Vápník – minerál nezbytný pro zdravé kosti a zuby
Vápník je minerálem, který je důležitý v průběhu celého našeho života. Obzvlášť nezbytný je v období růstu, kdy jsou kladeny zvýšené nároky na růstové chrupavky a kostní tkáň obecně. Při jeho dlouhodobém nedostatku hrozí závažné problémy končící až skeletálními deformitami – u dětí nejčastěji dochází ke křivici, u dospělých nastává onemocnění zvané osteoporóza. Abyste zjistili, jak tomu předejít, přečtěte si následující článek.
Základní údaje o vápníku – doporučený denní příjem a v jakých potravinách ho najdeme?
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců se vápník soustřeďuje zejména v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace. Tento proces je výsledkem působení sil na naše kosti a je zcela přirozený. Aby však mohl probíhat a nedocházelo k odbourávání většího množství kostní tkáně, je zapotřebí dostatečný přísun vápníku. Doporučená denní dávka vápníku by se proto měla pohybovat v rozmezí 800 – 2 500 mg.
Kromě toho, že je vápník základním stavebním prvkem pro naše zuby a kosti, je také nezbytný pro celou řadu procesů v těle. Uplatňuje se například při srážlivosti krve, zajišťuje přenos nervových vzruchů, ovlivňuje funkci svalů včetně toho srdečního, hraje klíčovou roli v pevnosti našich kostí nebo pohyblivosti spermií a zajišťuje tvorbu důležitých hormonů a enzymů.
Mezi základní zdroje vápníku patří mléčné výrobky, mléko, mák, mandle, čočka, fazole a obilné klíčky.

Co hrozí při nedostatku vápníku?
Ačkoliv je vápníku v těle ze všech minerálů nejvíce, tělo s ním neustále pracuje, a to nejen v rámci remodelace kostí, ale i právě při tvorbě hormonů, nervových přenosů nebo regulaci enzymů. Pokud tedy dojde k jeho nedostatku hrozí závažné komplikace od nekontrolovatelných svalových křečí, přes vypadávání zubů, až po kostní deformity.
Dočasný deficit vápníku tělo koriguje tím, že jej odebírá z kostí. Z dlouhodobého hlediska ale bohužel dochází k řídnutí kostí a k jejich celkovému odvápnění, což vede ke vzniku onemocnění zvanému osteoporóza. Nároky na příjem vápníku se zvyšují zejména při menopauze, v těhotenství, během kojení nebo v době dospívání. Také se stářím vstřebatelnost kalcia tělem přirozeně klesá, takže i doporučená krajní hodnota 800 mg vápníku za den nemusí být dostačující.
Příjem vápníku z potravy nestačí. Jak je to možné?
Aby se těmto nebezpečným stavům předešlo, je potřeba zajistit nejen dostatek vápníku přijímaného ze stravy, ale současně s ním i dostatek vitaminu D3, vitaminu K2, fosforu, hořčíku, zinku a manganu. Proč je nutná kombinace vápníku s těmito vitaminy a minerály?
- Konkrétně vitamin D3 je odpovědný za využitelnost vápníku v těle. Bez něho by vápník z potravy prošel tělem bez využití (vyloučil by se stolicí) a nedošlo by k jeho vstřebání ve střevě. To je také důvod toho, proč někteří lidé trpí nedostatkem vápníku, ačkoliv pravidelně jí mléčné výrobky. Vitamin D3 si tělo dovede vytvořit díky slunečním paprskům.
- Aby vápník mohl být v těle dále zpracován a zabudován do kosti, potřebuje k tomu hořčík, zinek a fosfor. Díky nim se totiž z vápníku vytvoří tzv. kostní minerál, jehož základní složkou je fosforečnan vápenatý. Pokud nejsou tyto minerály v těle přítomny, vápník bez využití odchází z těla.
- Vitamin K2 je též důležitým pomocníkem. Zajišťuje totiž jeho přepravu do cílových tkání, podporuje jeho ukládání, a naopak zabraňuje jeho ukládání do tkání a míst, které jsou kontraproduktivní.
- Mangan za spoluúčasti mědi pomáhá vápníku budovat organickou část kosti tzv. matrix.
A právě proto je mnoho doplňků stravy s vápníkem a dalšími vitamíny či minerály. Vitamin D3 se pak často kombinuje s vitamin K2. Při výběru vápníku se zaměřte především na jeho organické formy, jako je laktát a citrát vápenatý.
Působení vápníku v organismu:
- Přispívá k normální srážlivosti krve
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální funkci nervových přenosů
- Přispívá k normální funkci trávicích enzymů
- Podílí se na procesu dělení a specializace buněk
- Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu kostí
- Vápník je potřebný pro udržení normálního stavu zubů
- Je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Aquamin je směs aquaminerálů, kde je nejvíce zastoupený vápník.
Trojkombinace vápníku, hořčíku a zinku, to vše v jedné tabletě od českého výrobce Vitaharmony.
Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.
Kokosová voda a její přínos pro zdraví?
Kokosová voda je nápoj, který si oblíbilo spoustu lidí a zařadilo ji dokonce v rámci zdravého životního stylu do své rutiny pro zdraví. Někdo ji popíjí jen tak, pro její příjemnou a osvěžující chuť. Často je však kokosová voda spojována s některými blahodárnými benefity pro lidský organismus. Uvádí se, že je i třeba skvělou a plnohodnotnou náhradou umělých izotonických a jiných sportovních nápojů. Zcela jistě obsahuje živiny a další látky, které lidské tělo potřebuje pro běžný chod.
Na co je dobrá maca?
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá.











