Problémy s trávením? Jak jim předcházet a jaké doplňky vybrat?
Obtíže spojené s trávením si v životě minimálně jednou zažije každý. Jedná se o poměrně nepříjemnou záležitost, která může mít vícero průvodních příznaků. Pokud se jedná o krátkodobou záležitost, často postačí malá úprava jídelníčku a problém je vyřešen. V případě, že se ovšem situace opakuje častěji či máte citlivější zažívací ústrojí, je potřeba se tomu věnovat důkladněji a spolu s úpravou životního stylu, si můžete pořídit určité pomocníky, které řešení vašich obtíží napomohou urychlit. My se v tomto článku podíváme na to, jak trávicí trakt pracuje, co vlastně potřebuje a jak můžete co nejlépe podpořit jeho správné fungování.

Jak pracuje náš zažívací trakt?
Trávicí ústrojí je složeno z několika orgánů, jimiž prochází přijatá potrava. V této soustavě se realizuje nespočet procesů, jež započínají již samotným příjmem jídla. Dále pak probíhá jeho zpracování, rozkládání a nakonec vylučování. Náležitý chod zažívací soustavy je klíčový z hlediska vstřebání veškerých důležitých makro i mikroživin, bez kterých bychom nepřežili. Naše tělo štěpí živiny na tak malé molekuly, aby je mohlo využít k energii a pro fungování buněk. Součástí traktu je dutina ústní, hltan, jícen, žaludek a tenké a tlusté střevo. Každá z částí je nepostradatelná a má svoje vlastní důležité úlohy. Samotné trávení se uskutečňuje dvěma způsoby, a to mechanicky a chemicky. Mechanické trávení zahrnuje už samotné kousání a dále mísení a rozmělňování bez pomoci jiných složek. Chemické trávení probíhá za přítomnosti určitých nezbytných látek. Ty se nazývají jako trávicí enzymy. Najdeme je nejenom v žaludku, ale třeba již v samotných ústech jako součást našich slin.
Jak upravit váš životní styl?
Vzhledem k tomu, že zdraví celého zažívacího traktu je významné proto, abychom vůbec mohli fungovat tak, jak jsme běžně zvyklí, je na místě se o jeho jednotlivé části dobře starat. Vliv má totiž například také na imunitní systém. Pokud není zcela v pořádku náš mikrobiom, pravděpodobně se to odrazí rovněž na obranyschopnosti. Správné trávení a složení mikroflóry tak podporuje silnější imunitní systém a odolnost vůči bakteriím, virům a dalším patogenům.
To, co zásadně ovlivňuje zažívání, je celkový životní styl. Potrava by měla obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Důležitý je příjem vlákniny, jež reguluje trávení a zlepšuje peristaltiku (pohyb) střev. Mastná a těžká jídla byste měli konzumovat spíše výjimečně. Významná je dokonce pravidelnost stravy. Stabilizujete tak produkci žaludečních kyselin a předejdete zbytečnému hladu a přejídání. Jezte v klidu, pomalu a důkladně kousejte. Jídlo lépe rozmělníte, a usnadníte tak jeho další zpracování. Zařaďte taktéž pravidelný pohyb, který vás baví. Podpoříte tím rozhýbání střevní peristaltiky. V neposlední řadě byste měli pít dostatek neslazených tekutin.

Jaké doplňky stravy mohou být pro zažívání prospěšné?
Jestliže je váš životní styl v pořádku a nepotřebuje žádné změny, můžete v případě obtíží sáhnout po doplňcích stravy, jež jsou pro zažívací systém pozitivní. Jedná se především o probiotika a trávicí enzymy, ale svůj přínos má třeba také aloe vera.
Probiotika – jsou prospěšné mikroorganismy, které přirozeně osidlují střeva. Mají zásadní dopad na udržení zdravého trávení, obranyschopnost a ochranu před nežádoucími organismy. Vyskytují se v kysaných mléčných výrobcích a některých fermentovaných potravinách. Doplňky stravy obsahují koncentrované množství probiotik a vybírat můžete z různorodých kmenů.

Trávicí enzymy – jejich význam jsme již nastínili. Napomáhají rozkládání potravin na menší celky. Existuje několik typů těchto enzymů, z nichž každý má schopnost štěpit jiné živiny. Například amyláza rozkládá sacharidy, proteáza proteiny a lipáza tuky. Druhů je ovšem podstatně více.
Aloe vera – šťáva z aloe je často spojována spíše se zevním užitím nežli vnitřním. Nicméně blahodárná je i vnitřně. Stimuluje totiž funkci střev, je příznivá pro sliznice, podporuje tvorbu žluči, zlepšuje vyprazdňování a uvolňuje zácpu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Proč užívat vitamin D3, K2 a omega 3 mastné kyseliny?
Některé důležité aktivní látky, vitaminy a minerály si lidské tělo neumí samo vytvořit (nebo jen ve velice omezeném množství), a tak je nutný jejich příjem prostřednictvím potravy nebo vhodných doplňků stravy. Mezi takové vitaminy a látky patří například omega 3 mastné kyseliny, vitamin D3 a vitamin K2. Jejich získávání z potravy ale bohužel není tak snadné jako kdysi a výběr kvalitních doplňků stravy může být také oříšek.
Proč bychom měli užívat Acai berry a co všechno obsahuje?
Acai berry patří v dnešní době mezi žádané superpotraviny. Jedná se o tropické ovoce s nejvyšším obsahem antioxidačních látek na celém světě. Toto bobulovité ovoce roste především v Amazonii ve Střední a Jižní Americe a vzdáleně je příbuzné našim borůvkám nebo malinám. Rostlina, na níž roste, se však borůvčí ani zdaleka nepodobá. Stejně tak i samotné plody Acai berry jsou mnohem více nabité biologicky aktivními látkami, které nám v českém jídelníčku mnohdy chybí. A právě to je jeden z důvodů, proč bychom měli Acai berry užívat.









