Zelený čaj pro štíhlou postavu – co je lepší kapsle nebo čaj?
Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Prvně se začal připravovat na území Číny před více než 4000 lety, už tehdy se objevily zvěsti o jeho blahodárných schopnostech. Dnes o něm víme, že za jeho výtečné vlastnosti může zejména vysoký obsah látky zvané epigalokatechin galát (zkráceně EGCG), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Ten je možné extrahovat a užívat jako inovativní doplněk stravy ve formě kapslí k podpoře hubnutí.
Co víme o zeleném čaji?
Zelený čaj vzniká ze zelených listů čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste v oblastech jihovýchodní Asie. S různými odrůdami čajovníku se lze ale setkat i jinde po světě. Klimatické podmínky, půda a způsob pěstování však samozřejmě ovlivňují výslednou chuť připraveného čaje a obsah prospěšných aktivních látek. Stále tedy platí, že čajovník čínský z Asie patří k těm nejkvalitnějším zdrojům.

Listy čajovníku čínského jsou dlouhé i několik centimetrů a mají bílé chloupky na spodní straně. Jedná se o stálozelenou rostlinu, která se pěstuje jako vysoký keř nebo strom, neboť může dosahovat výšky až 2 metrů. Z tohoto čajovníku se také získává čaj černý, který se však liší způsobem zpracování, obsahem cenných aktivních látek a pochopitelně i chutí. Hlavní rozdíl mezi oběma druhy čajů spočívá ve fermentaci. Konkrétně zelený čaj není fermentovaný, což znamená, že si uchovává více drahocenných látek. Například obsahuje několikanásobně vyšší množství vitaminu C než čaj černý.
Jaké látky nalezneme v zeleném čaji?
Zelený čaj obsahuje celou řadu zajímavých látek s vlivem na naše zdraví. Abyste však dosáhli viditelného efektu, pouhé popíjení čaje během dne nestačí. Nejvhodnější formou je extrakt ze zeleného čaje, který obsahuje koncentrované množství aktivních látek mezi které patří polyfenoly, EGCG, vitaminy a případně kofeinu.
Polyfenoly ze zeleného čaje působí jako antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před úskalím vnějšího prostředí. EGCG neboli epigalokatechin galát zase působí na metabolismus tuků, zvyšuje energetický výdej a celkově dodává organismu potřebnou vitalitu. Úkolem obsažených vitaminů C, B a E je posilovat obranyschopnost, předcházet stárnutí buněk a obecně uchovávat mladistvý vzhled. A v neposlední řadě obsažený kofein funguje jako „nakopávač“, životabudič a spalovač tuků.
S čím vším vám kapsle/extrakt ze zeleného čaje pomůže?
Extrakt ze zeleného čaje představuje šikovného pomocníka v mnoha situacích. Hodit se vám bude například při hubnutí, k soustředění a podpoře paměti, k očistě těla od toxinů, k celkovému povzbuzení organismu a psychiky, ke zvýšení fyzické výkonnosti nebo pro posílení imunity.

Hlavním benefitem zeleného čaje je to, že dodává energii, oddaluje pocity únavy, pomáhá spalovat tuky a snižuje chuť na sladké. Díky tomu pro vás bude dosažení nastavených cílů mnohem snazší – a nezáleží na tom, zda se chystáte shodit nějaké to kilo, nabrat svalovou hmotu nebo úspěšně pokořit zkoušky ve škole.
Zelený čaj podporuje:
- Duševní stav a výkon
- Dentální, orální zdraví
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Normální funkce prostaty - antioxidant
- Normální stav pokožky - antioxidant
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Ostropestřec mariánský a jeho vliv na zdraví?
Ostropestřec mariánský či Silybum marianum je rostlina, jejíž oblíbenost každým rokem narůstá. Ostropestřec má však již dlouholetou tradici a díky své trnitosti byl spojován s ukřižováním Ježíše Krista, a proto dostal přezdívku Kristova koruna. Je využíván zejména pro svoje blahodárné schopnosti, jež má na naše játra. U nás se s ním setkáme v nepřeberném množství podob.
Kolagen, jak vybrat ten správný??
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla. Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího, kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin a zejména v obsahu základních aminokyselin. Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.
Coriolus a jeho přínosy?
Coriolus versicolor je medicinální dřevokazná houba patřící mezi choroše, na níž můžete narazit i pod názvy jako je outkovka pestrá, Yun zhi nebo také na z angličtiny pocházející turkey trail, což v překladu znamená krocaní ocas. V první řadě je důležité jmenovat polysacharidy. Jedná se o složené cukry, které patří mezi jednu z nejimpozantnějších obsahových složek. Z těch jsou významné především betaglukany, polysacharid Krestin a polysacharidopeptid (PSP). Všechny sloučeniny přítomné v coriolu jsou vysoce biologicky aktivní. Polysacharidy a polypeptidy jsou silnými antioxidanty, a jak se můžeme dozvědět ve studiích, rovněž významnými imunostimulanty









