Zinek a jeho význam v organismu?
Zinek je minerální látkou, kterou známe asi všichni. Jeho velmi důležitá role v organismu je nevyvratitelná, protože se účastní více než 300 biochemických reakcí. Zinek je přítomný v každé buňce našeho těla a je významný již při samotném vývoji jedince. Potřebný je třeba i pro pokožku, reprodukční systém nebo imunitu. To ale zdaleka není vše. Nedostatečné zastoupení zinku v organismu může způsobit celou řadu obtíží, jež však často můžeme přisuzovat něčemu jinému. A to stačí v mnoha případech jen jeho mírný deficit. Proto si v dnešním článku popíšeme, na co všechno zinek potřebujeme a zjistíme tak, proč je tolik nepostradatelný.

V jakých potravinách se zinek nachází?
Naše tělo v sobě má přibližně 2-3 gramy zinku. Ve srovnání třeba s hořčíkem je to pouze stopové množství, ale to neubírá ani kousek na jeho významu. Stejně jako ostatní minerální látky, se zinek v těle nesyntetizuje (nevytváří) přirozeně. Z tohoto důvodu je dobré, přijímat stravu bohatou na tento prvek.
Zinek můžeme získat hned z celé škály potravin. Z živočišných produktů jsou to především ústřice, maso, játra, mořské plody, ryby, vejce nebo mléko a výrobky z něj. V rostlinné stravě se nalézá v kořenové zelenině, cizrně i jiných luštěninách, dýňových semínkách či ovesných vločkách. U rostlinných produktů ovšem bývá využitelnost zinku ztížena kvůli obsahu fytátů (kyselina fytová). Fytáty jsou přírodní antioxidanty, avšak zároveň jsou tzv. antinutriční. To znamená, že zhoršují vstřebávání určitých minerálů. U luštěnin a obilovin lze snížit obsah těchto látek kupříkladu jejich namáčením a nakličováním.
Jaké jsou všechny funkce zinku?
Zinek je přítomný u několika set enzymatických reakcí v těle. Jedná se například o trávení, metabolismus tuků, cukrů, bílkovin a některých vitaminů. Je nepostradatelný rovněž u syntézy nukleových kyselin, ovlivňuje veškeré buňky, jejich rychlost růstu, dělení a regeneraci. Zinek je důležitý již od raného vývoje v těle matky, po narození, v období dospívání i v dospělosti. Jeho deficit může způsobit zpomalení růstu či jiné komplikace. Zinek je taktéž antioxidantem, podporuje náležitý chod obranných systémů organismu a odolnost proti infekcím. Snížená imunita může být tedy zapříčiněna nedostatkem právě tohoto stopového prvku.

Ještě jinou funkcí zinku je udržovat naši pokožku, vlasy a nehty ve zdravém stavu a zároveň přispívá k hojení ran. Další soustavou organismu, kde nesmí zinek chybět, je rozhodně ta reprodukční. Má totiž vliv na její správné fungování. U mužů udržuje dostatečnou hladinu testosteronu a je významný pro kvalitu spermií. U žen se zase stará o zdraví vaječníků.
Jaké je dávkování zinku a podle čeho bychom ho měli vybírat?
Běžně doporučená denní dávka zinku je stanovena na 10–15 mg. Záleží na váze, věku a dalších okolnostech. Zvýšit dávku je vhodné při začínajícím onemocnění, oslabené obranyschopnosti, ve stresovém období, v těhotenství a během kojení, v případě intenzivní fyzické zátěže a cvičení či pokud trpíte poruchami v oblasti trávicí traktu, které znesnadňuje vstřebávání mikroživin.
V případě, že se rozhodnete doplňovat zinek pomocí suplementu, je třeba si uvědomit, že není zinek jako zinek. A sice proto, že existuje více jeho forem. Můžeme narazit na anorganické typy (např. oxid zinečnatý), jež jsou ovšem v těle vázány do špatně vstřebatelných forem a my z nich téměř nic nevstřebáme. Lepší je volit organické, nebo přímo chelátové vazby (bisglycinát zinečnatý). Využitelnost takového zinku je až několikanásobně vyšší.
Zinek v těle:
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
- Přispívá k normální syntéze DNA
- Přispívá k normální plodnosti a reprodukci
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin, mastných kyselin a vitaminu A
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky
- Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podílí se na procesu dělení buněk
- Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Ubichinol vs ubichinon, v čem se tyto formy koenzymu Q10 liší?
V souvislosti s koenzymem Q10 se ovšem můžeme setkat taktéž s jinými jeho názvy jako je například CoQ10, vitamin Q10 či můžeme narazit na specifičtější názvy ubichinon a ubichinol. Koenzym je také silným antioxidantem a ovlivňuje zdraví kardiovaskulárního systému, mozku a stav naší pokožky.
Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.
Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin.









