovlivňuje zažívání, je celkový životní styl. Potrava by měla obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Důležitý je příjem vlákniny, jež reguluje trávení a zlepšuje peristaltiku (pohyb) střev. Mastná a těžká jídla byste měli konzumovat spíše výjimečně. Významná je dokonce pravidelnost stravy. Stabilizujete tak produkci žaludečních kyselin a předejdete zbytečnému hladu a přejídání. Jezte v klidu, pomalu a důkladně kousejte. Jídlo lépe rozmělníte, a usnadníte tak jeho další zpracování. Zařaďte taktéž pravidelný pohyb, který vás baví. Podpoříte tím rozhýbání střevní peristaltiky. V neposlední řadě byste měli pít dostatek neslazených tekutin.
Jaké doplňky stravy mohou být pro zažívání prospěšné?
Jestliže je váš životní styl v pořádku a nepotřebuje žádné změny, můžete v případě obtíží sáhnout po doplňcích stravy, jež jsou pro zažívací systém pozitivní. Jedná se především o probiotika a trávicí enzymy, ale svůj přínos má třeba také aloe vera.
Probiotika – jsou prospěšné mikroorganismy, které přirozeně osidlují střeva. Mají zásadní dopad na udržení zdravého trávení, obranyschopnost a ochranu před nežádoucími organismy. Vyskytují se v kysaných mléčných výrobcích a některých fermentovaných potravinách. Doplňky stravy obsahují koncentrované množství probiotik a vybírat můžete z různorodých kmenů.
Trávicí enzymy – jejich význam jsme již nastínili. Napomáhají rozkládání potravin na menší celky. Existuje několik typů těchto enzymů, z nichž každý má schopnost štěpit jiné živiny. Například amyláza rozkládá sacharidy, proteáza proteiny a lipáza tuky. Druhů je ovšem podstatně více.
Aloe vera – šťáva z aloe je často spojována spíše se zevním užitím nežli vnitřním. Nicméně blahodárná je i vnitřně. Stimuluje totiž funkci střev, je příznivá pro sliznice, podporuje tvorbu žluči, zlepšuje vyprazdňování a uvolňuje zácpu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Probiotika s obsahem Bacillus coagulans s přidanými prebiotiky a trávicími enzymy
Allnature Aloe vera ve formě 100% šťávy v bio kvalitě

Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). To znamená, že si je tělo samo neumí vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem z potravy či doplňků stravy. Dělí se na tři základní, a to je kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 6 jsou také polynenasycené mastné kyseliny a hlavním zástupcem je především kyselina linolová (CLA) tu si tělo stejně jako omega 3 mastné kyseliny nevytváří. Dále sem řadíme ještě kyselinu arachidonovou (AA) – nachází se i mateřském mléku a gamalinolenovou (GLA).

Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu. Chitosan má kladný náboj, pyšní se opravdu mohutnou vazebnou schopností. Jako každá vláknina na sebe dokáže navázat vodu, zvětšit svůj objem, a tím být přínosem pro celý zažívací trakt. Na rozdíl od jiných typů vlákniny, se jako běžná součást naší stravy ale nevyskytuje.

Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen. Postupně s věkem bohužel produkce kolagenu klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.