Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Lidské tělo je za běžných okolností soběstačné a má své přirozené mechanismy, jež zajišťují detoxikaci každý den. Podílí se na ni spousty orgánů, z nichž jsou nejvýznamnější například játra, ledviny, střeva nebo dokonce naše kůže. Organismus je totiž sám schopen odstraňovat toxiny a jiné nežádoucí a odpadní látky ven z těla. Je ovšem důležité, aby veškeré systémy fungovaly zcela správně a nebyly nadbytečně zatěžovány. Nicméně dnešní doba je plná stresu, spěchu a někdy nezbývá na pravidelnou a zdravou stravu či pohyb čas. To je však úplný základ i pro detoxikaci. Tu lze ale podpořit i tzv. zelenými potravinami. Co jsou ale zač a jaké jsou nejvhodnější? To se dozvíte v tomto článku.
Jak a kdy detoxikovat naše tělo?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince. Všeobecně se doporučuje zařadit hodně zeleniny, ovoce a kvalitní živiny (komplexní sacharidy, dostatek bílkovin a zdravé tuky), pití vody nebo bylinkových čajů, pravidelný pohyb a odpočinek a omezení alkoholu, cigaret a kofeinu. Celou snahu můžete podnítit zelenými potravinami, které se pro tuto příležitost skvěle hodí – jsou totiž nutričně hodnotné a bohaté na prospěšné látky.
Chlorella
Chlorella je jednobuněčná zelená sladkovodní řasa, která je na naší planetě již několik miliard let. Má schopnost efektivně odstraňovat těžké kovy a další toxiny, jelikož se na ně dokáže navázat, a lépe je tak vyloučit z těla ven. Je zdrojem mnoha živin jako je vitamin A, B, C a E, hořčík, vápník, zinek, železo, aminokyseliny a antioxidanty. Zajímavý je zejména chlorofyl, což je zelený pigment, který stojí právě za vázáním těžkých kovů. Dále je chlorella antioxidantem, napomáhá udržovat a regenerovat střevní mikroflóru, zlepšuje trávení a funkci imunitního systému.
Spirulina
Spirulina je sladkovodní řasa zelenomodré barvy, jejíž nutriční hodnoty jsou také velmi příznivé. Nalezneme v ní vitaminy ze skupiny B, vitamin K a C, hořčík, draslík, železo, beta-karoteny, antioxidanty, chlorofyl a většinu všech aminokyselin, jež tělo potřebuje. Pro naše zdraví má hned několik přínosů. Je antioxidantem, má protizánětlivé vlastnosti, může podpořit snížení cholesterolu, je prospěšná pro obranyschopnost, trávicí soustavu a taktéž potlačuje nežádoucí bakterie. Stejně jako chlorella přispívá k pročištění organismu.
Mladý ječmen
Ječmen je hojně používaným prostředkem při detoxikaci. Jedná se o trávu z mladých rostlin ječmene. wV takové fázi má rostlina nejvíce živin, a proto je často považována za superpotravinu. Je zásobárnou cenných vitaminů, minerálních látek, aminokyselin a enzymů. Zlepšuje metabolismus, je protizánětlivý a antiseptický, udržuje optimální hladinu cukrů a tuků v krvi, posiluje imunitu, napomáhá eliminovat odpadní složky, zvyšuje efektivitu přenosu kyslíku, a navíc přispívá k odbourávání překyselení organismu.
Zelené potraviny mohou být tedy dobrým pomocníkem při snaze o pročištění těla, nicméně pokud je váš životní styl dlouhodobě špatný – jíte často tučné a smažené, vysoce průmyslově zpracované potraviny, přemíru jednoduchých cukrů, nemáte pohyb, hodně kouříte či konzumujete alkohol – zelené potraviny vás nezachrání. Vše totiž začíná právě u vašeho stylu života, který vedete každý den. V případě těhotenství, kojení, akutních obtíží v oblasti trávicího traktu nebo při autoimunitních onemocněních je vhodné poradit se o užívání zelených potravin s lékařem.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
MycoMedica Mladý ječmen v BIO kvalitě a praktickém balení po 200g.

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia či tamarind malabarský je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, ale i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti.

Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.