Co obsahuje acerola?
Čtení: 4 min.
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje. Acerola tak může být výbornou alternativou ostatních doplňků stravy. Co to ta acerola ale vůbec je? A co a v jakém množství tedy obsahuje? Jestliže vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přečtěte si dnešní článek.
Jak vypadá acerola?
Jak už bylo řečeno, acerola je rostlina, přesněji řečeno keř nebo nízký strom. Pro svůj růst potřebuje teplé a tropické podnebí a mrazivé teploty ji vyloženě nesvědčí, proto na ní u nás s největší pravděpodobností nenarazíte. Pokud byste chtěli navštívit její přirozené prostředí, museli byste se vydat do oblastí Střední a Jižní Ameriky jako je například Karibik. Acerola je hustě větvená, kvete růžovými až červenými květy, ale nejzásadnější jsou její plody. To jsou kulaté peckovice velké asi jako třešně. Jsou lesklé, nápadně červené a obsahují nejvíce bioaktivních sloučenin z celého stromu.
Jaké aktivní látky se v plodech nachází?
Acerola má v sobě více druhů zajímavých látek, avšak hlavní důvod, proč se stala tolik oblíbenou, je vysoký obsah vitaminu C, což dokazují i četné studie. Jeho množstvím hravě předčí většinu běžných druhů ovoce a zeleniny. Vitamin C ovšem není to jediné, co je v acerole obsaženo. Našli bychom dokonce nepřebernou kvantitu fytonutrientů, jimiž jsou například fenoly, flavonoidy, antokyany a karotenoidy, jež dávají acerole přidanou hodnotu. V našich končinách se bohužel s čerstvými plody, které byste mohli rovnou zkonzumovat, nesetkáte. Nicméně acerola je blahodárná i v podobě různých šťáv a extraktů.
Na co je dobrý vitamin C?
Vitamin C je nepostradatelný stejně jako jiné mikroživiny. Na svém seznamu úkolů toho má opravdu hodně a nelze vyjmenovat zcela všechny biochemické procesy, u kterých je přítomen. Jsou jich totiž stovky. My si tu proto vyjmenujeme jen určité z nich. Vitamin C je zcela zásadní pro tvorbu stabilního a kvalitního kolagenu, jenž je potřeba pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní i zubů. Účastní se také energetického metabolismu, a přispívá tak v boji proti vyčerpání. Nutný je rovněž po psychické stránce, aby náležitě fungovali veškeré nervové pochody. V neposlední řadě podporuje imunitní systém, regeneraci, chrání buňky před oxidativním stresem a zvyšuje vstřebávání železa.
Kdy se může užívání aceroly hodit?
Pochopitelně můžete acerolu užívat denně pro běžné doplnění hladiny vitaminu C ve vašem těle, jelikož je důležité tento vitamin přijímat pravidelně, protože se neukládá na pozdější spotřebu. Nadměrné množství bývá totiž z organismu vyloučeno. Acerolu ale můžete využít také v případech, kdy je vhodné dávku vitaminu C navýšit. To je na místě především v období nemocí, při nachlazení a jiných infekčních onemocněních, ve stresových obdobích, při zranění nebo pokud intenzivně sportujete či třeba kouříte.
Jaká je výhoda přírodního vitaminu C?
Jestliže přemýšlíte o tom, že byste acerolu začali užívat, jelikož jsou vám přírodní zdroje sympatičtější nežli jiné, může vám tato volba přinést značnou výhodu. Laboratorně vyráběný vitamin C však není ničím špatný, a při pravidelném užívání vám rovněž dodá část potřebného kvanta, vždy ale také záleží na formě a kvalitě doplňku stravy. Nicméně nesporným plusem aceroly je to, že přírodní vitamin C se vyskytuje vždy v komplexu dalších složek. Tyto ostatní látky (v tomto případě zejména flavonoidy), napomáhají lepšímu vstřebání a příznivě ovlivňují využitelnost samotného vitaminu C, a vy tak do těla dostanete jeho vyšší množství.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
GN Exclusive Acerola (přírodní vitamin C) 100 cps.
Přírodním vitaminem C je takový vitamin, který se nachází přirozeně v ovoci, zelenině a dalších potravinách. Jeden z hlavních benefitů, kde přírodní vitamin C předší ten umělé vyráběny je vzájemná podpora vitaminu C s ostatními obsaženými látkami, které ovoce, zelenina a také acerola obsahuje. V přírodě se totiž mnohdy vitaminy vyskytují v komplexu dalších aktivních látek, kdy se jejich efekt a vstřebatelnost vzájemně podporuje. U aceroly tomu tak je při vzájemném působení vitaminu C a flavonoidů. Obě látky se navzájem podporují a chrání se před oxidací, díky flavonoidům se vitamin C lépe vstřebává.
skladem
299 Kč
279 Kč
2+1 GN Exclusive Acerola (přírodní vitamin C) 300 cps.
Golden Nature Exlusive jsou prvotřídní doplňky stravy, které upřednostňují kvality před kvantitou. Golden Nature Exclusive Acerola obsahuje deklarovaný podíl přírodního vitaminu C v obsahu 125mg v jedné kapsli. Acerola je vhodná pro jedince, kteří dávají přednost přírodní síle vitamínu, oproti synteticky zhotoveným.
skladem
837 Kč
649 Kč
Acerola je přírodní zdroj vitamínu C, který neobsahuje žádné syntetické látky a zlepšuje vstřebatelnost aktivních látek vitálních hub lidským organismem. Medicinální houby jako cordyceps, reishi, hericium a jiné jsou vhodné kombinovat s Acerolou.
skladem
290 Kč
Označení barbadoská či tropická třešeň není náhodné. Výrazně červené plody aceroly vizuálně připomínají oblíbené letní ovoce. Z hlediska zdraví prospěšných látek vyniká vysokým obsahem vitaminu C (nejvíce vitamínu C na světě), což se projevuje v příjemně kyselé chuti. Jeho zužitkovatelnost je navíc pro tělo, vzhledem k přírodnímu původu, mnohem lepší, než v případě syntetických přípravků
skladem
419 Kč
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: