Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Nedostatečné množství trávicích enzymů možná trápí i vás, aniž byste o tom věděli. Jsou přitom nepostradatelnou součástí našeho organismu a mají mnoho významných funkcí, jejichž správný průběh nám přijde často jako samozřejmost. Ale není tomu tak. Je totiž spousty věcí, které mohou naše trávení narušovat, a rozhodit tak přirozenou rovnováhu v těle a snižovat produkci látek, jež jsou pro zdraví podstatné. To s sebou bohužel přináší řadu nepříjemných projevů, s nimiž se dost možná potýkáte i vy. Nevíte si rady a probiotika vám nepomáhají? Je možné, že na vinně budou právě trávicí enzymy.
Jak probíhá trávení?
Celý proces startuje už v momentě, kdy začínáme žvýkat přijatou potravinu. Ta se následně zpracovává, rozkládá, a poté co projde celým zažívacím systémem, je vyloučena. V průběhu dochází k celé řadě procesů, které celý průchod usnadňují, a co je důležité, napomáhají získat živiny, které ze stravy potřebujeme. Samotné trávení probíhá dvěma způsoby – mechanicky a chemicky. Mechanické je již samotné kousání, a dále pak mísení a rozmělňování bez přítomnosti jiných látek. Chemické zahrnuje štěpení potravy na menší molekuly za pomoci nejrůznějších složek, včetně trávicích enzymů.
Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny. Nicméně máme i takové enzymy, které naše tělo nevyrábí, ale přesto mohou být užitečné. Jedná se třeba o bromelain a papain. Ty jsou přirozenou součástí některých druhů ovoce a štěpí bílkoviny.
Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů?
Ukazatelů může být opravdu mnoho. Často jsou velmi podobné tomu, když chybí probiotika, a běžně se proto lidé zaměřují spíše na ně a o existenci trávicích enzymů nemají ani potuchy. V první řadě můžete tedy pociťovat bolesti břicha, nevolnosti, zvýšenou tvorbu plynu a nadměrné nadýmání. Každé tělo reaguje jinak, tudíž můžete trpět zácpou, ale i naopak opakovanými průjmy. Objevit se může taktéž pálení žáhy a těžkosti po jídle. Samotné trávení je pomalejší, dostavují se dokonce výkyvy ve váze, větší hlad a únava. Vše může ovlivnit také psychickou stránku, což se může projevit například podrážděností. Z dlouhodobého hlediska se mohou dostavit i vážnější obtíže.
Čemu se při zhoršeném zažívání vyhnout?
Faktorů, které jsou pro nás v tomto ohledu nepříznivé, je poněkud dost. Měli byste proto dbát na pravidelnou stravu. Ta by měla obsahovat všechny potřebné makroživiny (cukry, tuky, bílkoviny) a mikroživiny (vitamíny, minerální látky). Není vhodné se přejídat a konzumovat vysoce zpracované potraviny, které obsahují velký počet zbytečných přísad, jež vašemu organismu nic nedají a spíše ho zatíží. Stejně tak smažená, tučná jídla či přílišné množství jednoduchého cukru není příznivé, pokud je zařazováno často. To samé platí o alkoholu. Nicméně negativní dopad má rovněž celkový zdravotní stav, psychické rozpoložení, věk či nadměrný stres.
Možnosti, jak trávicí enzymy doplnit
Trávicí enzymy můžete přijímat společně s některými druhy potravin. Bohatá je na ně kupříkladu listová zelenina, kefír, med, avokádo, banán, kiwi a fermentované potraviny (kimchi, kysané zelí). Bromelain bychom našli konkrétně v ananasu a papain v papáje. Možností jsou ovšem také potravinové doplňky. Ty představují spolehlivou variantu, jak hladinu enzymů jednoduše doplnit. Optimální je třeba patentovaná směs Opti7digest, v níž se nachází všech 7 výše zmíněných trávicích enzymů, která podpoří jak správné zažívání, štěpení a vstřebání živin, tak i zmenšuje pravděpodobnost přemnožení nežádoucích bakterií.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Kysané mléčné výrobky – jak se v nich zorientovat?
V mléku jsou přítomny všechny základní živiny. Obsahuje cukry, tuky i bílkoviny. Kromě toho v něm nalezneme vitamin A, D, E, K i vitaminy ze skupiny B. Je také významným zdrojem vápníku.

Křeče a dlouhotrvající únava? Zkuste doplnit hořčík.
Hořčík je jednou z důležitých minerálních látek, bez kterých by naše tělo neumělo správně fungovat. Podílí se například na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin, na správném chodu nervové soustavy, energetickém metabolismu a v neposlední řadě právě na činnosti svalů. Je významný jak pro přenos nervových vzruchů, tak pro svalovou kontrakci. Při pohybu svalů se totiž střídají dvě fáze – jedná se o kontrakci (zkrácení) a o relaxaci (uvolnění)

Melatonin – proč je hormon spánku ideální kombinovat s L-tryptofanem a vit. B6?
Melatonin má několik zajímavých přezdívek. Přezdívá se mu: „hormon spánku“, „hormon tmy“ nebo „upíří hormon“. To ale neznamená, že by byl špatný nebo zlověstný, ba naopak. Říká se mu tak jednoduše proto, že má blahodárný vliv na kvalitu spánku a vylučuje se v našem těle v průběhu noci. Melatonin konkrétně vzniká v epifýze neboli nadvěsku mozkovém, což je nepárový orgán uložený v zadní části mozku