Který ženšen je nejlepší?
Mnoho rostlin má dlouhou historii a své podstatné místo v tradičních medicínách. Využívají se rozmanité druhy a části, protože příroda nabízí řadu blahodárných látek, které mohou být užitečné pro podporu našeho zdraví a odolnosti. Jednou z takových rostlin je právě i ženšen. Ovšem pokud narazíte na toto pojmenování, může se stát, že naleznete více než jeden druh. Některé schopnosti mohou mít sice společné, ale většinou se hodí na něco jiného. Nicméně nejznámějším a nejpoužívanějším druhem je ženšen pravý a s největší pravděpodobností to je i ten, o kterém se chcete dozvědět více.
Jak se vyznat v názvosloví ženšenů?
Jak jsme si již nastínili, ženšen má vícero různorodých druhů. Ten skutečný náleží do rodu Panax, kde je nejproslulejší právě ženšen pravý, který bývá považován za ten nejlepší. Do této skupiny ale patří i ženšen americký, japonský, vietnamský, trojlistý a další. Všechny obsahují podobné prospěšné látky a mají pozitivní vliv na organismus. Avšak aby toho nebylo málo, je ženšen pravý označován taktéž jinými druhovými jmény – korejský, čínský nebo mandžuský. Ty většinou odkazují na to, odkud daná surovina pochází. Dále se mohou pod stejným názvem skrývat rostlinky, které nemají s těmi klasickými bylinami moc společného. Mluvíme tu například o ženšenu sibiřském (eleuterokok), ženšenu indickém (ašvagandha) či ženšenu peruánském (maca).
Jak vypadá ženšen pravý?
Jestliže máte zájem o ženšen pravý, pravděpodobně se budete poohlížet po přípravcích, jež jsou vytvořeny z jeho kořenu. Ten totiž obsahuje nejvíce bioaktivních sloučenin, jejichž dostatečné množství je v koncovém produktu zásadní. Čerstvý kořen je podlouhlý, mohutný a nepravidelně větvený. Má v sobě velké procento vody, a z tohoto důvodu je zpracováván do extraktů, jež mají vyšší koncentraci. Ženšen má i nadzemní část, kterou tvoří vzpřímené stonky a složené listy se zubatými okraji. Květy jsou bílé či narůžovělé. Později se z nich vytváří drobné kulaté plody červené barvy.
Co za látky obsahuje kořen?
V kořeni je bohatě zastoupeno mnoho skupin látek. Určité z nich jsou dokonce unikátní a nikde jinde bychom je nenašli. Narážíme tu konkrétně na skupinu složek, které spadají pod saponiny a jsou nazývány jako ginsenosidy. Jedná se o širokou škálu ženšenových saponinů, jež se vzájemně liší strukturou a vlastnostmi. Důležité jsou však i ostatní látky, které spolu s ginsenosidy vytváří skvělý komplex pro podporu četných funkcí těla. Jsou to třeba různé aminokyseliny, polysacharidy, antioxidanty a peptidy. Obsahuje dokonce minerály jako je železo, draslík, fosfor, zinek nebo vitamin B, C a E.
Na co se používá ženšen?
Ženšen je velmi často spojován především s podporou paměti. A je tomu opravdu tak, dokáže totiž zlepšit většinu našich kognitivních funkcí, tudíž i například koncentraci, rychlost myšlení a soustředění. Ženšen má pozitivní vliv jak na psychickou, tak fyzickou stránku člověka, a dle studií je také adaptogenem, který podněcuje imunitní systém, jelikož zvyšuje počet buněk, které jsou odpovědné za naši vlastní obranyschopnost. Dále zvyšuje odolnost, vitalitu, napomáhá se snadněji vyrovnat se změnami a případným stresem. Povzbudí taktéž při únavě a vyčerpání, zlepšuje krevní oběh a činnost reprodukčního systému a přispívá k náležité hladině glukózy v krvi.
Jak dlouho užívat ženšen?
Suplementovat ženšen můžete bez problému dlouhodobě. Nicméně záleží rovněž na koncentraci, kterou zvolíte. Ta se týká ginsenosidů, jež jsou často zastoupeny v poměru 2-10 %. Takový ženšen je skutečně vhodný pro delší užívání. Je ovšem doporučeno si udělat občasnou přestávku. Avšak existují produkty, které mají ginsenosidů více, a to kolem 80 %. Ty byste měli brát pouze krátkodobě pro rychlé povzbuzení organismu, kdy se potýkáte s výraznějšími obtížemi, zhoršenou pamětí a imunitou. Poté, co svoje tělo nastartujete tímto ženšenem, je dobré přejít na ten s menším podílem ženšenových saponinů.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7790873/

Inositol – pseudovitamin, který by vám neměl uniknout
Inositol je látka, která bývá někdy označovaná jako vitamin B8, i když ve skutečnosti mezi vitaminy úplně nepatří. Chemicky jde o cyklický alkohol, jenž se vyskytuje v několika formách (izomerech). Řadíme ho mezi tzv. pseudovitaminy, což znamená, že si ho naše tělo dokáže vyrobit samo, a není ho tak nutné přijímat jako klasické vitaminy

Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince.

Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh, může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže. V Asii zejména v Indii je zlaté mléko populární do dnešního dne a spoustu lidí si ho tam dopřává téměř na denní bázi. Protože se v tradiční ájurvédě využívá přírodních ingrediencí, které jsou plné silných antioxidantů, vitaminů a minerálů je tento nápoj plný látek, co nám mohou prospět ve více směrech.