Nedostatek železa, jaké jsou příznaky?
Železo je minerál, který je potřeba pravidelně přijímat společně s potravou, protože tělo si ho samo neumí vytvořit. Proto by strava měla být pestrá a vyvážená, abychom v dostatečné míře doplňovali veškeré živiny, včetně právě zmiňovaného železa. To je totiž stejně důležité, jako jiné látky, i když je mnohdy opomíjené. Je nezbytné pro správný průběh mnoha enzymatických reakcí anebo třeba také pro tvorbu červených krvinek. Pokud ho tedy nepřijímáte tolik, kolik ho tělo vyžaduje, mohou se narušit určité procesy, které jsou za běžných okolností zcela přirozené. Jak ale poznat, že ho máte nedostatek? To a další informace se dozvíte v dnešním článku.

K čemu je železo potřebné?
Jak jsme již v úvodu nastínili, je železo v první řadě jedním z významných prvků pro tvorbu červených krvinek. Je totiž nepostradatelnou součástí hemoglobinu, což je protein v červených krvinkách, jehož zásadní funkcí je přenos krevních plynů. Jedná se zejména o kyslík, jenž je díky tomu roznášen do celého těla. Železo je rovněž přítomné v myoglobinu. To je bílkovina, která váže kyslík ve svalové tkáni. Dále tento minerál podporuje správný chod imunitního systému a rozpoznávacích funkcí a je součástí energetického metabolismu, čímž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti. U dětí je důležitý i z hlediska náležitého vývoje mozku.
Jak poznám, že mi chybí železo?
Jde o minerál, který se často hůře vstřebává. Proto je jeho deficit častější, než byste si možná mysleli. Nedostatek se ovšem může projevit různými způsoby. Nízké množství železa způsobuje snížení hladiny hemoglobinu, což může vést až k tzv. anémii, kdy je snížen počet červených krvinek pod stanovenou normu. Jedním z prvních a hlavních příznaků je dlouhodobá únava. Ta je zapříčiněna především špatným okysličením tkání. Kvůli tomu můžete pociťovat také slabost, malátnost, závratě či motání hlavy. Mohou se dostavit taktéž přímo pocity na omdlení. Povšimnout si můžete rovněž bledé kůže nebo tmavých kruhů pod očima. Může se přidat i bušení srdce, vypadávání vlasů, bolesti hlavy, potíže s koncentrací, popraskané rty či koutky nebo dokonce zvýšená dušnost, zimomřivost a lámavost nehtů. 
Jaké potraviny obsahují železo?
Najdeme ho hojně v mnoha potravinách živočišného původu. Významným zdrojem je zejména hovězí a jehněčí maso, vnitřnosti, některé druhy ryb, mořské plody a vejce (především vaječný žloutek). Najdeme ho však i ve stravě rostlinné. Skvělým zdrojem jsou například luštěniny, zelená listová zelenina, pšenice a ořechy. Obsahuje ho i třeba brokolice, švestky nebo meruňky. Nicméně vstřebatelnost železa z rostlin může být o něco problematičtější. Za prvé může absorpci blokovat kyselina fytová, která se na minerály naváže a je přirozenou součástí třeba luštěnin a obilovin. Za druhé je přítomna jiná forma (trojmocná/nehemová) nežli v živočišných produktech (dvojmocná/hemová), která je bohužel pro organismus hůře vstřebatelná a její biologická využitelnost je podstatně nižší.

Kdo má vyšší riziko nedostatku železa?
V dospělosti bychom měli přijímat asi 10-15 mg denně. Jeho nedostatek hrozí všem, kteří ho nepřijímají pravidelně ze stravy. Určité skupiny jsou ovšem k jeho deficitu náchylnější. Pozor by si měli dát především ženy, jež mají velice silnou a dlouhou menstruaci. S úbytkem krve totiž dochází i samozřejmě k úbytku samotného železa. Ohlídat by si ho měli taktéž ženy těhotné či kojící, jelikož v tomto období je jeho potřeba o něco zvýšená. Podstatně větší pravděpodobnost nízké hladiny železa mohou mít také vegani, vegetariáni a jedinci, co pravidelně darují krev. Vstřebávání této minerální látky mohou rapidně snižovat i jisté druhy léků, mléčné výrobky, káva či čaj, ale naopak mu pomáhá současné podávání s vitaminem C.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jaké jsou role prebiotik ve stravě??
PREBIOTIKA nejsou ničím jiným než potravou pro probiotika. Aby mohly bakterie ve střevě plnit svoji funkci, potřebují vhodnou potravu. A tou je pro ně rozpustná rostlinná vláknina, odborně nazývaná prebiotická. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné má schopnost v trávicím traktu absorbovat vodu, čímž zvyšuje objem potravy ve střevech a navozuje pocit nasycení. Současně napomáhá trávení a pravidelnému vyměšování.
Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu.
Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva.









