Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.
Co znamená označení di-citrát?

Nejčastěji se v dnešní době setkáváme v souvislosti s citrátovou formou u hořčíku s názvem magnesium citrát. To je podoba, kdy se hořčík nachází ve formě soli, která je vázaná na kyselinu citronovou. Na každý atom hořčíku zde připadá jedna molekula citrátu (proto někdy můžeme narazit na označení magnesium citrát 1:1) U hořčíku di-citrátu, také nazývaného dicitrát hořečnatý (trimagnesium dicitrate) je složení podobné jen s tím rozdílem, že obsahuje tři atomy magnesia a dvě citrátové molekuly (3:2). Ve spoustě případech se ale používá pro obě varianty stejného názvu, a to jen nejednoznačné magnesium citrát, což může být zavádějící.
Jaké jsou výhody dicitrátu hořečnatého?
Pro začátek je důležité zmínit, že každý druh hořčíku se liší svými vlastnostmi. Jedním z důležitých ukazatelů je jeho čístý obsah. Protože je každá forma hořčíku sloučeninou (jak již bylo řečeno, v případě dicitrátu se jedná o hořčík a kyselinu citronovou) je tedy důležitá čistá hmotnost tohoto minerálu ve sloučenině, často označována jako elementární hořčík – tedy jeho skutečné množství v daném typu. Další odlišnosti mohou být třeba v rozpustnosti, využitelnosti v těle nebo také v možných nežádoucích účincích.
Citrát je velmi rozšířenou a běžnou podobou hořčíku v doplňcích stravy. Všeobecně jsou citrátové formy magnesia vysoce vstřebatelné v organismu a z přijatého množství se efektivně využije až 80 %. Na druhou stranu si tento typ nese i určitá negativa. V této podobě může mít hořčík laxativní účinky, zejména pokud je užíván dlouhodobě a ve větší míře. V některých případech se tato vlastnost může ale naopak hodit, a proto se využívá jako projímadlo.
Dicitrát má však oproti klasickému citrátu výhodu většího podílu elementárního hořčíku, tudíž pro přijetí stejného množství čistého magnesia stačí méně samotného produktu. Tím zároveň přijmeme i nižší objem citrátu, který zvyšuje pohyb střev, zadržuje vodu ve stolici a způsobuje právě ony zmíněné laxativní účinky. Pokud chceme jen podpořit nedostatečný příjem hořčíku ze stravy je tato varianta zcela vhodná. V případě že je potřeba doplnit tento minerál ve výraznějším míře, doporučuje se jeho kombinace s jiným druhem (například hořčík bisglycinát).
K čemu je hořčík/magnesium v těle důležitý?

Nedostatek hořčíku je spojen s řadou zdravotních problémů a může se projevit příznaky jako jsou svalové křeče, zvýšená nervozita, nespavost, bušení srdce, ale i třeba padáním vlasů či větší lámavostí nehtů. Reguluje totiž svalovou a nervovou rovnováhu, aktivuje enzymy a je důležitý i pro samotný imunitní systém.
Zvýšenou pozornost příjmu hořčíku by měli věnovat především sportovci, diabetici, lidé se stresujícím stylem života a ženy, jež jsou těhotné nebo užívají hormonální antikoncepci. Při výběru vhodného hořčíku pak hledejte dobře vstřebatelné formy a u magnesia dicitrátu si jen dejte pozor při užívání ve větších dávkách, aby jeho doplňování nemělo jiný efekt, než požadujete.
Hořčík má příznivý vliv na:
- správnou svalovou činnost
- normální energetický metabolismus
- snížení únavy a vyčerpání
- normální syntézu bílkovin
- správnou činnosti nervové soustavy
- udržení normálního stavu kostí a zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.
Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití
Úloha L-kyseliny mléčné spočívá i v tom, že se účastní důležitých metabolických procesů v těle a slouží jako známá a přirozená složka, kterou naše buňky dokážou efektivně využít. Proto je také nejvíce zkoumána a využívána v různých odvětvích.
Jak ostropestřec působí na tělo?
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá až dvouletá rostlinka, která náleží do čeledi hvězdnicovitých. Pokud se s ním ve volné přírodě setkáte, je možné, že ho zaměníte za zcela neužitečný a obyčejný bodlák. Nejvyšší koncentrace aktivních složek je v semenech, o něco menší pak v listech či kořenech.









