Krill oil, co to je a v čem je lepší?
Krill oil neboli krilový olej je doplněk stravy, který je oproti jiným obdobným suplementům poměrně nový. Možná jste o něm dokonce nikdy neslyšeli. Nicméně stává se v poslední době předmětem zájmu, a to především kvůli jeho možným zdravotním benefitům. Jedná se totiž o alternativu rybího oleje. Obsahuje stejně tak přínosné mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje pro správné fungování, ovšem může mít navíc jisté výhody. Chcete se dozvědět více podrobnějších informací? Tak si pročtěte následující řádky.

Co je to kril?
Než se dostaneme přímo k oleji, nejdříve si řekneme něco o samotném krilu. Jde o souhrnné pojmenování pro poloprůsvitné a velice drobné korýše podobné třeba krevetám, které žijí v určitých oceánech, a to ve značných množstvích. Nejvýznamnějším živočichem je v něm tzv. krunýřovka krillová, jež obývá ledové vody kolem Antarktidy. Primárně slouží kril jako potrava pro větší živočichy v oceánu i mimo něj. Živí se jím například velryby, tuleni, ptáci, tučňáci a chobotnice. Olej, který se z něho extrahuje, má růžovou až červenou barvu a nejčastěji se dává do kapslí, jež se snadno užívají.
Co obsahuje krilový olej?
Stejně jako rybí tuk, je tento olej zejména bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. To jsou polynenasycené látky, které jsou esenciální, a tudíž si je organismus není schopen vytvořit sám, a my jsme tak závislí na jejich příjem z potravin či případně právě doplňků stravy. Nejdůležitější je pak kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Dále v něm nalezneme ještě jednu zajímavou látku, která se nazývá astaxanthin. Jedná se vlastně o červené barvivo, a hlavně také o vysoce efektivní antioxidant, jež dodává krilovému oleji benefity navíc.

Jak se projevuje nedostatek omega 3?
Omega 3 mají celou řadu pozitivních vlastností a hrají zásadní roli ve zdraví našeho kardiovaskulárního systému a mozku. Jsou nepostradatelné i během těhotenství a při následném vývoji dítěte. Vzhledem k tomu, že se v naší oblasti nekonzumuje tolik ryb a mořských živočichů, stává se, že jich máme málo. To může mít neblahý vliv na některé přirozené procesy v těle. Nedostatek se může projevit různorodě, nicméně nejběžněji si můžete všimnout symptomů jako jsou zvýšená únava, zhoršení kognitivních funkcí a nálady, psychické poruchy a vyšší náchylnost k zánětlivým onemocněním. Zvyšuje se rovněž riziko srdečních chorob.
Na co je dobrý krilový olej?
Vzhledem k tomu, že je krill oil vynikající zásobárnou zdravých tuků a dalších prospěšných látek, můžete z jeho pravidelného užívání těžit samé klady. Má cenný přínos pro srdce a cévy, může napomáhat při zvýšeném krevním tlaku a podporuje náležité fungování mozku. Přispívá také k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, posílení imunitního systému a má protizánětlivé schopnosti. Může být tedy skvělým pomocníkem například při zánětlivých onemocněních kloubů. Dále se hojně diskutuje jeho pozitivní vliv na zmírnění příznaků premenstruačního syndromu, játra nebo pokožku. Díky obsaženému astaxanthinu navíc ochraňuje buňky a podporuje zrak.
Jsou lepší omega 3 z ryb nebo z krilu?
V první řadě je důležité říct, že odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná, a v případě ani jednoho neuděláte žádnou chybu, pokud se ho rozhodnete užívat, oba zdroje mají rozhodně své přínosy a jsou bohatou zásobárnou omega 3 mastných kyselin. Mnohé studie ale poukazují u krilového oleje na lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost. Je to dáno tím, že je vázán na fosfolipidy, kdežto rybí olej je ve formě triglyceridů. Fosfolipidy totiž tvoří veškeré buněčné membrány v organismu, proto je průchod takových mastných kyselin snazší, a využitelnost je v konečném důsledku lepší. Nutné je však také zmínit daleko vyšší cenu, pokud to ovšem není překážkou, může být krilový olej to pravé pro vás.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4374210/
Jaké jsou nejsilnější přírodní antioxidanty?
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí. Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat.
Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?
Prebiotika a probiotika jsou dva termíny, o nichž možná už něco víte. O druhém zmiňovaném – probiotikách neboli živých mikroorganismech přirozeně se vyskytujících v našich střevech, které jsou pro nás velmi prospěšné, se ale většinou hovoří více. Někteří se mohou chybně domnívat, že oba tyto názvy odkazují úplně na to samé, ale opak je pravdou.










