Jaké jsou obsahové látky v bylinkách a co všechno umí? 2. část
První várku zajímavých obsahových látek, které můžete najít v nejrůznějších bylinkách, jsme si probrali již v předchozí části, kde se můžete dočíst více o saponinech, ginsenosidech, polysacharidech, betaglukanech, flavonoidech a terpenových sloučeninách. Jelikož je aktivních složek opravdu velká spousta, podíváme se v dnešním díle na další zástupce, které jsou rovněž pro lidský organismus prospěšné ba některé z nich dokonce nepostradatelné. Čtěte dále a dozvíte se informace například o glykosidech, tříslovinách, mastných kyselinách a jiných blahodárných látkách.

Glykosidy
Jedná se o chemické sloučeniny, které jsou většinou zcela bezbarvé a běžně se vyskytují v rostlinách jako jejich základní stavební jednotka. Složeny jsou z cukerné části (např. glukóza, galaktóza), na kterou je ovšem navázaná část nesacharidová (aglykon či genin). Glykosidy se mohou dále dělit dle druhu. Existují saponinové, fenolové, kumarinové, alkaloidní a řada dalších. Každé z nich vykazují rozdílné biologické vlastnosti. Bývají antioxidační a protizánětlivé a mají pozitivní vliv na určité orgánové soustavy. Jisté glykosidy mohou být však dokonce toxické. Typickým příkladem je solanin, jež se vyskytuje třeba v nezralých rajčatech nebo hodně naklíčených bramborách.
Alkaloidy
Alkaloidy jsou organické dusíkaté látky, jež jsou obsaženy v různých organismech, včetně rostlin, bakterií a hub. Jsou to sekundární metabolity, které se tvoří při přeměně aminokyselin. Často se jedná o silně jedovaté látky. Ty mají bylinu chránit, nicméně mnoho z nich má velice prospěšný dopad na naše zdraví. Nejznámější je asi kofein (káva, guarana), který stimuluje centrální nervovou soustavu, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak, podporuje produkci žaludečních kyselin a podle studie v malých dávkách optimalizuje kognitivní výkon. Další je kupříkladu piperin, alkaloid vysoce zastoupen v černém pepři, jež povzbuzuje produkci trávicích enzymů, mírní nevolnosti a zlepšuje vstřebávání kurkuminu. Jmenovat můžeme ještě třeba berberin či kapsaicin.

Třísloviny
Třísloviny nebo taktéž taniny jsou poměrně velkou skupinou polymerních fenolových sloučenin. Jsou snadno rozpoznatelné svou svíravou trpkou chutí, kterou můžeme po jejich požití pociťovat v ústech. Jsou přítomny v bobulovitém a jiném ovoci, luštěninách, ořechách, kakaových a kávových bobech nebo v čaji. Vysoké množství tříslovin se nachází především v čaji zeleném, jehož chuť však formují i složky nazývané jakožto katechiny (antioxidanty). Pestrá škála tříslovin má různorodý efekt dle jejich typu. Mohou napomoci eliminaci volných radikálů, zmírnění zánětlivých procesů v trávicím ústrojí, ovlivnit krevní oběh nebo být přínosem pro kardiovaskulární systém.
Mastné kyseliny
Tyto kyseliny jsou pro naše tělo velmi důležité. Jde o tuky, jež potřebujeme nejen pro správný vývoj, ale také pro náležitou funkci spousty přirozených procesů, co se denně odehrávají v našem organismu. Existují dva druhy – nasycené a nenasycené. První z nich se vyskytují převážně v živočišné říši, hojně je obsahuje ale rovněž palmový olej. Jejich nadměrná konzumace je ovšem ze zdravotního hlediska nežádoucí. Nenasycené mastné kyseliny jsou oproti tomu nepostradatelné, podporují zdraví srdce a mozku a neukládají se. Běžně je možná znáte ve spojitosti s rybím olejem, nicméně se nachází právě i v mnoha rostlinách. Může to být kyselina olejová, palmitová, stearová a jiné. Jejich výrazné množství obsahuje třeba saw palmetto či muira puama.
Hořčiny, silice, vitaminy a minerály
Hořčiny jsou bezdusíkaté látky, které mají rozličné složení a výraznou hořkou chuť. Podněcují zejména vylučování žaludečních šťáv a zlepšují trávení. Některé z nich jsou příznivé i na játra a žlučník. Silice jsou esenciální složky přítomné ve všech bylinách. Uvolňují křeče, podporují chuť k jídlu, jsou antiseptické a antibakteriální, určité fungují relaxačně, jiné zase povzbuzují. V neposlední řadě nesmíme opomenout ještě vitaminy a minerály. Ty jsou totiž rovněž přirozenou součástí rostlin, a bez nich by naše tělo nikdy nemohlo pracovat tak, jak má.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467199/
Péče o zrak – kdy a proč užívat vitaminy na oči?
Mezi další vitaminy důležité pro oči patří vitamin C, vitaminy skupiny B nebo vitamin E. Právě poslední zmiňovaný vitamin E pomáhá chránit oční buňky před poškozením volnými radikály a působí preventivně proti zrakovým problémům způsobeným věkem. Dále je pro oči významný vitamin A a prekurzor tohoto vitaminu zvaný jako betakaroten. A to z toho důvodu, že udržují buňky citlivé na světlo v dobré kondici. Při nedostatku vitaminu A hrozí šeroslepost. Najít ho můžete pouze v potravinách živočišného původu jako například v mléce nebo vejcích. Betakaroten je hojně obsažen v kapustě, špenátu, dýni nebo meruňkách.
Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin.
Methylene Blue – více než jen barvivo
Methylenová modř je syntetická organická sloučenina ze skupiny tzv. fenothiazinových barviv, která se vyznačuje intenzivní tmavě modrou barvou a velmi dobrou rozpustností ve vodě i v ethanolu. V čisté variantě má podobu tmavě modrého krystalického prášku.










