Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Lidské tělo je za běžných okolností soběstačné a má své přirozené mechanismy, jež zajišťují detoxikaci každý den. Podílí se na ni spousty orgánů, z nichž jsou nejvýznamnější například játra, ledviny, střeva nebo dokonce naše kůže. Organismus je totiž sám schopen odstraňovat toxiny a jiné nežádoucí a odpadní látky ven z těla. Je ovšem důležité, aby veškeré systémy fungovaly zcela správně a nebyly nadbytečně zatěžovány. Nicméně dnešní doba je plná stresu, spěchu a někdy nezbývá na pravidelnou a zdravou stravu či pohyb čas. To je však úplný základ i pro detoxikaci. Tu lze ale podpořit i tzv. zelenými potravinami. Co jsou ale zač a jaké jsou nejvhodnější? To se dozvíte v tomto článku.
Jak a kdy detoxikovat naše tělo?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince. Všeobecně se doporučuje zařadit hodně zeleniny, ovoce a kvalitní živiny (komplexní sacharidy, dostatek bílkovin a zdravé tuky), pití vody nebo bylinkových čajů, pravidelný pohyb a odpočinek a omezení alkoholu, cigaret a kofeinu. Celou snahu můžete podnítit zelenými potravinami, které se pro tuto příležitost skvěle hodí – jsou totiž nutričně hodnotné a bohaté na prospěšné látky.
Chlorella
Chlorella je jednobuněčná zelená sladkovodní řasa, která je na naší planetě již několik miliard let. Má schopnost efektivně odstraňovat těžké kovy a další toxiny, jelikož se na ně dokáže navázat, a lépe je tak vyloučit z těla ven. Je zdrojem mnoha živin jako je vitamin A, B, C a E, hořčík, vápník, zinek, železo, aminokyseliny a antioxidanty. Zajímavý je zejména chlorofyl, což je zelený pigment, který stojí právě za vázáním těžkých kovů. Dále je chlorella antioxidantem, napomáhá udržovat a regenerovat střevní mikroflóru, zlepšuje trávení a funkci imunitního systému.
Spirulina
Spirulina je sladkovodní řasa zelenomodré barvy, jejíž nutriční hodnoty jsou také velmi příznivé. Nalezneme v ní vitaminy ze skupiny B, vitamin K a C, hořčík, draslík, železo, beta-karoteny, antioxidanty, chlorofyl a většinu všech aminokyselin, jež tělo potřebuje. Pro naše zdraví má hned několik přínosů. Je antioxidantem, má protizánětlivé vlastnosti, může podpořit snížení cholesterolu, je prospěšná pro obranyschopnost, trávicí soustavu a taktéž potlačuje nežádoucí bakterie. Stejně jako chlorella přispívá k pročištění organismu.
Mladý ječmen
Ječmen je hojně používaným prostředkem při detoxikaci. Jedná se o trávu z mladých rostlin ječmene. wV takové fázi má rostlina nejvíce živin, a proto je často považována za superpotravinu. Je zásobárnou cenných vitaminů, minerálních látek, aminokyselin a enzymů. Zlepšuje metabolismus, je protizánětlivý a antiseptický, udržuje optimální hladinu cukrů a tuků v krvi, posiluje imunitu, napomáhá eliminovat odpadní složky, zvyšuje efektivitu přenosu kyslíku, a navíc přispívá k odbourávání překyselení organismu.
Zelené potraviny mohou být tedy dobrým pomocníkem při snaze o pročištění těla, nicméně pokud je váš životní styl dlouhodobě špatný – jíte často tučné a smažené, vysoce průmyslově zpracované potraviny, přemíru jednoduchých cukrů, nemáte pohyb, hodně kouříte či konzumujete alkohol – zelené potraviny vás nezachrání. Vše totiž začíná právě u vašeho stylu života, který vedete každý den. V případě těhotenství, kojení, akutních obtíží v oblasti trávicího traktu nebo při autoimunitních onemocněních je vhodné poradit se o užívání zelených potravin s lékařem.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
MycoMedica Mladý ječmen v BIO kvalitě a praktickém balení po 200g.

Na co se používá hericium?
Hericium je jedlá stopkovýtrusná houba pocházející z Asie, jež má charakteristický vzhled, dle kterého je snadno rozpoznatelná a odlišná od ostatních hub. Plodnice má kulovitý tvar a z ní vyčnívá velký počet třásňovitých výrůstků. Barva se proměňuje spolu s věkem. Začíná u čistě bílé a končí až u žlutohnědé. Korálovec je dřevokazná houba, které se nejvíce daří na odumřelých nebo poškozených listnatých stromech jako je například dub nebo buk. Hericium je vynikajícím prostředkem pro podporu imunity. Polysacharidy totiž zvyšují odolnost organismu tím, že aktivují přirozené obranné systémy těla. Povzbuzují buňky imunitního systému, tzv. makrofágy

Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.

Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud vůbec neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně