Proč užívat kyselinu hyaluronovou?
Kyselina hyaluronová je pro většinu lidí již velmi dobře známý pojem. V současné době je o ní totiž poměrně dost slyšet a stala se také neodmyslitelnou součástí kosmetického průmyslu. Přidává se do všemožných produktů pro péči o pleť, pokožku celého těla, a dokonce i vlasy. Hojně se používá rovněž v estetické medicíně, kde se jí nejčetněji využívá pro výplň hlubších vrásek, zvýraznění kontur či zvětšení rtů. Setkat se však často můžete taktéž s kyselinou hyaluronovou ve formě kapslí, která je určena pro vnitřní užívání. Co vám ale takováto forma může přinést? To, a ještě více se dozvíte právě v dnešním článku zaměřeném na kyselinu hyaluronovou.
Co si pod kyselinou hyaluronovou opravdu představit?
Kyselina hyaluronová je často označována také jako hyaluronan nebo hyaluronát. Jedná se vlastně o různé termíny, které ovšem odkazují na tu stejnou látku se stejnými příznivými vlastnostmi. Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující polysacharid (sacharid složený z mnoha cukerných jednotek) patřící do skupiny tzv. glykosaminoglykanů, jež je běžně přítomen v lidském organismu. Tento polysacharid se však v přírodě vyskytuje ve formě soli, nikoliv jako samotná kyselina. Skládá se tak z aniontů hyaluronanu a kationtů sodíku, draslíku či vápníku. Z toho pak vyplývá obvykle používaný název – hyaluronan nebo hyaluronát sodný. Skutečná látka s názvem kyselina hyaluronová je velice nestabilní a její roztok je výrazně kyselý. Pracuje se s ní převážně v chemických laboratořích. Názvy ale dnes již splývají, a proto se nemusíte bát, že byste pořídili něco jiného, než chcete.
Jakou roli hraje kyselina hyaluronová v našem těle?
Kyselina hyaluronová má několik významných úloh a je přirozeně přítomná v mnoha tkáních našeho organismu. Jedná se o bezbarvou, průzračnou, gelovou a mazlavou látku. Má vysokou viskozitu, je rozpustná ve vodě a má schopnost na sebe vázat opravdu velké množství vody. Udává se, že to může být až 6 litrů na pouhý 1 gram.
Kyselina hyaluronová je součástí mezibuněčné hmoty. Najdeme ji v očním sklivci, kůži, synoviální tekutině a jako složku pojivových a nervových tkání. Tělo si ji vytváří samo, ovšem s postupem let je tato produkce čím dál tím menší. Nicméně kyselina hyaluronová je nepostradatelná pro hydrataci pokožky, udržení její pružnosti, mladistvosti a celkové odolnosti. Důležitá je rovněž pro správnou funkci kloubů, protože je jednou ze složek synoviální tekutiny.
Proč kyselinu hyaluronovou užívat i vnitřně?
V případě, že potřebujete pouze jemně hydratovat vaši pleť, postačí vám ze začátku pouze krémy či séra s obsahem kyseliny hyaluronové. Nicméně proto abyste jí dodali větší dávku hydratace, zabránili případnému předčasnému vzniku vrásek a dodali jí mladistvý vzhled, je na místě se zamyslet také nad užíváním kyseliny hyaluronové ve formě doplňku stravy. To celý efekt ještě mnohonásobně umocní. Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, je tedy dobré oba způsoby kombinovat – aplikovat krém a sérum a zároveň brát kapsle. Kyselina hyaluronová doporučená pro vnitřní užívání by měla být spíše nízkomolekulární, jelikož lépe prostupuje jednotlivými tkáněmi v těle a vrstvami pokožky.
Dalším důvodem, proč suplementaci kyseliny zvážit, je taktéž zdraví kloubů a jejich správné fungování, protože vnitřní užívání má na rozdíl od vnějšího pozitivní vliv i na tuto oblast. Kyselina hyaluronová je totiž přítomna v synoviální tekutině, která obklopuje veškeré klouby. Tato tekutina slouží jako kloubní mazivo, a podílí se tak na hladkém pohybu kloubů a tlumení nárazů. Při nedostatku kyseliny hyaluronové pak dochází ke zvýšenému tření a klouby se rychleji opotřebovávají.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Kyselina hyaluronová je kombinací kys. hyaluronové, rybího kolagenu, vitaminu C, vitamínu B5 a vitaminu A. To vše v jedné dávce pro maximální efekt.
Woldohealth Kyselina hyaluronová s vysokým obsahem v jedné kapsli 318mg s navíc přidaným zinkem a vitamínem C a kolagenem.

Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku. Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Kyselina hyaluronová dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000 násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů

Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže. V Asii zejména v Indii je zlaté mléko populární do dnešního dne a spoustu lidí si ho tam dopřává téměř na denní bázi. Protože se v tradiční ájurvédě využívá přírodních ingrediencí, které jsou plné silných antioxidantů, vitaminů a minerálů je tento nápoj plný látek, co nám mohou prospět ve více směrech.

Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje. Acerola má v sobě více druhů zajímavých látek, avšak hlavní důvod, proč se stala tolik oblíbenou, je vysoký obsah vitaminu C, což dokazují i četné studie. Jeho množstvím hravě předčí většinu běžných druhů ovoce a zeleniny.