Bacillus coagulans – v čem se liší od klasických probiotik?
S probiotiky se asi již většina populace setkala, slyšela o nich nebo je pravděpodobně taktéž užívala. Často jsou totiž používány a doporučovány, pokud bereme nějaká léčiva, která ničí přátelskou mikroflóru ve střevech. Jedná se třeba o antibiotika a podobné přípravky. Lidský zažívací trakt obsahuje opravdu široké množství živých mikroorganismů, jež jsou důležité nejen pro správný chod celého trávicího systému, ale rovněž pro náležitou funkci naší přirozené obranyschopnosti. Pakliže není v pořádku střevní mikroflóra, zcela nepochybně se to projeví i na imunitě. Probiotik však existuje na stovky druhů a jedním z nich je právě Bacillus coagulans. Co si pod ním máme představit a je nějak rozdílný od klasických druhů? O tom se více dozvíte v dnešním článku.

Co přesně je bacillus coagulans?
Bacillus coagulans (označován též jako Lactobacillus sporogenes či LactoSpore) spolu s desítkami dalšími druhy patří do rodu Bacillus a řadí se mezi tzv. půdní probiotika. To jsou probiotické mikroorganismy, které se vyskytují v půdě. Lze je nalézt také v některých kysaných či fermentovaných potravinách. Jde o potraviny jako jogurty, kimchi a kysané zelí. Od klasických probiotik se odlišují především tím, že vytváří spory. Spora je vlastně ochranný obal, jež chrání příznivé bakterie před nejrůznějšími nežádoucími vlivy okolního prostředí. Produkuje dvě látky. První z nich je kyselina mléčná, díky čemuž se dříve B. coagulans nesprávně zařazoval mezi bakterie mléčného kvašení. Druhou látkou je coagulin, To je složka antibakteriální a dokáže ničit patogenní bakterie přítomné v organismu.
V čem předčí bacillus coagulans běžná probiotika?
Lactobacillus sporogenes je jako všechny probiotika přínosem pro normální funkci celého zažívacího traktu, podporuje správné trávení, udržuje ve střevech náležité PH, obnovuje střevní mikrobiom, a tím vším potažmo napomáhá našemu imunitnímu systému. Díky svým unikátním vlastnostem, ale umí být ještě o něco prospěšnější než běžná probiotika.
Hlavní výhoda tohoto probiotika spočívá právě ve výše zmíněných sporách. Jejich zásluhou jsou probiotika chráněna před příliš vysokou i nízkou vlhkostí a moc kyselým nebo zásaditým prostředím. Lépe se tedy vyrovnají s přirozenou kyselostí žaludečních šťáv a dostanou se v nezměněném stavu na místo určení. Proto jsou půdní probiotika více blahodárná a jsou viditelné výsledky dokonce v případě, že je nepřijímáme ve velkém kvantu. I tak zvládnou velice hojně kolonizovat střevo. Laktobacily a bifidobakterie je totiž potřeba přijímat ve vysokých počtech, aby se alespoň menší část dostala přes žaludeční kyseliny. Jelikož nejsou chráněny žádným nepropustným obalem, spoustu z nich vůbec nepřežije.
Další nesporná výhoda B. coagulans spočívá v tom, že je organismem velmi dobře snášen. Klasická probiotika mohou být v některých situacích spíše ke škodě nežli k užitku. Bývá tomu tak zejména u jedinců, jež trpí onemocněním zažívacího ústrojí či u těch s výrazně sníženou obranyschopností. Zde může dojít k nežádoucímu přemnožení těchto bakterií a následnému nadýmání, průjmům nebo naopak zácpě, a dokonce k odstartování zánětlivých procesů.

Kdy je vhodné doplňky stravy s bacillus coagulans užívat?
Bacillus coagulans můžeme v první řadě užívat během antibiotické léčby k obnově přirozeného prostředí střev a zažívacího traktu. Dále také v případě, pokud se v této oblasti potýkáme s nějakou dysbalancí. Často může jít o běžné střevní obtíže, pálení žáhy a bolesti břicha. Ovšem takovéto nerovnováhy se mohou projevit víceméně po různorodých stránkách. Signálem je třeba i náhlá změna hmotnosti, nálad, podrážděnost, únava a rovněž kožní obtíže (ekzémy, zhoršení akné apod.). Lactobacillus sporogenes je dobře tolerován lidmi, kteří trpí gastrointestinálními poruchami (dyspepsie). Kdy podporuje odstranění průvodních příznaků, jimiž jsou například nevolnosti a křeče v břiše. Probiotika navíc souvisí s mentálním zdravím, normální hladinou cholesterolu a ustáleným krevním tlakem.
Přes všechna pozitiva B.coagulans, je přesto na místě, se u výrazných nerovnováh v těle poradit s lékařem, zda je pro vás toto probiotikum vhodné. Stejně tak jestliže je chceme zařadit v těhotenství a při kojení.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Chlorella – sladkovodní řasa, která vám vrátí elán do života
Chlorella patří mezi zelené potraviny, které se vyznačují vítaným přínosem pro lidský organismus. Její vliv je nezanedbatelný především pro vegany, vegetariány, osoby s oslabenou imunitou, jedince trpící chudokrevností a všechny lidi, kteří jsou věčně unavení a uvěznění v uspěchaném životním stylu. Chlorella totiž pro tělo dovede vytvořit zelenou a zdravější cestu.
Ženšen pravý – kořen života plný aktivních látek
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo.
Kyselina hyaluronová – rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární
Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.









