Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.
I přes jeho důležitost však v naší potravě často chybí a podle výzkumů se až 70 % české populace potýká s dlouhodobým nedostatkem hořčíku/magnesia. Kvůli tomu pak dochází ke snadnějšímu rozvoji civilizačních chorob a jiným zdravotním neduhům. Jak tedy magnesium tělu dodávat a předcházet jeho nedostatku? To se dozvíte v článku uvedeném níže.
Základní informace o hořčíku – výskyt v potravinách a doporučená denní dávka?
Hořčík je nezbytný pro správné fungování většiny buněk v lidském těle. Spolupracuje totiž s nukleotidem zvaným adenosintrifosfát (ATP), který je odpovědný za energetickou bilanci všech buněk – to znamená za ukládání a uvolňování energie v rámci biochemických pochodů na buněčné úrovni. A právě bez magnesia by ATP nemohlo fungovat. Jinými slovy, hořčík zajišťuje produkci energie, snižuje míru únavy, účastní se nervosvalových přenosů a zlepšuje kognitivní funkce, především pozornost a paměť.
Doporučená denní dávka elementárního magnesia u mužů se pohybuje v rozmezí 400-420 mg a u žen 320-360 mg. Část tohoto množství lze pokrýt z přijímané potravy. Ovšem získat každý den kompletně doporučenou dávku je velice obtížné. Většina potravin totiž již neobsahuje takové množství hořčíku jako kdysi, a to z důvodu intenzivního zemědělství a nedostatku hořčíku v půdě.
Také vstřebatelnost hořčíku/magnesia z jídla není příliš vysoká – obvykle naše tělo dokáže využít pouze 30 %.
Mezi zdroje bohaté na hořčík patří: luštěniny, ovesné vločky, datle, fíky, kešu, mandle a další druhy ořechů a semínek.
Opomenout nesmíme ani zvyšující se nároky na přítomnost hořčíku v těle při nemoci, nadměrném stresu, zvýšené fyzické aktivitě nebo konzumaci alkoholu.
Jaké existují formy magnesia a které jsou nejlepší?
Stejně jako jiné minerály i magnesium má více forem, přičemž ne každá z nich je pro tělo vhodná. Při výběru suplementů či jiných doplňků stravy s obsahem hořčíku se proto zaměřte na níže uvedené chelátové a organické formy, které jsou z hlediska vstřebatelnosti a přínosů nejlepší:
- Citrát hořečnatý – velice častá a doporučovaná forma magnesia. Jeho vstřebatelnost, a tedy i využitelnost tělem, se pohybuje okolo 80 %. Vyznačuje se ale lehce projímavými účinky, a tak je lepší užívat ho při zácpě a k podpoře průchodnosti stolice.
- Malát – chelátová forma hořčíku vázaná na kyselinu jablečnou. Výrazně organismus povzbuzuje a podporuje produkci energie. Vzhledem ke svým silným energizujícím účinkům podporuje správné fungování nervového systému, činnost jater a oddaluje pocit svalové únavy.
- Bisglycinát hořčíku – patří k nejlepším formám magnesia, neboť má vynikající vstřebatelnost – tělo ho prakticky celý využije a zbytečně ho nevyloučí. Jeho účinky jsou spíše relaxační a uklidňující. Vhodný je zejména pro ty, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a navýšit hladinu hořčíku z důvodu stresu.
- Treonát – další vhodná forma hořčíku, která navíc zlepšuje paměť, schopnost učení, koncentraci a další kognitivní funkce.
- Orotát – oblíbená forma u sportovců, neboť podporuje výkonnost, fyzickou zdatnost a činnost srdce.
Vyhnout byste se naopak měli těmto formám hořčíku!!
Mezi méně vhodné formy hořčíku patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý. Jedná se o anorganické formy magnesia, které se vyznačují velice nízkou účinností a vstřebatelností. V přípravcích pro vnější použití jsou ale naopak vítané. Například síran tvoří sůl, která je skvělá do koupele pro uvolnění namožených svalů.
Působení magnesia v organismu:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Golden Nature - Prémiové doplňky stravy
Obliba doplňků stravy či jiných bylinek neustále roste a není se čemu divit. Léčivé byliny byly známy před více jak tisíci lety a jejich přírodní sílu a účinky objevovali již staří Egypťané. Moderní medicína se také opírá o poznatky z léčivých rostlin, koneckonců i léky jsou vyráběny právě z aktivních složek obsažených v léčivých bylinách.

Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.