Proč kombinovat trávicí enzymy a probiotika?
Zdraví člověka se ve velké míře odvíjí od správného zažívání. To znamená, že bychom o naší trávicí soustavu měli náležitě pečovat a zajistit jí vše, co pro své fungování vyžaduje. To se poté odrazí nejen v této oblasti těla, ale potažmo v celém organismu. Přímo se to týká také našeho imunitního systému, který je z vetší části založen právě na stavu našich střev. Skrze trávicí trakt totiž přijímáme stravu, a z ní se následně do těla transportují veškeré důležité živiny, vitaminy, minerály a ostatní nepostradatelné složky z potravin, jež jsou nutné pro každou část organismu – svaly, mozek, srdce a všechny další tkáně a orgány. Z tohoto důvodu si v dnešním článku ukážeme některé významné součásti zažívacího traktu, a proč je příznivé spojit jejich síly dohromady.

Na co potřebujeme probiotika?
Jako probiotika jsou označovány živé bakteriální mikroorganismy, které se nachází především v tlustém střevě. Možná by někoho mohlo zarazit, že se jedná o bakterie. Probiotika jsou však více než prospěšná a hrají dokonce velice zásadní roli. V lidských střevech se vyskytují naprosto přirozeně a stojí za hladkým průběhem trávení, rovnováhou mikroflóry a zabraňují přemnožení škodlivých bakterií. K tomu ovšem vyžadují tzv. prebiotika. Ty slouží jakožto výživa probiotik a podporují jejich růst. V případě, že nemáme dostatek probiotik a prebiotik, živiny se nemohou využít naplno. Pak se objeví nepříjemné průvodní příznaky, těžkosti a naše vlastní obranyschopnost začne slábnout. Probiotik je nespočetně druhů. Jmenovat můžeme například laktobacily, kvasinky, bifidobakterie nebo novější typ LactoSpore.
Jaká je funkce trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou součástí lidského organismu, avšak nejsou tolik diskutovány jako třeba probiotika a prebiotika. Přesto jsou podstatné zcela stejně. Trávicích enzymů máme v těle vícero rozličných druhů, a každý z nich se stará o rozložení jiného typu živin. Začínají pracovat již v ústech, a je tomu tak po celou dobu průchodu potravy trávicím ústrojím. Zajišťují to, abychom z přijatých potravin využili co největší množství látek a jen minimum jich bez užitku vyloučili. Trávicí enzymy rozloží stravu na menší molekuly, a ty se pak daleko snadněji dostávají přes střevní stěnu. Patří sem kupříkladu amyláza (štěpí sacharidy), lipáza (tuky), proteáza (bílkoviny).
Proč je na místě kombinace probiotik s trávicími enzymy?
Je tedy už jasné, že jak probiotika, tak i trávicí enzymy mají prokazatelně prospěšný vliv na náš mikrobiom, střeva, celou zažívací soustavu a správné zpracování a vstřebávaní potravy. Pokud je jedna ze skupin nedostatečně zastoupena, nemůže vše fungovat, tak jak je potřeba. Když budeme mít náležitě osídlená střeva příznivými probiotickými bakteriemi, ale nebudeme mít dostatek enzymů pro trávení, budeme se pravděpodobně beztak potýkat s obtížemi. To samozřejmě platí i v opačném případě. Proto je na místě, se zajímat o obě skupiny stejnou měrou. Jestliže zápolíme s většími problémy v těchto oblastech, je vhodné, probiotika (i prebiotika) a trávicí enzymy kombinovat. Tak si zajistíme potřebné množství všeho nepostradatelného pro náležitý chod a zdraví naší mikroflóry.

Projevy deficitu probiotik a trávicích enzymů mohou být různorodé. Často se dostaví průjmy či naopak zácpy, pocity plnosti a na zvracení, zpomalení metabolických procesů, přibírání, únava, oslabení imunity nebo dokonce infekce v různých částech organismu. Jestliže u sebe vnímáte některé z těchto ukazatelů, je pravděpodobné, že něco není v úplném pořádku. V takovém případě je pak žádoucí, zkusit začít s doplňováním probiotických bakterií, trávicích enzymů nebo sáhnout právě po jejich kombinaci pro ještě lepší výsledky.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Methylene Blue – více než jen barvivo
Methylenová modř je syntetická organická sloučenina ze skupiny tzv. fenothiazinových barviv, která se vyznačuje intenzivní tmavě modrou barvou a velmi dobrou rozpustností ve vodě i v ethanolu. V čisté variantě má podobu tmavě modrého krystalického prášku.
Golden Nature - Prémiové doplňky stravy
Obliba doplňků stravy či jiných bylinek neustále roste a není se čemu divit. Léčivé byliny byly známy před více jak tisíci lety a jejich přírodní sílu a účinky objevovali již staří Egypťané. Moderní medicína se také opírá o poznatky z léčivých rostlin, koneckonců i léky jsou vyráběny právě z aktivních složek obsažených v léčivých bylinách.
Zelený čaj, proč je dobré ho užívat ??
Legendami opředený zelený čaj je považován za jeden z nejznámějších a možná i nejstarších nápojů na světě. Nejvíce oblíbený je na kontinentu Asie konkrétně v Japonsku, Číně a Koreji, což jsou zároveň jeho největší producenti. Zelený čaj se získává se z čajovníku čínského, stejně jako čaj černý. Od něj se ale liší způsobem zpracování a také obsahem aktivních látek. Zelený čaj si dokonce vysloužil pověst užitečného pomocníka při hubnutí. Z čajovníku čínského se tedy pro účely přípravy lahodného čaje sbírají pouze listy. Od černého čaje se liší způsobem zpracování, kdy listy neprochází tzv. fermentací. Díky tomu si uchovávají větší množství aktivních látek.









