Nedostatek železa, jaké jsou příznaky?
Železo je minerál, který je potřeba pravidelně přijímat společně s potravou, protože tělo si ho samo neumí vytvořit. Proto by strava měla být pestrá a vyvážená, abychom v dostatečné míře doplňovali veškeré živiny, včetně právě zmiňovaného železa. To je totiž stejně důležité, jako jiné látky, i když je mnohdy opomíjené. Je nezbytné pro správný průběh mnoha enzymatických reakcí anebo třeba také pro tvorbu červených krvinek. Pokud ho tedy nepřijímáte tolik, kolik ho tělo vyžaduje, mohou se narušit určité procesy, které jsou za běžných okolností zcela přirozené. Jak ale poznat, že ho máte nedostatek? To a další informace se dozvíte v dnešním článku.
K čemu je železo potřebné?
Jak jsme již v úvodu nastínili, je železo v první řadě jedním z významných prvků pro tvorbu červených krvinek. Je totiž nepostradatelnou součástí hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, jehož zásadní funkcí je přenos krevních plynů. Jedná se zejména o kyslík, jenž je díky tomu roznášen do celého těla. Železo je rovněž přítomné v myoglobinu. To je bílkovina, která váže kyslík ve svalové tkáni. Dále tento minerál podporuje správný chod imunitního systému a rozpoznávacích funkcí a je součástí energetického metabolismu, čímž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti. U dětí je důležitý i z hlediska náležitého vývoje mozku.
Jak poznám, že mi chybí železo?
Jde o minerál, který se často hůře vstřebává. Proto je jeho deficit častější, než byste si možná mysleli. Nedostatek se ovšem může projevit různými způsoby. Nízké množství železa způsobuje snížení hladiny hemoglobinu, což může vést až k tzv. anémii, kdy je snížen počet červených krvinek pod stanovenou normu. Jedním z prvních a hlavních příznaků je dlouhodobá únava. Ta je zapříčiněna především špatným okysličením tkání. Kvůli tomu můžete pociťovat také slabost, malátnost, závratě či motání hlavy. Mohou se dostavit taktéž přímo pocity na omdlení. Povšimnout si můžete rovněž bledé kůže nebo tmavých kruhů pod očima. Může se přidat i bušení srdce, vypadávání vlasů, bolesti hlavy, potíže s koncentrací, popraskané rty či koutky nebo dokonce zvýšená dušnost, zimomřivost a lámavost nehtů.
Jaké potraviny obsahují železo?
Najdeme ho hojně v mnoha potravinách živočišného původu. Významným zdrojem je zejména hovězí a jehněčí maso, vnitřnosti, některé druhy ryb, mořské plody a vejce (především vaječný žloutek). Najdeme ho však i ve stravě rostlinné. Skvělým zdrojem jsou například luštěniny, zelená listová zelenina, pšenice a ořechy. Obsahuje ho i třeba brokolice, švestky nebo meruňky. Nicméně vstřebatelnost železa z rostlin může být o něco problematičtější. Za prvé může absorpci blokovat kyselina fytová, která se na minerály naváže a je přirozenou součástí třeba luštěnin a obilovin. Za druhé je přítomna jiná forma (trojmocná/nehemová) nežli v živočišných produktech (dvojmocná/hemová), která je bohužel pro organismus hůře vstřebatelná a její biologická využitelnost je podstatně nižší.
Kdo má vyšší riziko nedostatku železa?
V dospělosti bychom měli přijímat asi 10-15 mg denně. Jeho nedostatek hrozí všem, kteří ho nepřijímají pravidelně ze stravy. Určité skupiny jsou ovšem k jeho deficitu náchylnější. Pozor by si měli dát především ženy, jež mají velice silnou a dlouhou menstruaci. S úbytkem krve totiž dochází i samozřejmě k úbytku samotného železa. Ohlídat by si ho měli taktéž ženy těhotné či kojící, jelikož v tomto období je jeho potřeba o něco zvýšená. Podstatně větší pravděpodobnost nízké hladiny železa mohou mít také vegani, vegetariáni a jedinci, co pravidelně darují krev. Vstřebávání této minerální látky mohou rapidně snižovat i jisté druhy léků, mléčné výrobky, káva či čaj, ale naopak mu pomáhá současné podávání s vitaminem C.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince.

Vitamin B12 a jeho přínos pro zdraví?
Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a je jedním z vitaminů spadajících do B-komplexu (spolu s B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9). Stejně jako ostatní z této skupiny je pro organismus nezbytný a zajišťuje správné fungování vícero procesů v těle. Asi 60 % vitaminu B12 se nachází v našich játrech a 30 % ve svalech. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2,5 mikrogramů. Ovšem vzhledem k míře vstřebatelnosti je vhodné, v podobě doplňku stravy, přijímat několikanásobně více (asi 250 µg). Starší osoby a kojící nebo těhotné ženy by však měli doplňovat ještě o něco vyšší kvantum.