Problémy s trávením? Jak jim předcházet a jaké doplňky vybrat?
Obtíže spojené s trávením si v životě minimálně jednou zažije každý. Jedná se o poměrně nepříjemnou záležitost, která může mít vícero průvodních příznaků. Pokud se jedná o krátkodobou záležitost, často postačí malá úprava jídelníčku a problém je vyřešen. V případě, že se ovšem situace opakuje častěji či máte citlivější zažívací ústrojí, je potřeba se tomu věnovat důkladněji a spolu s úpravou životního stylu, si můžete pořídit určité pomocníky, které řešení vašich obtíží napomohou urychlit. My se v tomto článku podíváme na to, jak trávicí trakt pracuje, co vlastně potřebuje a jak můžete co nejlépe podpořit jeho správné fungování.
Jak pracuje náš zažívací trakt?
Trávicí ústrojí je složeno z několika orgánů, jimiž prochází přijatá potrava. V této soustavě se realizuje nespočet procesů, jež započínají již samotným příjmem jídla. Dále pak probíhá jeho zpracování, rozkládání a nakonec vylučování. Náležitý chod zažívací soustavy je klíčový z hlediska vstřebání veškerých důležitých makro i mikroživin, bez kterých bychom nepřežili. Naše tělo štěpí živiny na tak malé molekuly, aby je mohlo využít k energii a pro fungování buněk. Součástí traktu je dutina ústní, hltan, jícen, žaludek a tenké a tlusté střevo. Každá z částí je nepostradatelná a má svoje vlastní důležité úlohy. Samotné trávení se uskutečňuje dvěma způsoby, a to mechanicky a chemicky. Mechanické trávení zahrnuje už samotné kousání a dále mísení a rozmělňování bez pomoci jiných složek. Chemické trávení probíhá za přítomnosti určitých nezbytných látek. Ty se nazývají jako trávicí enzymy. Najdeme je nejenom v žaludku, ale třeba již v samotných ústech jako součást našich slin.
Jak upravit váš životní styl?
Vzhledem k tomu, že zdraví celého zažívacího traktu je významné proto, abychom vůbec mohli fungovat tak, jak jsme běžně zvyklí, je na místě se o jeho jednotlivé části dobře starat. Vliv má totiž například také na imunitní systém. Pokud není zcela v pořádku náš mikrobiom, pravděpodobně se to odrazí rovněž na obranyschopnosti. Správné trávení a složení mikroflóry tak podporuje silnější imunitní systém a odolnost vůči bakteriím, virům a dalším patogenům.
To, co zásadně ovlivňuje zažívání, je celkový životní styl. Potrava by měla obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Důležitý je příjem vlákniny, jež reguluje trávení a zlepšuje peristaltiku (pohyb) střev. Mastná a těžká jídla byste měli konzumovat spíše výjimečně. Významná je dokonce pravidelnost stravy. Stabilizujete tak produkci žaludečních kyselin a předejdete zbytečnému hladu a přejídání. Jezte v klidu, pomalu a důkladně kousejte. Jídlo lépe rozmělníte, a usnadníte tak jeho další zpracování. Zařaďte taktéž pravidelný pohyb, který vás baví. Podpoříte tím rozhýbání střevní peristaltiky. V neposlední řadě byste měli pít dostatek neslazených tekutin.
Jaké doplňky stravy mohou být pro zažívání prospěšné?
Jestliže je váš životní styl v pořádku a nepotřebuje žádné změny, můžete v případě obtíží sáhnout po doplňcích stravy, jež jsou pro zažívací systém pozitivní. Jedná se především o probiotika a trávicí enzymy, ale svůj přínos má třeba také aloe vera.
Probiotika – jsou prospěšné mikroorganismy, které přirozeně osidlují střeva. Mají zásadní dopad na udržení zdravého trávení, obranyschopnost a ochranu před nežádoucími organismy. Vyskytují se v kysaných mléčných výrobcích a některých fermentovaných potravinách. Doplňky stravy obsahují koncentrované množství probiotik a vybírat můžete z různorodých kmenů.
Trávicí enzymy – jejich význam jsme již nastínili. Napomáhají rozkládání potravin na menší celky. Existuje několik typů těchto enzymů, z nichž každý má schopnost štěpit jiné živiny. Například amyláza rozkládá sacharidy, proteáza proteiny a lipáza tuky. Druhů je ovšem podstatně více.
Aloe vera – šťáva z aloe je často spojována spíše se zevním užitím nežli vnitřním. Nicméně blahodárná je i vnitřně. Stimuluje totiž funkci střev, je příznivá pro sliznice, podporuje tvorbu žluči, zlepšuje vyprazdňování a uvolňuje zácpu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Probiotika s obsahem Bacillus coagulans s přidanými prebiotiky a trávicími enzymy
Allnature Aloe vera ve formě 100% šťávy v bio kvalitě

Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.

Doplňky stravy na hubnutí a jaké vybrat?
Doplňky stravy na hubnutí, jak vybrat ty vhodné a efektivní, případně zdali opravdu fungují a pomůžou nám shodit přebytečná kila, tak přesně tomu bude věnován náš dnešní blog. Hubnutí je proces, kdy se snažíme redukovat naší tělesnou hmotnost, jednoduše řečeno, zbavit se pár kil navíc. I přes to, že se při hubnutí jedná o snižování hmotnosti, měli bychom být v tomto směru více obezřetní. Jedním z prvních kroků, které bychom před hubnutím měli udělat, je test našeho celkového zdravotního stavu, konkrétně zjištění obsahu tuků a vody v těle.

Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech. Arginin je možná o něco proslulejší, avšak citrulin je rovněž zajímavý a argininu vlastnostmi dosti podobný. Arginin vzniká ve tkáních jater a ledvin jako součást močovinového cyklu, kterého se účastní i další látky. Stejně jako arginin, je citrulin přítomný v biochemickém cyklu močoviny. Vzniká z ornitinu (taktéž aminokyselina) a karbamoylfosfátu (metabolicky aktivní forma dusíku) v jedné z hlavních reakcí, dále se tvoří jako vedlejší produkt při tvorbě oxidu dusnatého z argininu