Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní??
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost. Ptáte, jak tomu zabránit? Nejlepší možností je začít užívat rybí kolagen.
Rozdělení a typy kolagenu:
V současnosti je známo více jak 27 druhů kolagenu. Za všeobecně nejdůležitější a nejrozšířenější se pokládají tyto čtyři typy:
- Kolagen I. typu– představuje asi 90 % veškerého kolagenu v organismu. Obsažen je v kostech, zubech, kloubech a kůži.
- Kolagen II. typu – vyskytuje se v chrupavkách.
- Kolagen III. typu – podobný kolagenu typu I. Nachází se v kostech, svalech a kůži, kde pomáhá při hojení ran.
- Kolagen V. typu – součástí krevních cév a hladké svaloviny.
Kolagen lze také rozdělit podle původu. Jelikož se ale jedná o bílkovinu živočišného původu, je dělení poměrně jednoduché:
- Hovězí a vepřový kolagen – používá se pro výrobu kloubní výživy, kdy se nejčastěji získává se z vepřových nebo hovězích kůží. Má vyšší molekulovou hmotnost, což znamená, že se nevstřebává s takovou lehkostí jako kolagen rybí. Na klouby je ale vhodnější, neboť obsahuje velké množství aminokyseliny zvané prolin, která stimuluje tvorbu vlastního kolagenu v těle.
- Rybí (mořský) kolagen – se získává z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě účinných krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí. Obsahuje také převážně kolagen I. typu.
Pokud tedy chcete podpořit mladistvý vzhled své pleti a zpomalit prohlubování vrásek, je lepší sáhnout po kolagenu mořském.
Pokud potřebujete podpořit správné fungování kloubních chrupavek a obecně celého pohybového aparátu, pak jsou vhodnější doplňky stravy s kolagenem ze suchozemských savců.
Jak se kolagen zpracovává?
Původ kolagenu ale není to jediné, co by vás mělo při jeho výběru zajímat. Zohlednit je potřeba také formu a způsob zpracování kolagenu. V rámci doplňků stravy se můžete setkat buď s kolagenem nativním, anebo hydrolyzovaným.
Nativní kolagen je čistě přírodní. Může se tedy jevit jako lepší, ale opak je pravdou. Přirozený nativní kolagen má příliš vysokou molekulovou hmotnost, takže ho naše tělo obtížněji vstřebává. Žádná studie navíc neprokázala, že by podporoval tvorbu vlastního kolagenu.
Naopak kolagen hydrolyzovaný neboli již naštěpený, je pro tělo mnohem stravitelnější, vstřebatelnější, a tudíž i efektivnější. Vzniká při speciálním procesu enzymatické hydrolýzy, při kterém vznikají kratší peptidové řetězce s nízkou molekulovou hmotností. Ty nejkvalitnější doplňky stravy se proto netají tím, že obsahují kolagen hydrolyzovaný.
Kolagen v prášku nebo kapslích?
Teď, když víte, že hydrolyzovaný kolagen je tou nejlepší možnou volbou, to poslední, co byste měli při výběru zvážit, je jeho forma.
Máte na výběr dvě možnosti – kolagen v prášku a kolagen v kapslích. Zde záleží především na vašich preferencích, avšak je třeba si uvědomit, že kapsle představuje omezený prostor, do něhož se vejde jen určité množství aktivní látky – v tomto případě kolagenu. Proto abyste každý den užili dostatečnou dávku kolagenu, je nutné užít hned několik kapslí/tablet denně. U práškové formy stačí vypít jednu sklenici s rozpuštěným práškem a hned máte pokryté potřebné denní doporučované množství.
Nezapomeňte také na to, že velkým bonusem je, pokud doplněk stravy navíc ještě obsahuje vitamin C. Ten totiž zlepšuje vlastnosti kolagenu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

DMSO průmyslová nebo farmaceutická kvalita?
DMSO je čirá tekutina, která byla již v 60. letech označena za zázračnou, neboť se zjistilo, že má silný protizánětlivý efekt na organismus. To pochopitelně mezi lidmi a odborníky způsobilo vlnu nadšení a zároveň pochybností. Do té doby se totiž DMSO používalo pouze jako rozpouštědlo v průmyslových provozech. Dnes tedy existují dvě základní kvality DMSO – průmyslová a farmaceutická. Po které byste měli sáhnout, vám prozradíme v článku.

Magtein neboli hořčík L-threonát – čím je tato forma výjimečná?
Hořčík je esenciální minerál, který, jak už nejspíš víte, hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Je nezbytný pro správné fungování svalů, nervů, metabolismu a podporuje zdraví kostí i srdce. Ovšem bylo objeveno již mnoho forem hořčíku, které se liší svou biologickou dostupností a taktéž svým potenciálem. Jednou z nejmodernějších a nejzajímavějších variant je tzv. hořčík L-threonát, také nazývaný jako Magtein

Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.