Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Čtení: 4 min.
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí.
Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Při jejich nedostatku tělo strádá, chřadne a rychleji stárne. Pokud tomu chcete zabránit, měli byste znát nejsilnější přírodní antioxidanty na světě! Jaké to jsou? Pojďme si je představit.
Co to jsou antioxidanty a jak s nimi souvisí volné radikály?
Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Volné radikály jsou podstatě nestabilní a velmi reaktivní metabolity, které přirozeně vznikají v těle vlivem stárnutí, při metabolických procesech nebo při onemocněních. Jejich množství se také může navyšovat, pokud kouříte, pohybujete se ve znečistěném prostředí, nadměrně užíváte některé léky, špatně se stravujete a podobně. Zkraceně řečeno, volným radikálům prospívá nezdravý životní styl.
Problém spočívá v tom, že molekuly volných radikálů mají lichý počet elektronů, který se snaží vyvážit. V důsledku toho chybějící elektrony nahrazují elektrony z jiných molekul, čímž dochází k poškození buněk nebo dokonce struktury DNA. Celý proces můžete znát pod souhrnným názvem „oxidace“ nebo „oxidativní stres“. To může způsobit nejen rychlejší stárnutí pokožky, tkání a orgánů, ale třeba kornatění cév nebo jiná závažná civilizační onemocnění.
A jak antioxidanty proti volným radikálům bojují?
Velice jednoduše. Antioxidant volnému radikálu věnuje chybějí elektron, čímž buňky v těle chrání před poškozením, respektive odebráním elektronu. Některé antioxidanty navíc dovedou poškozené buňky opravit nebo posílit přirozenou obranyschopnost. Z toho vyplývá, že existuje více druhů antioxidantů a měli byste je mezi sebou kombinovat. Nikoli dlouhodobě užívat pouze jednu potravinu s obsahem antioxidantů nebo jeden určitý doplněk stravy.
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty a kde je můžeme najít?
Existují dva typy antioxidantů – rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Oba v těle pracují trochu jinak, avšak jsou velice důležité. Pro maximální ochranu buněk před volnými radikály je proto nutné zajistit si příjem obou druhů antioxidantů.
Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří:
- Resveratrol – resveratrol objeven byl v bílé a modré vinné révě, bobulovitých plodech, arašídech a některých rostlinách využívaných ve východní medicíně. Určité množství resveratrolu se nachází nejen v čerstvých plodech, ale dokonce i v červeném víně. Ne nadarmo se mu proto přezdívá pramen mládí. Jeho zásluhou dochází ke snížení krevního tlaku, zmírnění alergických reakcí a posílení imunitního systému. Někdy se dokonce využívá jako doplněk při kardiovaskulárních chorobách. Šťáv z hroznového vína je pak často využíváno v kosmetickém průmyslu.
- Vitamin C – jedná se o kyselinu askorbovou, která má na tělo blahodárný efekt. Naše tělo si vitamin C bohužel nedovede samo vytvořit, a tak je nesmírně důležité užívat jej ve formě ovoce nebo doplňků stravy. V období nemoci, sezóny chřipek nebo cévních potíží je navíc potřeba jeho množství navýšit. Kromě toho, že chrání buňky před oxidativním stresem, také přispívá k normální funkci imunitního systému, tvorbě kolagenu, zmírnění únavy a zlepšení stavu cév, dásní a kostí. Vitamin C se nachází v citrusových plodech, šípcích nebo brokolici. Významným zdrojem jsou i bobule zvané Acai berry, které mimo vitamin C obsahují širokou škálu dalších vitaminů, minerálů, a tedy i antioxidantů.
- Karotenoidy – velký antioxidační přínos pro lidské tělo představují tzv. karotenoidy. Potraviny, v nichž se nachází, poznáte velice snadno podle „šťavnatých“ a výrazných barev. Největší podíl karotenoidů najdete v mrkvi, dýni, vodním melounu, paprikách, pomerančích, špenátu, vajíčkách nebo kustovnici čínské. Právě kustovnice čínská neboli goji patří, díky svému blahodárnému složení plnému prospěšných aminokyselin, vitaminů a minerálů, k nejlepším superpotravinám na světě. Jejím užíváním dodáte tělu potřebné antioxidanty, čímž zpomalíte procesy stárnutí způsobené volnými radikály.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
2+1 Golden Nature Acai berry 300 cps.
Acai je považována za superpotravinu, ve které nalezneme především mnoho antioxidantů. Zajímavé jsou třeba tzv. antokyany. To jsou flavonoidy, konkrétně rozpustné pigmenty, jež dávají bobulím onu fialovou barvu. Dále je obsažen vitamin C, A a E, vápník, hořčík, zinek, draslík, mastné kyseliny (především kyselina linolová a olejová), aminokyseliny a steroly.
skladem
1 107 Kč
769 Kč
2+1 Golden Nature Resveratrol 98% 300 cps.
Resveratrol je látka přírodního původu a také velice efektivní antioxidant. Konkrétně náleží mezi tzv. polyfenoly. To jsou chemické sloučeniny, které se zcela běžně nachází v ovoci, zelenině a dalších rostlinách a mohou jim dodávat i specifickou chuť či barvu. Poprvé byl resveratrol objeven v roce 1940 v kořenech kýchavice. Od té doby byla zjištěna celá řada přínosů, které může mít resveratrol pro lidský organismus a jeho správné fungování.
skladem
1 887 Kč
1 359 Kč
Golden Nature Resveratrol 98% 100 cps.
Resveratrol je vysoce funkční antioxidant, jež napomáhá chránit buňky před nepříznivým vlivem oxidačního stresu, jež vzniká během látkových přeměn a rovněž vinou nežádoucích vnějších faktorů. Dále může resveratrol podpořit zdraví kardiovaskulárního systému, prospívá totiž srdeční činnosti, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Golden Nature Resveratrol je zcela přírodní 98% Trans-Resveratrol.
skladem
699 Kč
629 Kč
Allnature Goji sušené plody 1000 g
Goji berry jsou bobule také známé jako wolfberry nebo ovoce zvané lycium. Pěstuje se v Himalájských oblastech Tibetu a Číny a používá se v tradiční čínské medicíně. Před konzumací se suší. Předpokládá se, že váha ovoce Goji berry obsahuje více vitamínu C než ta samá váha pomerančů, více Beta karotenu než mrkev a více železa než biftek.
skladem
399 Kč
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová