Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví. Používá se v tradičním léčitelství, zejména v ajurvédě, ale je i součástí mnoha kuchyní, včetně indické, kde je základem rozličných a chutných kořenících směsí. Pískavice je často vyhledávaná pro svou schopnost podporovat různorodé tělesné funkce. My se na ni proto v dnešním článku podíváme a její potenciál vám přiblížíme.

Jak pískavice roste?
Je to jednoletá rostlina s charakteristickými světle zelenými trojlaločnými lístky a drobnými bílými či žlutými květy. Patří do čeledi bobovitých, a to společně s mnoha jinými zástupci, na které můžeme běžně narazit i v našich končinách (např. jetel nebo hrachor). Po odkvětu vytváří úzké lusky obsahující drobná, tvrdá semena, která jsou hlavní využívanou částí. Skrývají spoustu bioaktivních látek, jež jsou pro naše tělo ve spoustě ohledech prospěšné. Fenugreek dorůstá do výšky kolem 60 cm a má poměrně nenáročné pěstební nároky. Potřebuje jen dostatek tepla a slunce a pravidelnou zálivku. Přirozeně roste v oblastech jižní Evropy, Asie a severní Afriky. Významným producentem je například Indie. Avšak díky své oblibě se již pěstuje i v jiných částech světa.
Jaké aktivní složky v pískavici najdeme?
Pískavice řecké seno je rostlina, jejíž semena obsahují pestrou směs látek, které ji činí velice zajímavou. Mezi hlavní složky patří saponiny, flavonoidy, polysacharidy, alkaloidy, steroly a esenciální oleje. Pyšní se také bohatou výživovou hodnotou, jelikož obsahuje rostlinné bílkoviny a vlákninu, jež je důležitá pro správné zažívání. Přítomné jsou dokonce jisté vitaminy a minerály. Jedná se především o vitaminy ze skupiny B, železo, hořčík, zinek, vápník a fosfor. Semínka mají specifickou lehce oříškovou, avšak taktéž nahořklou chuť a velmi výraznou vůni. Hořkost se tepelnou úpravou pozvolna vytrácí.

Jak nám může pískavice prospět?
Tato bylina má široké spektrum zajímavých schopností. Tradičně se používá pro podporu trávicího systému, přičemž se hodí také k úlevě při různých zažívacích obtížích. Ochraňuje žaludeční sliznici, zlepšuje střevní peristaltiku a podněcuje chuť k jídlu. Napomáhá taktéž stabilizovat hladinu cukru v krvi. Je příznivá pro ženský reprodukční systém, a proto se hojně využívá například při problémech s menstruačním cyklem nebo hormonální nerovnováhou. Má totiž významný vliv na hladiny hormonů v organismu. Zmiňována je často rovněž v souvislosti s podporou laktace. U mužů může fenugreek přispět k lepší produkci pohlavních hormonů a nárustu svalů.
Kromě toho může pískavice posílit imunitní systém, chránit buňky před oxidativním stresem, pozvednout energii a mírnit únavu, což je spojeno s jejími regeneračními a tonizačními dovednostmi. Oblíbená je dokonce v kosmetice. Její protizánětlivé, antioxidační a regenerační vlastnosti ji činí populární složkou v přípravcích pro péči o pleť nebo vlasy.
Jak pískavici užívat?
Na trhu ji seženete v četných podobách. Existuje v prášku, kapslích, čajích či kořenících směsích. Nicméně ne všechny varianty přinesou ten stejný výsledek. Pokud ji chcete primárně pro podporu vašeho zdraví, je potřeba ji užívat v dostačujícím množství, a to několik týdnů až měsíců. Změny se totiž nedostaví ze dne na den. Je třeba počítat s tím, že každé tělo je jedinečné. Výsledky a doba, kdy začnete pociťovat změny, mohou záviset na vašem zdravotním stavu a konkrétním účelu užívání. Dávkování se odvíjí od zvolené formy. V případě, že máte citlivější trávicí trakt, suplementujte fenugreek až po jídle.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
Fenugreek a multipurpose crop: Potentialities and improvements - PMC [online]. [cit. 12. 02. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4894452/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Vápník – minerál nezbytný pro zdravé kosti a zuby
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců tvoří asi 1 200 mg, přičemž většina se soustřeďuje v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace.
Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje.
L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.









