Hovězí kolagen pouze na klouby?
Kolagen je naší důležitou součástí a nachází se napříč celým tělem. Jedná se o protein, který se v organismu za běžných okolností vytváří sám. Ovšem pouze do jistého věku se produkuje v dostatečné míře pro všechny potřeby. Jeho užívání je tak v určitých situacích prospěšné, a může tak přispět v prevenci proti budoucím obtížím. Druhů, jež si můžeme zvolit je ale více. Jedním z nich je hovězí, který se doporučuje především na klouby a další součásti pohybového aparátu. Proč není na škodu ho vyzkoušet a co dalšího umí, to se dozvíte v textu níže.

Proč tělo potřebuje kolagen?
Lidský organismus je tvořen asi z 30 % kolagenem. Je to vlastně ve vodě nerozpustná bílkovina, kterou najdeme na všemožných místech jako je kůže, kosti, šlachy, vazy, klouby, cévní stěny i oči. Je tedy jasné, že se jedná o nepostradatelnou látku, která má mnoho úloh. Zajišťuje pevnost a elasticitu tkání, hraje klíčovou roli při jejich regeneraci a podporuje náležitou pohyblivost. Je složen z celé řady jednotlivých aminokyselin (glycin, prolin a další) za účasti vitaminu C. Ten je v celém procesu opravdu nepostradatelný, protože podněcuje kolagenovou syntézu a zajišťuje jeho dostatečnou pevnost.
Jaké jsou typy kolagenu?
Existuje několik desítek typů kolagenu, z nichž je každý zastoupen v jiné míře. Za nejvýznamnější se ovšem považuje typ I, II, III, IV, a V. Ty totiž utváří převážnou většinu. Každý z nich bychom také našli na odlišných místech. Největší podíl připadá na typ I, jež zabírá přibližně 90 % veškerého přítomného kolagenu. Je obsažen převážně v kůži, šlachách, zubech a kostech, kde vytváří struktury s velkou odolností. Typ II je přítomen zejména v chrupavkách, typ III je v kůži, kostech, střevech a svalech, typ IV je v membránách a typ V v cévních stěnách.

Hovězí kolagen a pohybový aparát(klouby)
Jak už je asi z názvu patrné, získává se z hovězího dobytka, a to především z jeho kůže, kostí a chrupavek. Obvykle se jedná o typ II, který je na klouby doporučován nejvíce nebo pak typ I a III, jež najdeme ve speciálních patentovaných formách, kde je upraven tak, aby byl prospěšný i v rámci pohybového aparátu. Jaký z nich to bude, závisí většinou na tom, jaké části zvířete byli pro výrobu použity. Hovězí kolagen je vhodný zejména pro starší jedince, sportovce nebo lidi s pohybovými obtížemi. Podporuje totiž správnou funkci kloubů a redukci bolesti, vyživuje chrupavky a vazy, zlepšuje jejich mechanickou odolnost a prodlužuje jejich životnost.
Ostatní přínosy hovězího kolagenu
Pokud se jedná o kolagen bioaktivní a hydrolyzovaný (peptidy), kdy jsou molekuly rozštěpeny tak, aby se lépe vstřebávali, může být nápomocný i v jiných oblastech, než jsou výhradně vaše klouby. Vzhledem k tomu, že se jedná o bílkovinu, může přispět také k budování svalstva a jeho následné regeneraci po výkonu. Dále může podpořit hojení, redukovat úbytek kostní hmoty a rovněž bude mít pravidelné užívání částečný vliv na pevnost a elasticitu pokožky, kvalitu vlasů a nehtů a jak se lze dočíst ve studiích, může taktéž stimulovat syntézu proteinů veškerých pojivových tkání.
Jak dlouho se má užívat kolagen a jak dávkovat?
Doporučené dávkování je 5-20 gramů hovězího kolagenu denně. Pokud přijmete více, nijak vám to neublíží. Nicméně přijímat nadměrný objem je opravdu zbytečné, jelikož organismus nedokáže vstřebat neomezené množství. Naopak při příliš malých dávkách se nemusí dostavit žádný pozorovatelný výsledek. Stejně tak je důležité, dodávat tělu kolagen pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců, než se dostaví požadovaný efekt. Můžete ho proto bez jakýchkoliv obav užívat dlouhodobě.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9086765/
Co je to serrapeptáza?
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.
Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách
Maca Peruánská kapsle nebo prášek? Co je lepší?
Maca peruánská, řeřicha peruánská nebo Lepidium Meyenii to je rostlina, která už je pro svoje pozitivní vlastnosti poměrně známá a vyzkoušená mnoha lidmi. Není divu, že je v posledních letech tolik oblíbená, protože může organismus podpořit a zlepšit některé jeho přirozené funkce.










