Ženšen pravý a ženšen sibiřský – jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Ačkoliv se to zdá sebevíc zvláštní, slovem „Ženšen“ nebo také „Panax“ se označuje více druhů rostlin. A to bez ohledu na to, zda všechny tyto rostliny spadají do stejného rodu. Kvůli tomu mezi jednotlivými ženšeny vznikají značné rozdíly, které si dnes představíme.
Jaké jsou druhy ženšenu?
Hned na úvod si je potřeba říci, že ženšen pochází z čínského výrazu řén-šen a v češtině se tímto výrazem označuje botanický rod Panax. Všechny tyto rostliny jsou zároveň silné přírodní adaptogeny, které mají za cíl zvyšovat přirozenou odolnost organismu. Problémem je však to, že se ještě před zavedení latinského pojmu „Panax“, začalo v češtině mnoha různým rostlinám říkat jednoduše „Ženšen“, což vede ke zmatkům. Rostliny, které se označují jako ženšeny přitom pochází z různých oblastí, obsahují odlišné aktivní látky, a tedy i působí na lidské tělo zcela odlišně.
Mezi základní druhy ženšenu z rodu Panax patří:
- ženšen pravý (Panax ginseng)
- ženšen japonský (Panax japonicus)
- ženšen vietnamský (Panax vietnamensis)
- ženšen americký (Panax quinquefolius)
Tyto druhy ženšenu rodu Panax jsou si velice příbuzné, což také dokazuje jejich jedinečný obsah steroidních saponinů zvaných panaxosidy. Panaxosidy je skupina aktivních látek, do níž spadají pro ženšen typické saponiny označované jako ginsenosidy. Díky nim je ženšen pravý tolik efektivní a působí napříč všemi orgánovými soustavami našeho těla. Důležité je ale zmínit, že ginsenosidy jsou charakteristické pouze pro rostliny z rodu Panax. V žádných jiných rostlinách, byť příbuzných ženšenu, se nenachází.
Ženšen pravý můžeme dále rozlišovat podle toho, kde roste na:
- korejský ženšen
- čínský ženšen
- mandžuský ženšen
V češtině se za „ženšen“ dále považují následující rostliny, ačkoliv do rodu Panax nepatří a jsou jen vzdáleně příbuzné:
- sibiřský ženšen (Siberian ginseng neboli Eleutherococcus senticosus)
- peruánský ženšen (Lepidium meyenii) - Maca
- brazilský ženšen (Hebanthe eriantha, Pfaffia paniculata) - Suma
- indický ženšen (Whitania somnifera) - Ašvaganda
Všimněte si, že obě skupiny rostlin od sebe odlišuje latinské slovo „Panax“, díky kterému máme možnost rozlišit, zda se jedná o příbuzné nebo nepříbuzné rostliny.
Základní rozdíly mezi pravým a sibiřským ženšenem??
I přestože je ženšen sibiřský nejpříbuznější ženšenu pravému, liší se od něj v mnoha směrech. V první řadě každý pochází odjinud. Eleuterokok ostnitý, jak zní přesný český název ženšenu sibiřského, roste především v lesích východního Ruska, zatímco ženšen pravý, česky všehoj ženšenový, je původem z Číny, Japonska a Koreje. Další rozdíly se objevují u samotného vzhledu rostlin. Sibiřský ženšen je více dřevitý, keřovitý a vyšší, zřejmě proto, aby obstál v krušných sibiřských podmínkách. Také plodí bobule, které jsou tmavě fialové, na rozdíl od ženšenu pravého, který je má jasně červené.
Nejzajímavější rozdíly mezi oběma rostlinami jsou ale hlavně v obsahu aktivních látek a působení na organismus. Jak jsme již řekli, sibiřský ženšen neobsahuje tzv. ginsenosidy, které jsou typické pouze pro rod Panax. To ale neznamená, že by byl zcela bez efektu a bez aktivních látek. Sibiřský ženšen jen obsahuje jiný typ glykosidů než ženšen pravý. Dále je pak bohatý na draslík, fosfor a vápník, je plný silic, pryskyřic a lipidů a také obsahuje důležité rostlinné polysacharidy a flavonoidy. Podle některých studií je dokonce velice významný pro sportovce, neboť zlepšuje fyzickou zdatnost, navrací vitalitu a pomáhá se zotavit z celkového vyčerpání.
Co se týče působení na tělo, ženšen sibiřský se používá hlavně k potlačení míry stresu a únavy. Ženšen pravý má oproti tomu širší využití. Například působí na pohlavní ústrojí, čímž pomáhá při problémech s erekcí nebo sníženým libidem. Dále pak také dovede regulovat krevní tlak a přispívá k dosažení normální hladiny glukózy v krvi. To, co mají ale oba ženšeny společného je, že podporují přirozenou obranyschopnost a regeneraci těla.
Ženšen v lidském organismu podporuje:
- Duševní stav a výkon koncentrace, koordinace, stres
- Fyzický výkon a stav - kyselina mléčná
- Erekce
- Únava, Paměť, Slabost - vyčerpání
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Vitalita
- Sexuální zdraví
- Krevní oběh
- Kognitivní a duševní výkonnost
- Antioxidant
- Normální hladina glukózy v krvi
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ženšen pravý s deklarovaným obsahem steroidních ženšenových saponinu neboli ginsenosidů v poměru 4%.
Naturalis sibiřský ženšen v BIO kvalitě ve formě rozemletého prášku je vhodný pro jedince, kteří nepreferují kapsle.

Přírodní vitamin C a jeho výhody?
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách. Není na něm nic špatného, nicméně přírodní vitamin C má jednu nespornou výhodu. Vyskytuje se totiž po boku dalších látek, jako jsou kupříkladu flavonoidy. Jedná se o fytonutrienty, jež mají zásadní vliv na to, jak je vitamin C následně v těle využit.

L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.

Betaglukany a jejich vliv na organismus
Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami.