Přírodní vitamin C a jeho výhody?
Vitamin C je jeden z velice důležitých vitaminů a hraje klíčovou roli v udržení správného fungování našeho těla. Neexistuje asi jedinec, který by tento vitamin neznal a většina z nás se ho i do organismu snažila pravděpodobně někdy doplnit. Vybrat si z široké nabídky však může být poněkud komplikované a pokud chceme tento vitamin do těla skutečně efektivně dodat, je nutné nad volbou popřemýšlet. Existuje totiž mnoho značek, s různým počtem miligramů a v rozdílné kvalitě. Možná jste se už ale dokonce setkali s pojmem přírodní vitamin C. Ten se od klasického synteticky vyráběného vitaminu C v určitých ohledech liší. Co si ovšem pod takovým vitaminem C představit a jaké jsou jeho přednosti? To se dozvíte níže.
Jaké funkce má vitamin C a kolik je ho třeba?
Denní potřebný příjem vitaminu C se může lišit na základě věku, pohlaví či životního stylu. Nicméně jako doporučená dávka se udává něco kolem 80 – 100mg denně pro dospělého jedince. V případě, že je tělo vystavováno intenzivnějšímu množství bakterií a virů nebo jste dokonce už nemocní, může být potřebná dávka až několikanásobně větší. Stejně tak pokud třeba procházíte stresovým obdobím nebo pravidelně a intenzivně cvičíte – to se totiž vitamin C v těle spotřebovává výrazně rychleji. Suplementování o trochu vyšších dávek vitaminu C se obávat nemusíte, v organismu se neukládá a případný nadbytek se vyloučí močí. Nesmí se však jednat o žádná extrémní množství.
Vitamin C je známý především svojí schopností posilovat imunitní systém. To ale není jeho jediná funkce. Vitamin C je antioxidantem, chrání buňky před volnými radikály, je významný pro psychickou stabilitu, správnou nervovou činnost, snižuje únavu a vyčerpanost, je nepostradatelný pro zdraví kostí, chrupavek, kůže a zubů a přispívá k normální syntéze kolagenu a vstřebávání železa.
Čím se přírodní vitamin C odlišuje?
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách. Není na něm nic špatného, nicméně přírodní vitamin C má jednu nespornou výhodu. Vyskytuje se totiž po boku dalších látek, jako jsou kupříkladu flavonoidy. Jedná se o fytonutrienty, jež mají zásadní vliv na to, jak je vitamin C následně v těle využit. To znamená, že tyto látky zvyšují biologickou dostupnost vitaminu C, a organismus je tak schopen absorbovat daleko větší kvantum, než v případě klasického synteticky vytvořeného vitaminu C.
Acerola jako výjimečný zdroj vitaminu C
Zdrojů, ze kterých můžeme přirozeně získat vitamin C je celá řada. Ovšem jisté stojí za povšimnutí více nežli jiné. Často jsou v tomto ohledu vyzdvihovány citrusy, ty sice obsahují značnou dávku tohoto vitaminu, ale ne zcela tu nejvyšší. Více ho má černý rybíz, paprika, brokolice, kiwi, šípek či třeba tropická acerola.
Acerola neboli Malpígie je zajímavá rostlina, která vytváří kyselé a nápadně červené plody. Pod lesklou slupkou se nachází šťavnatá světlejší dužina a pecka. A právě tyto plody jsou bohatou zásobárnou přírodního vitaminu C, kterou jen tak něco nepředčí. V našich končinách si zřejmě čerstvou acerolu jen tak nepořídíte, ale jsou z ní vyráběny doplňky stravy, které jsou ve formě sypkého prášku nebo kapslí. Kromě vitaminu C obsahuje acerola i vitamin A, E, fenolové sloučeniny, antokyany, karotenoidy, železo a fosfor. Acerola nám tak zajistí dostatečný přísun vitaminu C, jenž se díky synergickému vlivu flavonoidů lépe vstřebá.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Exclusive Acerola jako přírodní vitamin C, obsahuje v jedné kapsli 500mg extraktu s deklarovaným podílem 25% vitaminu C.
Golden Nature Exclusive Acerola+Zinek+Selen je kombinace těchto 3 látek pro maximální posílení organismu. Zinek se nachází v chelatové vazbě a selen v patentované formě lalmin.

Třezalka tečkovaná – svatojánská bylina s všestranným působením
Třezalka tečkovaná je vytrvalá bylina, která má nespočet lidových názvů. Většina z nich je odvozena od jejího pozitivního vlivu na lidské tělo nebo podle drobných červených teček na listech. Podle toho se třezalce také někdy říká svatojánská bylina, čarovník, krevniček nebo bylina sv. Jana. Setkat se s ní můžeme i u nás, a to v nížinách, především na slunných stanovištích. Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, je 30–60 cm vysoká bylina, která roste volně po celé Evropě. Zajímavá je podlouhlými listy, v nichž jsou po celé ploše proti světlu patrné červené až tmavé tečky.

Proč kombinovat trávicí enzymy a probiotika?
Jako probiotika jsou označovány živé bakteriální mikroorganismy, které se nachází především v tlustém střevě. Možná by někoho mohlo zarazit, že se jedná o bakterie. Probiotika jsou však více než prospěšná a hrají dokonce velice zásadní roli. Trávicí enzymy jsou součástí lidského organismu, avšak nejsou tolik diskutovány jako třeba probiotika a prebiotika.

Jak správně pečovat o klouby?
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku. Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik...