Zelený čaj pro štíhlou postavu – co je lepší kapsle nebo čaj?
Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Prvně se začal připravovat na území Číny před více než 4000 lety, už tehdy se objevily zvěsti o jeho blahodárných schopnostech. Dnes o něm víme, že za jeho výtečné vlastnosti může zejména vysoký obsah látky zvané epigalokatechin galát (zkráceně EGCG), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Ten je možné extrahovat a užívat jako inovativní doplněk stravy ve formě kapslí k podpoře hubnutí.
Co víme o zeleném čaji?
Zelený čaj vzniká ze zelených listů čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste v oblastech jihovýchodní Asie. S různými odrůdami čajovníku se lze ale setkat i jinde po světě. Klimatické podmínky, půda a způsob pěstování však samozřejmě ovlivňují výslednou chuť připraveného čaje a obsah prospěšných aktivních látek. Stále tedy platí, že čajovník čínský z Asie patří k těm nejkvalitnějším zdrojům.
Listy čajovníku čínského jsou dlouhé i několik centimetrů a mají bílé chloupky na spodní straně. Jedná se o stálozelenou rostlinu, která se pěstuje jako vysoký keř nebo strom, neboť může dosahovat výšky až 2 metrů. Z tohoto čajovníku se také získává čaj černý, který se však liší způsobem zpracování, obsahem cenných aktivních látek a pochopitelně i chutí. Hlavní rozdíl mezi oběma druhy čajů spočívá ve fermentaci. Konkrétně zelený čaj není fermentovaný, což znamená, že si uchovává více drahocenných látek. Například obsahuje několikanásobně vyšší množství vitaminu C než čaj černý.
Jaké látky nalezneme v zeleném čaji?
Zelený čaj obsahuje celou řadu zajímavých látek s vlivem na naše zdraví. Abyste však dosáhli viditelného efektu, pouhé popíjení čaje během dne nestačí. Nejvhodnější formou je extrakt ze zeleného čaje, který obsahuje koncentrované množství aktivních látek mezi které patří polyfenoly, EGCG, vitaminy a případně kofeinu.
Polyfenoly ze zeleného čaje působí jako antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před úskalím vnějšího prostředí. EGCG neboli epigalokatechin galát zase působí na metabolismus tuků, zvyšuje energetický výdej a celkově dodává organismu potřebnou vitalitu. Úkolem obsažených vitaminů C, B a E je posilovat obranyschopnost, předcházet stárnutí buněk a obecně uchovávat mladistvý vzhled. A v neposlední řadě obsažený kofein funguje jako „nakopávač“, životabudič a spalovač tuků.
S čím vším vám kapsle/extrakt ze zeleného čaje pomůže?
Extrakt ze zeleného čaje představuje šikovného pomocníka v mnoha situacích. Hodit se vám bude například při hubnutí, k soustředění a podpoře paměti, k očistě těla od toxinů, k celkovému povzbuzení organismu a psychiky, ke zvýšení fyzické výkonnosti nebo pro posílení imunity.
Hlavním benefitem zeleného čaje je to, že dodává energii, oddaluje pocity únavy, pomáhá spalovat tuky a snižuje chuť na sladké. Díky tomu pro vás bude dosažení nastavených cílů mnohem snazší – a nezáleží na tom, zda se chystáte shodit nějaké to kilo, nabrat svalovou hmotu nebo úspěšně pokořit zkoušky ve škole.
Zelený čaj podporuje:
- Duševní stav a výkon
- Dentální, orální zdraví
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Normální funkce prostaty - antioxidant
- Normální stav pokožky - antioxidant
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Zelený čaj obsahuje 500 mg zeleného čaje v jedné kapsli s deklarovaným obsahem 8 % kofeinu, 50 % polyfenolů, 30 % katechinů a 15 % EGCG.
Matcha nebo-li zelený čaj ve formě prášku, je skvělou a chutnou variantou plné energie, kterou lze nahradit kávu. Matcha čaj je plný aktivních látek vitamínů a minerálů.

Adaptogeny a jejich působení na organismus?
Adaptogeny jsou skupinou rostlin a bylin, které mají řadu unikátních schopností. Většina z nich je využívána dokonce již po staletí, a to v rámci všemožných tradičních kultur. Tyto rostliny pomáhají tělu se lépe vyrovnat se stresem či změnami prostředí.

Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.

Rybí olej, rozdíl mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami?
Rybí olej nebo také rybí tuk, je stejnou přírodní látkou, která se už v dřívějších generacích podávala pro zdraví dětí po lžičkách. V takové formě ale moc oblíbený pro svoji chuť a zápach nebyl. Dnes se běžně setkáme s rybím olejem třeba v želatinových kapslích, kdy problémy s konzumací odpadají a my si tak můžeme dopřát všechny příznivé vlastnosti tohoto tuku bez nepříjemných pocitů. Omega 3 jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). To znamená, že si je tělo samo neumí vyrobit, a tak jsme odkázáni na jejich příjem z potravy či doplňků stravy. Dělí se na tři základní, a to je kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 6 jsou také polynenasycené mastné kyseliny a hlavním zástupcem je především kyselina linolová (CLA) tu si tělo stejně jako omega 3 mastné kyseliny nevytváří. Dále sem řadíme ještě kyselinu arachidonovou (AA) – nachází se i mateřském mléku a gamalinolenovou (GLA).