Reishi a její vliv na zdraví
Reishi, Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, Ling zhi nebo také božská houba nesmrtelnosti. Mnoho názvů pro jednu a tu stejnou houbu, která má ale i spoustu pozitivních schopností. Jedná se o dřevokaznou houbu, jež je klenotem tradičních medicín, ale obrovský zájem rozhodně vzbudila už i v dnešním moderním světě. Reishi se nejčastěji vyskytuje na odumřelých či poraněných částech listnatých stromů, z nichž čerpá potřebné živiny. Pochází z Asie, ale dnes roste již po celém světě.
Jaké jsou účinky reishi na organismus?
Reishi má na organismus rozhodně mnoho pozitivních vlivů. Dle tradiční čínské medicíny vyživuje srdce a krev, uklidňuje ducha, posiluje ledviny a zastavuje dušnost a kašel. S oblibou se používá při únavě fyzické i psychické a dodává tělu zpět svoji rovnováhu a vitalitu. Jako adaptogen se rovněž dobře uplatní při stresové zátěži a napomáhá se tělu rychleji adaptovat na různorodé změny. Zlepšuje funkce imunitního systému, podporuje kardiovaskulární soustavu, plíce a normalizaci hladiny cukru v krvi.
Má nějaké vedlejší účinky?
Vzhledem k tomu, že se reishi používá už velice dlouho, je poměrně dobře prozkoušena rozličnými lidmi s různým věkem, pohlavím, obtížemi a tělesnou schránkou. Je tudíž ověřena již léty praxe a většina jedinců si její užívání pouze pochvaluje. Vedlejší účinky tedy nemívá časté a pokud se už objeví, bývají většinou velmi mírné. Citlivější lidé mohou zaznamenat zažívací problémy, popřípadě se může projevit alergie, ke kterým však může dojít i u každého jiného přírodního produktu.
Za jak dlouho pocítíme změny?
V první řadě je dobré myslet na to, že každé tělo je originál, a proto i jeho reakce bude pravděpodobně individuální. Záleží taktéž na tom, jakou změnu vlastně od reishi očekáváte. Jelikož třeba nástup energie přichází často daleko dříve, než jiné komplexnější a náročnější potřeby. Roli hraje samozřejmě také tělesná konstituce, pohlaví, věk a rozhodně zdravotní stav. První rozdíly jsou běžně viditelné během několika málo týdnů.
Jaké látky reishi obsahuje?
V reishi bychom našli až několik set prospěšných bioaktivních sloučenin. Tato houba je tedy skutečně nabitá látkami, které vám mohou přinést mnoho zdravotních benefitů. Velký význam mají polysacharidy (konkrétněji to jsou zejména betaglukany), kterých reishi ukrývá až 200 různých druhů a triterpeny, z nichž můžeme jmenovat třeba kyselinu ganoderickou, ganodermickou, ganolucidovou a ludicenickou. To je ovšem pouze malý zlomek z nich. Dále obsahuje například aminokyseliny, nukleosidy, peptidy, steroly, mastné kyseliny či dokonce vitaminy a minerály.
Jak vybrat kvalitní reishi?
To, jak rychle a efektivně reishi zafunguje, souvisí samozřejmě úzce s kvalitou, která by měla být při vybírání tím prvním kritériem. Ne vždy vám ovšem napoví cena, jelikož ten nejdražší produkt nemusí být i ten nejlepší. Nicméně pokud je ve srovnání s ostatními produkty na trhu příliš nápadně levná, může to poukazovat na kvalitu nižší, protože samotná výchozí surovina i výsledný extrakt potřebují náležitou péči a při výrobě jsou dodržovány určité procesy, a to takové, aby se z reishi vytěžilo co možná nejvíce aktivních látek.
Reishi a její formy
Reishi si můžete pořídit ve více podobách. Oblíbené jsou především extrakty v kapslích či sušený a namletý prášek. Extrakty se jeví jako nejlepší volba, obzvláště v případě, kdy jsou splněny postupy, které jsou nutné k získání vysokého množství sloučenin. V tomto případě se jedná o narušení chitinové bariéry, kterou není lidské tělo schopno strávit a houby ji přirozeně obsahují. Toho je docíleno extrakcí za pomoci horké vody a následným vysrážením v ethanolu.
Koncentrace reishi
Koncentrace je u reishi rovněž zásadní. Tu byste měli najít na samotném produktu a týká se především množství polysacharidů, jež jsou pro správný efekt naprosto nezbytné. Za optimální se považuje 30 % polysacharidů, kde je dostatek prostoru i pro všechny další účinné látky. Tato reishi se hodí pro dlouhodobé a preventivní užívání. Koncentrace 50 % polysacharidů však není o nic horší, jen je vhodná na rychlé nakopnutí organismu, při akutních nerovnováhách a na kratší dobu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum “Lingzhi, Reishi, or Mannentake” as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives - PMC [online]. [cit. 18. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/

Kysané mléčné výrobky – jak se v nich zorientovat?
V mléku jsou přítomny všechny základní živiny. Obsahuje cukry, tuky i bílkoviny. Kromě toho v něm nalezneme vitamin A, D, E, K i vitaminy ze skupiny B. Je také významným zdrojem vápníku.

Na co se používá hericium?
Hericium je jedlá stopkovýtrusná houba pocházející z Asie, jež má charakteristický vzhled, dle kterého je snadno rozpoznatelná a odlišná od ostatních hub. Plodnice má kulovitý tvar a z ní vyčnívá velký počet třásňovitých výrůstků. Barva se proměňuje spolu s věkem. Začíná u čistě bílé a končí až u žlutohnědé. Korálovec je dřevokazná houba, které se nejvíce daří na odumřelých nebo poškozených listnatých stromech jako je například dub nebo buk. Hericium je vynikajícím prostředkem pro podporu imunity. Polysacharidy totiž zvyšují odolnost organismu tím, že aktivují přirozené obranné systémy těla. Povzbuzují buňky imunitního systému, tzv. makrofágy

Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.