Jak správně používat kyselinu hyaluronovou?
Kyselina hyaluronová je nejčastěji spojována se světem péče o pokožku. Nejenže se jedná o nezbytnou látku, která ovlivňuje krásu naší pleti, ale stává se oblíbenou složkou v kosmetice a při nejrůznějších procedurách v salonech. To však není vše, tato kyselina je totiž potřebná i na jiných místech v našem těle. Pokud vás toto téma zajímá, tak si přečtěte tento článek, který vás provede nejen informacemi o tom, co to kyselina hyaluronová vlastně je, ale také vám přiblíží její formy a jak jich co nejlépe využít pro maximální efekt.
Kde se nachází kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je dle chemického složení polysacharid a nejběžněji na ni narazíte ve formě hyaluronanu spojeného s vápníkem, sodíkem nebo draslíkem. V organismu se vyskytuje naprosto přirozeně a má zde svoje důležité opodstatnění. Je to bezbarvá, gelová látka, jež má vysokou viskozitu. Je součástí mezibuněčné hmoty a nervových, epiteliálních a pojivových tkání. Našli bychom ji v kůži, kloubní tekutině nebo třeba také v očním sklivci, proto má podle studií své přínosy i v oftalmologii a očních kapkách. Tělo si ji tvoří samo, ale stárnutí je bohužel jejím velkým nepřítelem. Nicméně nemusíte zoufat, dnes existuje několik rozličných způsobů, jak ji můžete tělu poskytnout jinak.
Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Velkou předností kyseliny hyaluronové je její jedna přirozená vlastnost. Je ve vodě rozpustná a má schopnost na sebe tuto vodu vázat. Možná si říkáte, že to zvládnout i jiné látky, ovšem pouhý 1 gram kyseliny hyaluronové dokáže navázat až několik litrů vody, a to už je opravdu značné množství. Z tohoto důvodu může její používání přispět k lepší hydrataci vaší pokožky, což ji dodá potřebnou pružnost a mladistvost. Dále může také podpořit náležitou funkčnost vašich kloubů a tkáňovou obnovu. Nicméně výsledek vždy záleží na tom, jaký typ kyseliny zvolíte a v jaké bude formě.
Jaké existují formy?
V první řadě se může kyselina hyaluronová lišit tím, jestli se používá na zevnějšek či vnitřně. Pro vnější potřeby můžete vybírat z celé řady kosmetických produktů. Mohou to být séra, gely, krémy, balzámy a další přípravky. Pro účely vnitřní jsou k sehnání nejčastěji kapsle, ale narazit můžete i na roztok, jež se dávkuje po jednotlivých kapkách. Druhá, avšak rovněž zásadní odlišnost spočívá v molekulární hmotnosti. Kyselina hyaluronová může mít totiž různě veliké molekuly. Ne každá je proto tolik efektivní při mazání na pokožku nebo naopak vhodná do doplňků stravy. Volit byste měli takovou, která se hodí přímo na ten problém, jež chcete řešit právě vy.
Vnější používání kyseliny hyaluronové
Aplikování kyseliny hyaluronové na pokožku je skvělý způsob, jak ji hydratovat, dodat ji svěžejší vzhled, pružnost a redukovat jemné vrásky. V tomto případě můžete sáhnout jak po vysokomolekulární, tak nízkomolekulární kyselině. Nejlepší je oba tyto druhy kombinovat. Ta s většími molekulami funguje na samotném povrchu pokožky, kde zadrží požadovanou vlhkost. Ta druhá prostupuje do hlubších vrstev, kde pracuje již na buněčné úrovni a stimuluje vlastní tvorbu kyseliny hyaluronové, což je z dlouhodobého hlediska výhodné a žádoucí. V denní rutině tak můžete použít obě (například jednu v séru, druhou v podobě krému), a docílíte tak co nevyššího možného efektu.
Kyselina hyaluronová a vnitřní užívání
Pokud budete užívat kyselinu hyaluronovou v doplňcích stravy, bude to mít pravděpodobně pozitivní dopad na více oblastí vašeho těla. Pro tento účel byste měli vybírat spíše kyselinu nízkomolekulární nebo přinejmenším středněmolekulární či jejich kombinaci, jelikož lépe prostupují veškerými tkáněmi v organismu. Výsledky se nedostaví ze dne na den, ale pravidelná suplementace může prospět jak pleti, zdraví očí a sliznic, tak třeba i vašim kloubům. Kyselina hyaluronová je totiž přítomna v synoviální (kloubní) tekutině, kde vyživuje chrupavku, zabraňuje tření a přispívá k správné a bezbolestné pohyblivosti kloubů.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8123179/

Proč je mořský kolagen tak oblíbený?
Mořský kolagen je vhodný pro ženy i muže, kteří chtějí podpořit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Přirozená produkce začíná rapidněji zpomalovat už od 35. roku života. Avšak s jeho užíváním můžete začít dokonce mnohem dříve v rámci prevence proti povadání pleti a vzniku případných vrásek, a to zhruba již od 25 let.

Triple maca vs klasická maca, jakou vybrat?
Maca peruánská neboli Lepidium Meyenii je rostlina, která je oblíbená jak u mužů, tak u žen a její blahodárné vlastnosti jsou již po dlouhou dobu zkoumány, zkoušeny a rovněž velmi úspěšně využívány. Má totiž řadu schopností, jež mohou být prospěšné v mnohých oblastech našeho těla. Na macu však můžeme narazit v různých odrůdách. Ty se používají samostatně nebo se také v poslední době přistoupilo k jejich kombinování.

Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny. Nicméně máme i takové enzymy, které naše tělo nevyrábí, ale přesto mohou být užitečné. Jedná se třeba o bromelain a papain. Ty jsou přirozenou součástí některých druhů ovoce a štěpí bílkoviny.