Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.
Co znamená označení di-citrát?
Nejčastěji se v dnešní době setkáváme v souvislosti s citrátovou formou u hořčíku s názvem magnesium citrát. To je podoba, kdy se hořčík nachází ve formě soli, která je vázaná na kyselinu citronovou. Na každý atom hořčíku zde připadá jedna molekula citrátu (proto někdy můžeme narazit na označení magnesium citrát 1:1) U hořčíku di-citrátu, také nazývaného dicitrát hořečnatý (trimagnesium dicitrate) je složení podobné jen s tím rozdílem, že obsahuje tři atomy magnesia a dvě citrátové molekuly (3:2). Ve spoustě případech se ale používá pro obě varianty stejného názvu, a to jen nejednoznačné magnesium citrát, což může být zavádějící.
Jaké jsou výhody dicitrátu hořečnatého?
Pro začátek je důležité zmínit, že každý druh hořčíku se liší svými vlastnostmi. Jedním z důležitých ukazatelů je jeho čístý obsah. Protože je každá forma hořčíku sloučeninou (jak již bylo řečeno, v případě dicitrátu se jedná o hořčík a kyselinu citronovou) je tedy důležitá čistá hmotnost tohoto minerálu ve sloučenině, často označována jako elementární hořčík – tedy jeho skutečné množství v daném typu. Další odlišnosti mohou být třeba v rozpustnosti, využitelnosti v těle nebo také v možných nežádoucích účincích.
Citrát je velmi rozšířenou a běžnou podobou hořčíku v doplňcích stravy. Všeobecně jsou citrátové formy magnesia vysoce vstřebatelné v organismu a z přijatého množství se efektivně využije až 80 %. Na druhou stranu si tento typ nese i určitá negativa. V této podobě může mít hořčík laxativní účinky, zejména pokud je užíván dlouhodobě a ve větší míře. V některých případech se tato vlastnost může ale naopak hodit, a proto se využívá jako projímadlo.
Dicitrát má však oproti klasickému citrátu výhodu většího podílu elementárního hořčíku, tudíž pro přijetí stejného množství čistého magnesia stačí méně samotného produktu. Tím zároveň přijmeme i nižší objem citrátu, který zvyšuje pohyb střev, zadržuje vodu ve stolici a způsobuje právě ony zmíněné laxativní účinky. Pokud chceme jen podpořit nedostatečný příjem hořčíku ze stravy je tato varianta zcela vhodná. V případě že je potřeba doplnit tento minerál ve výraznějším míře, doporučuje se jeho kombinace s jiným druhem (například hořčík bisglycinát).
K čemu je hořčík/magnesium v těle důležitý?
Nedostatek hořčíku je spojen s řadou zdravotních problémů a může se projevit příznaky jako jsou svalové křeče, zvýšená nervozita, nespavost, bušení srdce, ale i třeba padáním vlasů či větší lámavostí nehtů. Reguluje totiž svalovou a nervovou rovnováhu, aktivuje enzymy a je důležitý i pro samotný imunitní systém.
Zvýšenou pozornost příjmu hořčíku by měli věnovat především sportovci, diabetici, lidé se stresujícím stylem života a ženy, jež jsou těhotné nebo užívají hormonální antikoncepci. Při výběru vhodného hořčíku pak hledejte dobře vstřebatelné formy a u magnesia dicitrátu si jen dejte pozor při užívání ve větších dávkách, aby jeho doplňování nemělo jiný efekt, než požadujete.
Hořčík má příznivý vliv na:
- správnou svalovou činnost
- normální energetický metabolismus
- snížení únavy a vyčerpání
- normální syntézu bílkovin
- správnou činnosti nervové soustavy
- udržení normálního stavu kostí a zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Hořčík Tri-Magnesium dicitrát s vysokým obsahem elementárního hořčíku v jedné kapsli 75mg (Dicitrát trihorečnatý 500mg - 15%)
Golden Nature Magnesium obohacené o vitamin B6 s podílem 100mg elementárního hořčíku v jedné kapsli. (500 mg hořčík bisglycinát 20% - 26 % RHP-Referenční hodnota příjmu)

V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné.

Reishi z pohledu čínské medicíny
Reishi (Ganoderma lucidum) je jednou z velmi ceněných hub v tradiční čínské medicíně, kde se jejích vlastností využívá už po 4 tisíce let. V čínštině se pro ni používá názvu Ling zhi, což se volně překládá jako „božská houba nesmrtelnosti“ nebo „bylina duchovní síly“. U nás je známá i pod jménem lesklokorka lesklá a už i v našich končinách si ji nejeden člověk, pro nedocenitelný vliv pro tělo, oblíbil. Reishi totiž obsahuje velké množství bioaktivních látek, pro které je tak jedinečná a hojně využívaná. Zmínky o reishi můžeme najít v nejstarších čínských bylinkářských knihách, kde je řazena mezi královské rostliny a nejvyšší byliny. Podle nich měla prodlužovat život, posilovat srdce a kognitivní funkce.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.