Kolagen, jak vybrat ten správný??
Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.
Co je to Kolagen?
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla.
Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího a kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin zejména v obsahu základních aminokyselin. Mezi základní aminokyseliny kolagenu patří Glycin, Prolin a Hydroxyprolin. Z těchto faktů tedy lze usoudit, že je kolagen velice důležitá a pro náš organismus nenahraditelná bílkovina.
Jaké jsou typy kolagenu?
Kolagen je v organismu poměrně hojně zastoupen, a to téměř ve 30 různých typech. Mezi základní typy patří:
- Typ I – nejrozšířenější typ, který je obsažen v kostech(kloubech), zubech, šlachách a kůži
- Typ II – je obsažen v chrupavkách
- Typ III – je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poranění, později přechází v typ I
- Typ V – je obsažen v cévních výstelkách
Nejrozšířenější kolagen Typu I je v organismu obsažen přibližně z 90 %.
Jaké jsou zdroje kolagenu?
Kolagen je bílkovina živočišného původu a nejčastěji ho získáváme v těchto zdrojů:
- Hovězí kolagen
- Vepřový kolagen
- Rybí kolagen
Z těchto typů nelze jednoznačně určit jaký kolagen je nejvhodnější, jelikož každý typ kolagenu je určený trochu na něco jiného. Hovězí a vepřový kolagen bývá častěji obsažen v přípravcích kloubní výživy, které podporují správnou funkci pohybového aparátu.
Rybí kolagen najde své opodstatnění tykající se problémů s pletí. Rybí kolagen má jednu výhodu oproti ostatním typům kolagenům, díky své nízké molekulární hmotnosti je složen z kratší řetězců aminokyselin, čímž se lépe vstřebává, a tak je pro naše tělo efektivněji využitelný.
Jak tedy vybrat vhodný kolagen?
Základem správné volby kolagenu je vždy přesná diagnóza, zdali kolagen potřebujeme na pleť, pohybový aparát, případně jinou problematiku.
Podle diagnózy lze lépe určit jaký typ kolagenu potřebujeme a dle toho vybrat ten správný.
- Na klouby a pohybový aparát bychom doporučili – Hovězí kolagen
- Na pleť bychom jednoznačně doporučili – Rybí kolagen
Jak vybrat kvalitní kolagen??
Kolagen rozdělujeme na dva základní typy dle způsobu zpracování:
1) Nativní kolagen
2) Hydrolyzovaný kolagen (kolagenní peptidy)
Nativní kolagen je ve své přírodní podobě nezměněný a neupravený. V této formě je pro náš organismus poměrně těžce vstřebatelný, a tak výsledný efekt není tak silný.

Kolagenní peptidy (hydrolyzovaný kolagen) se získávají speciální patentovanou technologií tzv. hydrolýzou. Hydrolýza zajišťuje štěpení aminokyselinových řetězců za předpokladu zachování celého spektra aminokyselin, ovšem s rozdílnou koncentrací jednotlivých aminokyselin.
Tím se pro naše tělo stává hydrolyzovaný kolagen vstřebatelnější a efektivnější.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví.
Betaglukany a jejich vliv na organismus
Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami.
Projevy nízké hladiny železa v organismu a jak ho správně doplnit?
Železo je prvek, který má v našem těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na mnoha enzymatických reakcích, je významné z ohledu produkce hemoglobinu, účastní se metabolismu a má několikero dalších úkolů, které jsou z hlediska správného fungování organismu zcela zásadní









