Na co jsou dobrá probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou přirozenou součástí našeho organismu. Jsou nepostradatelné pro správné fungování zažívacího ústrojí a při nedostatku se mohou dostavit různorodé obtíže. Pokud vás trápí jakékoliv problémy v oblasti trávení, je možné, že potřebujete do těla probiotika dodat. Jejich užívání vám tak může přinést řadu zdravotních výhod. Obsahují je některé potraviny nebo můžete sáhnout přímo po doplňku stravy. Je však nutné se vždy zajímat také o jejich kvalitu a efektivitu, aby skutečně fungovali tak, jak očekáváte. My se v dnešním článku podíváme na probiotika podrobněji, popíšeme si, co jsou zač, kde se vyskytují a proč je vlastně vůbec tolik potřebujeme.
Probiotika a střevní mikrobiom
Lidská střeva jsou osídlena miliardami bakterií a živých organismů. Nicméně ty, které se zcela přirozeně v traktu nachází, jsou pro nás přínosné, ba dokonce nepostradatelné. Veškeré tyto mikroorganismy, jež vzájemně spolupracují a udržují v těle jistou rovnováhu, se nazývají jako střevní mikrobiom. Velkou část ho tvoří právě probiotika. Ty najdeme v žaludku i tenkém střevě, ovšem jejich největší množství se nalézá ve střevě tlustém.
Probiotika jsou tedy konkrétně přátelské bakterie, které jsou velice důležité pro zdraví. Z části je můžeme do těla doplnit za pomoci určitých potravin. Jsou součástí především zakysaných mléčných výrobků (jogurt, kefír, acidofilní mléko), fermentované zeleniny (kysané zelí, kimchi) a fermentovaných výrobků ze sóji (tempeh, miso, natto). Každý typ potraviny obsahuje často taktéž jiný druh probiotik. Existuje totiž poměrně dost kategorií a jednotlivých druhů. Jmenovat můžeme velmi známé laktobacily, bifidobakterie a kvasinky nebo specifická půdní probiotika.
Jaké jsou funkce probiotik a co je pro ně nepříznivé?
Probiotika mají hned několik významných úkolů. Nejedná se ovšem jen o samotné zažívání, ale jejich dostatečné zastoupení v organismu ovlivňuje i ostatní systémy našeho těla, aniž bychom si to uvědomovali. Nicméně základní vlastnost spočívá ve zdravém chodu naší trávicí soustavy. V první řadě napomáhají s trávením potravy, a tím usnadňují následné vstřebávání přijatých živin. Dále usměrňují střevní mikroflóru tak, že udržují optimální poměr mezi prospěšnými a nepříznivými bakteriemi. Potlačují růst škodlivých patogenů, které by nám mohli při přemnožení uškodit. Probiotika rovněž regulují pH ve střevech a mají schopnost napomáhat proti zánětlivým procesům. Na co však má osídlení traktu probiotiky také zásadní vliv, je imunitní systém. Stav a složení mikrobiomu se totiž mnohdy výrazně odráží na obranyschopnosti organismu. Pokud je tedy probiotik málo, může dojít ke snížení naší odolnosti.
Rovnováhu mikrobiomu může ovšem narušit spousty faktorů. Nejčastějšími příčinami je nezdravá strava (mnoho nasycených tuků, vysoce zpracované potraviny, konzervační látky a barviva), kouření, alkohol, stres, nemoci, a dokonce užívání některých léčiv.
V jakých případech probiotika užívat?
Je všeobecně známo, že byste měli probiotika nasadit vždy, když procházíte jakoukoliv antibiotickou léčbou. Ta vyvolává změnu v poměru obsažených přátelských střevních bakterií, kdy často i rapidně snižuje jejich počet. Po probiotikách lze sáhnout rovněž v případech, kdy máte jakékoliv těžkosti v rámci zažívacího ústrojí. Jedná se například o průjmy, zácpy, častější bolesti břicha a nadýmání. Napovědět vám mohou ale i jiné symptomy. Můžete pociťovat nedostatek energie, jste častěji nemocní, objevují se vám alergie, ekzémy či další nepříjemné kožní projevy.
Pokud zjistíte, že potřebujete nasadit probiotika, zajímejte se o kvalitu pořizovaného produktu, zastoupené kmeny a množství. Neměli byste také zapomínat na tzv. prebiotika. Jsou to nestravitelné látky, které slouží jako výživa pro růst a aktivitu probiotik.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Probiotika je směs probiotik, prebiotik a trávicích enzymů, to vše v jedné rostlinné kapsli.
Puhdistamo Probiotika je směs a kombinace patentovaných probiotik Lactospore a Lynside.

Chlorella – sladkovodní řasa, která vám vrátí elán do života
Chlorella patří mezi zelené potraviny, které se vyznačují vítaným přínosem pro lidský organismus. Její vliv je nezanedbatelný především pro vegany, vegetariány, osoby s oslabenou imunitou, jedince trpící chudokrevností a všechny lidi, kteří jsou věčně unavení a uvěznění v uspěchaném životním stylu. Chlorella totiž pro tělo dovede vytvořit zelenou a zdravější cestu. Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Známo je hned několik druhů chlorell (například chlorella pyrenoidosa nebo chlorela vulgaris)

Jak přírodní cestou snížit krevní tlak?
Krevní tlak je tlak, který vlastně vyvíjí krev na stěny tepen, jimiž protéká. Závisí to na množství krve, kterou do krevního řečiště pumpuje srdce a také na odporu cévních stěn vůči samotnému průtoku. Při jeho měření se často dozvíme dvě různé hodnoty, jež bývají oddělené lomítkem. První z čísel poukazuje na tlak systolický. Jde o výši tlaku během kontrakce (stažení) srdce, kdy je krev vytlačena do krevního oběhu. Druhá hodnota, která bývá za lomítkem a je nižší, je tlak diastolický. Ten udává tlak v momentě, kdy je srdeční sval v klidové fázi. Tlak se měří v torrech. Ty mají jednotku značenou mmHg neboli tzv. milimetry rtuťového sloupce.

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.