Chlorella – sladkovodní řasa, která vám vrátí elán do života
Chlorella patří mezi zelené potraviny, které se vyznačují vítaným přínosem pro lidský organismus. Její vliv je nezanedbatelný především pro vegany, vegetariány, osoby s oslabenou imunitou, jedince trpící chudokrevností a všechny lidi, kteří jsou věčně unavení a uvěznění v uspěchaném životním stylu. Chlorella totiž pro tělo dovede vytvořit zelenou a zdravější cestu.
Co je chlorella a jak ji vybrat?
Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Známo je hned několik druhů chlorell (například chlorella pyrenoidosa nebo chlorela vulgaris), přičemž se od sebe jednotlivé poddruhy nejčastěji liší místem výskytu. Ovšem latinské názvy většině běžné populace příliš neříkají. Mnohem podstatnější proto je při výběru chlorelly jako doplňku stravy sledovat místo původu (sběru).
Obecně platí, že nejlepší chlorella pochází z Taiwanu, případně z Japonska. Aby totiž tato sladkovodní řasa mohla správně růst a zachovala si silný poměr užitečných látek, je pro ni důležité maximálně čisté prostředí, a hlavně dostatečný sluneční svit. A právě těchto podmínek lze jinde na světě jen těžko dosáhnout.

Jaké látky chlorella obsahuje?
Do této skupiny patří potraviny, které vynikají vysokým podílem pro lidské tělo prospěšných látek, mezi hlavní aktivní látku řadíme např. chlorofyl. Chlorella a další zelené superpotraviny (například spirulina nebo zelený ječmen) jsou navíc prakticky průmyslově nepoznamenané, takže si uchovávají výbornou nutriční hodnotu bez zbytečné chemie a tělo z nich dovede přijmout živiny ve velkém množství.
Chlorella je bohatá především na vitaminy a minerály. Z vitaminů obsahuje například komplex vitaminů B, vitamin C a A. Z minerálů si zaslouží vyzdvihnout železo, vápník a hořčík. To ale není vše. V chlorelle lze dále najít všechny esenciální aminokyseliny, betakaroten a mastné kyseliny.
Nejdůležitější jsou ale dvě složky – růstový faktor CFG a chlorofyl. Díky nim je chlorella tím, čím je. Konkrétně růstový faktor CFG zaručuje rychlý růst řasy a při vpravení do lidského těla podporuje obnovu buněk a regeneraci. Chlorofyl společně s ještě dvěma unikátními látkami sporopolleinem a chlorellinem zajišťuje očistu těla od toxinů, upravuje krevní hodnoty a působí proti zánětům.

Jaké jsou přínosy chlorelly a jak ji užívat?
Chlorella je výborným detoxikačním prostředkem. Ať už máte zažívací potíže, zácpu, vysokou hladinu cholesterolu a podobně, chlorela dovede tělo krásně očistit a zlepšit jeho celkovou kondici. Také posiluje imunitní systém, spolehlivě doplní hladinu potřebných vitaminů a minerálů, a ještě k tomu vás zbaví únavy. Abyste se ale dočkali pořádných výsledků, je potřeba dopřát si chlorellu po dobu několika týdnů.
Sehnat ji můžete ve formě tablet nebo jemného prášku, který je možné přidat i do smoothie či kaše. Důležité je hlavně dodržovat dostatečný pitný režim a užívat chlorellu ráno před jídlem. Efekt zelených potravin také můžete znásobit jejich kombinací, například když chlorellu zapijete mladým ječmenem a společně s ní budete též užívat spirulinu.
Chlorella v organismu podporuje:
- Vitalita - energie - tonus
- Imunita - energie
- Přirozená obranyschopnost
- Normální funkce střevního traktu
- Mikrobiální rovnováha střev
- Antioxidant
- Normální činnost jater
- Pročištění
- Normální činnost srdce a cév
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Péče o zrak – kdy a proč užívat vitaminy na oči?
Mezi další vitaminy důležité pro oči patří vitamin C, vitaminy skupiny B nebo vitamin E. Právě poslední zmiňovaný vitamin E pomáhá chránit oční buňky před poškozením volnými radikály a působí preventivně proti zrakovým problémům způsobeným věkem. Dále je pro oči významný vitamin A a prekurzor tohoto vitaminu zvaný jako betakaroten. A to z toho důvodu, že udržují buňky citlivé na světlo v dobré kondici. Při nedostatku vitaminu A hrozí šeroslepost. Najít ho můžete pouze v potravinách živočišného původu jako například v mléce nebo vejcích. Betakaroten je hojně obsažen v kapustě, špenátu, dýni nebo meruňkách.
Jak správně pečovat o klouby?
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku. Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik...
Jaké jsou obsahové látky v bylinkách a co všechno umí? 1. část
Bylinek, které můžete užívat za účelem podpory vašeho fyzického i mentálního zdraví je celý dlouhý zástup. Dnešní doba nám poskytuje široký výběr a byla by rozhodně škoda nevyužít veškerých pozitiv, jež nám rostliny mohou nabídnout. Co je ovšem důležité, jsou především zastoupené obsahové látky, protože právě ty jsou pro nás přínosné. Určité z nich mohou mít vlastnosti podobné, ale každá z nich má také svá vlastní specifika. My se dnes proto na některé aktivní složky podíváme a podrobněji si je rozebereme.









