Chlorella – sladkovodní řasa, která vám vrátí elán do života
Chlorella patří mezi zelené potraviny, které se vyznačují vítaným přínosem pro lidský organismus. Její vliv je nezanedbatelný především pro vegany, vegetariány, osoby s oslabenou imunitou, jedince trpící chudokrevností a všechny lidi, kteří jsou věčně unavení a uvěznění v uspěchaném životním stylu. Chlorella totiž pro tělo dovede vytvořit zelenou a zdravější cestu.
Co je chlorella a jak ji vybrat?
Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Známo je hned několik druhů chlorell (například chlorella pyrenoidosa nebo chlorela vulgaris), přičemž se od sebe jednotlivé poddruhy nejčastěji liší místem výskytu. Ovšem latinské názvy většině běžné populace příliš neříkají. Mnohem podstatnější proto je při výběru chlorelly jako doplňku stravy sledovat místo původu (sběru).
Obecně platí, že nejlepší chlorella pochází z Taiwanu, případně z Japonska. Aby totiž tato sladkovodní řasa mohla správně růst a zachovala si silný poměr užitečných látek, je pro ni důležité maximálně čisté prostředí, a hlavně dostatečný sluneční svit. A právě těchto podmínek lze jinde na světě jen těžko dosáhnout.
Jaké látky chlorella obsahuje?
Chlorella patří mezi zelené superpotraviny.
Co to znamená?
Do této skupiny patří potraviny, které vynikají vysokým podílem pro lidské tělo prospěšných látek, mezi hlavní aktivní látku řadíme např. chlorofyl. Chlorella a další zelené superpotraviny (například spirulina nebo zelený ječmen) jsou navíc prakticky průmyslově nepoznamenané, takže si uchovávají výbornou nutriční hodnotu bez zbytečné chemie a tělo z nich dovede přijmout živiny ve velkém množství.
Chlorella je bohatá především na vitaminy a minerály. Z vitaminů obsahuje například komplex vitaminů B, vitamin C a A. Z minerálů si zaslouží vyzdvihnout železo, vápník a hořčík. To ale není vše. V chlorelle lze dále najít všechny esenciální aminokyseliny, betakaroten a mastné kyseliny.
Nejdůležitější jsou ale dvě složky – růstový faktor CFG a chlorofyl. Díky nim je chlorella tím, čím je. Konkrétně růstový faktor CFG zaručuje rychlý růst řasy a při vpravení do lidského těla podporuje obnovu buněk a regeneraci. Chlorofyl společně s ještě dvěma unikátními látkami sporopolleinem a chlorellinem zajišťuje očistu těla od toxinů, upravuje krevní hodnoty a působí proti zánětům.
Jaké jsou přínosy chlorelly a jak ji užívat?
Chlorella je výborným detoxikačním prostředkem. Ať už máte zažívací potíže, zácpu, vysokou hladinu cholesterolu a podobně, chlorela dovede tělo krásně očistit a zlepšit jeho celkovou kondici. Také posiluje imunitní systém, spolehlivě doplní hladinu potřebných vitaminů a minerálů, a ještě k tomu vás zbaví únavy. Abyste se ale dočkali pořádných výsledků, je potřeba dopřát si chlorellu po dobu několika týdnů.
Sehnat ji můžete ve formě tablet nebo jemného prášku, který je možné přidat i do smoothie či kaše. Důležité je hlavně dodržovat dostatečný pitný režim a užívat chlorellu ráno před jídlem. Efekt zelených potravin také můžete znásobit jejich kombinací, například když chlorellu zapijete mladým ječmenem a společně s ní budete též užívat spirulinu.
Chlorella v organismu podporuje:
- Vitalita - energie - tonus
- Imunita - energie
- Přirozená obranyschopnost
- Normální funkce střevního traktu
- Mikrobiální rovnováha střev
- Antioxidant
- Normální činnost jater
- Pročištění
- Normální činnost srdce a cév
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Chlorella od firmy Naturalis je 100% Chlorella pyrenoidosa bez příměsí, pomocných a balastních látek.
Nutrisslim Chlorella je také pouze 100% přírodní chlorella bez zbytečných přísad a pomocných látek, kdy jedna tableta odpovída 250mg čísté chlorelly.

Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia či tamarind malabarský je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, ale i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti.

Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinu používanou v tradičních medicínách.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.