Proč kombinovat trávicí enzymy a probiotika?
Zdraví člověka se ve velké míře odvíjí od správného zažívání. To znamená, že bychom o naší trávicí soustavu měli náležitě pečovat a zajistit jí vše, co pro své fungování vyžaduje. To se poté odrazí nejen v této oblasti těla, ale potažmo v celém organismu. Přímo se to týká také našeho imunitního systému, který je z vetší části založen právě na stavu našich střev. Skrze trávicí trakt totiž přijímáme stravu, a z ní se následně do těla transportují veškeré důležité živiny, vitaminy, minerály a ostatní nepostradatelné složky z potravin, jež jsou nutné pro každou část organismu – svaly, mozek, srdce a všechny další tkáně a orgány. Z tohoto důvodu si v dnešním článku ukážeme některé významné součásti zažívacího traktu, a proč je příznivé spojit jejich síly dohromady.

Na co potřebujeme probiotika?
Jako probiotika jsou označovány živé bakteriální mikroorganismy, které se nachází především v tlustém střevě. Možná by někoho mohlo zarazit, že se jedná o bakterie. Probiotika jsou však více než prospěšná a hrají dokonce velice zásadní roli. V lidských střevech se vyskytují naprosto přirozeně a stojí za hladkým průběhem trávení, rovnováhou mikroflóry a zabraňují přemnožení škodlivých bakterií. K tomu ovšem vyžadují tzv. prebiotika. Ty slouží jakožto výživa probiotik a podporují jejich růst. V případě, že nemáme dostatek probiotik a prebiotik, živiny se nemohou využít naplno. Pak se objeví nepříjemné průvodní příznaky, těžkosti a naše vlastní obranyschopnost začne slábnout. Probiotik je nespočetně druhů. Jmenovat můžeme například laktobacily, kvasinky, bifidobakterie nebo novější typ LactoSpore.
Jaká je funkce trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou součástí lidského organismu, avšak nejsou tolik diskutovány jako třeba probiotika a prebiotika. Přesto jsou podstatné zcela stejně. Trávicích enzymů máme v těle vícero rozličných druhů, a každý z nich se stará o rozložení jiného typu živin. Začínají pracovat již v ústech, a je tomu tak po celou dobu průchodu potravy trávicím ústrojím. Zajišťují to, abychom z přijatých potravin využili co největší množství látek a jen minimum jich bez užitku vyloučili. Trávicí enzymy rozloží stravu na menší molekuly, a ty se pak daleko snadněji dostávají přes střevní stěnu. Patří sem kupříkladu amyláza (štěpí sacharidy), lipáza (tuky), proteáza (bílkoviny).
Proč je na místě kombinace probiotik s trávicími enzymy?
Je tedy už jasné, že jak probiotika, tak i trávicí enzymy mají prokazatelně prospěšný vliv na náš mikrobiom, střeva, celou zažívací soustavu a správné zpracování a vstřebávaní potravy. Pokud je jedna ze skupin nedostatečně zastoupena, nemůže vše fungovat, tak jak je potřeba. Když budeme mít náležitě osídlená střeva příznivými probiotickými bakteriemi, ale nebudeme mít dostatek enzymů pro trávení, budeme se pravděpodobně beztak potýkat s obtížemi. To samozřejmě platí i v opačném případě. Proto je na místě, se zajímat o obě skupiny stejnou měrou. Jestliže zápolíme s většími problémy v těchto oblastech, je vhodné, probiotika (i prebiotika) a trávicí enzymy kombinovat. Tak si zajistíme potřebné množství všeho nepostradatelného pro náležitý chod a zdraví naší mikroflóry.

Projevy deficitu probiotik a trávicích enzymů mohou být různorodé. Často se dostaví průjmy či naopak zácpy, pocity plnosti a na zvracení, zpomalení metabolických procesů, přibírání, únava, oslabení imunity nebo dokonce infekce v různých částech organismu. Jestliže u sebe vnímáte některé z těchto ukazatelů, je pravděpodobné, že něco není v úplném pořádku. V takovém případě je pak žádoucí, zkusit začít s doplňováním probiotických bakterií, trávicích enzymů nebo sáhnout právě po jejich kombinaci pro ještě lepší výsledky.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Hericium a obsah polysacharidů, jakou hraje roli?
Hericium je dřevokazná houba s velmi pozitivním vlivem na fungování našeho organismu. Najdeme ji pod českým názvem Korálovec ježatý nebo pod latinským Hericium Erinaceus. Není asi tolik známá jako jiné medicinální houby, ale umí být stejně účelná. Má v sobě totiž mnoho biologicky aktivních látek, které mohou podpořit několik oblastí těla.
Reishi z pohledu čínské medicíny
Reishi (Ganoderma lucidum) je jednou z velmi ceněných hub v tradiční čínské medicíně, kde se jejích vlastností využívá už po 4 tisíce let. V čínštině se pro ni používá názvu Ling zhi, což se volně překládá jako „božská houba nesmrtelnosti“ nebo „bylina duchovní síly“.
Maitake a její účinky nejen z pohledu TCM
Maitake, známá i pod jmény Grifola frondosa, sírovec, Trsnatec lupenitý nebo tančící houba, je jedlá a také blahodárná vitální houba, o které jste dost možná ještě doposud neslyšeli, jelikož není tak opěvována jako třeba velice populární reishi nebo cordyceps.









