Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost. Ptáte, jak tomu zabránit? Nejlepší možností je začít užívat rybí kolagen.
Rozdělení a typy kolagenu:

V současnosti je známo více jak 27 druhů kolagenu. Za všeobecně nejdůležitější a nejrozšířenější se pokládají tyto čtyři typy:
- Kolagen I. typu– představuje asi 90 % veškerého kolagenu v organismu. Obsažen je v kostech, zubech, kloubech a kůži.
- Kolagen II. typu – vyskytuje se v chrupavkách.
- Kolagen III. typu – podobný kolagenu typu I. Nachází se v kostech, svalech a kůži, kde pomáhá při hojení ran.
- Kolagen V. typu – součástí krevních cév a hladké svaloviny.
Kolagen lze také rozdělit podle původu. Jelikož se ale jedná o bílkovinu živočišného původu, je dělení poměrně jednoduché:
- Hovězí a vepřový kolagen – používá se pro výrobu kloubní výživy, kdy se nejčastěji získává se z vepřových nebo hovězích kůží. Má vyšší molekulovou hmotnost, což znamená, že se nevstřebává s takovou lehkostí jako kolagen rybí. Na klouby je ale vhodnější, neboť obsahuje velké množství aminokyseliny zvané prolin, která stimuluje tvorbu vlastního kolagenu v těle.
- Rybí (mořský) kolagen – se získává z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě účinných krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí. Obsahuje také převážně kolagen I. typu.
Pokud tedy chcete podpořit mladistvý vzhled své pleti a zpomalit prohlubování vrásek, je lepší sáhnout po kolagenu mořském. Pokud potřebujete podpořit správné fungování kloubních chrupavek a obecně celého pohybového aparátu, pak jsou vhodnější doplňky stravy s kolagenem ze suchozemských savců.
Jak se kolagen zpracovává?
Původ kolagenu ale není to jediné, co by vás mělo při jeho výběru zajímat. Zohlednit je potřeba také formu a způsob zpracování kolagenu. V rámci doplňků stravy se můžete setkat buď s kolagenem nativním, anebo hydrolyzovaným.
Nativní kolagen je čistě přírodní. Může se tedy jevit jako lepší, ale opak je pravdou. Přirozený nativní kolagen má příliš vysokou molekulovou hmotnost, takže ho naše tělo obtížněji vstřebává. Žádná studie navíc neprokázala, že by podporoval tvorbu vlastního kolagenu. Naopak kolagen hydrolyzovaný neboli již naštěpený, je pro tělo mnohem stravitelnější, vstřebatelnější, a tudíž i efektivnější. Vzniká při speciálním procesu enzymatické hydrolýzy, při kterém vznikají kratší peptidové řetězce s nízkou molekulovou hmotností. Ty nejkvalitnější doplňky stravy se proto netají tím, že obsahují kolagen hydrolyzovaný.

Kolagen v prášku nebo kapslích?
Teď, když víte, že hydrolyzovaný kolagen je tou nejlepší možnou volbou, to poslední, co byste měli při výběru zvážit, je jeho forma.
Máte na výběr dvě možnosti – kolagen v prášku a kolagen v kapslích. Zde záleží především na vašich preferencích, avšak je třeba si uvědomit, že kapsle představuje omezený prostor, do něhož se vejde jen určité množství aktivní látky – v tomto případě kolagenu. Proto abyste každý den užili dostatečnou dávku kolagenu, je nutné užít hned několik kapslí/tablet denně. U práškové formy stačí vypít jednu sklenici s rozpuštěným práškem a hned máte pokryté potřebné denní doporučované množství. Nezapomeňte také na to, že velkým bonusem je, pokud doplněk stravy navíc ještě obsahuje vitamin C. Ten totiž zlepšuje vlastnosti kolagenu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl.
Jaké jsou obsahové látky v bylinkách a co všechno umí? 1. část
Bylinek, které můžete užívat za účelem podpory vašeho fyzického i mentálního zdraví je celý dlouhý zástup. Dnešní doba nám poskytuje široký výběr a byla by rozhodně škoda nevyužít veškerých pozitiv, jež nám rostliny mohou nabídnout. Co je ovšem důležité, jsou především zastoupené obsahové látky, protože právě ty jsou pro nás přínosné. Určité z nich mohou mít vlastnosti podobné, ale každá z nich má také svá vlastní specifika. My se dnes proto na některé aktivní složky podíváme a podrobněji si je rozebereme.
Onemocnění očí a doplňky stravy jako prevence a podpora
Zrak je jedním z našich nejcennějších smyslů, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. S přibývajícím věkem nebo důsledkem životního stylu se mohou ovšem objevit nejrůznější obtíže a nemoci, jež mají zásadní vliv na naši schopnost vidět. Prevence a náležitá péče o oči je samozřejmě klíčová, avšak existuje spoustu faktorů majících na zrak dopad – patří mezi ně například také dědičnost. Nicméně jsou věci, které můžete aktivně ovlivnit. Sáhnout můžete třeba po různých doplňcích stravy s obsahem látek vhodných právě pro oči.









