Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
O antioxidantech jste pravděpodobně už někdy slyšeli. Jsou to látky, které jsou pro zdraví našeho těla velice prospěšné, protože ochraňují buňky. A jak víme, buňky jsou základní stavební a funkční jednotkou veškerých živých organismů. Jsou tudíž naší nepostradatelnou součástí. Buňky mají své vlastní ochranné systémy, ovšem v případě, že je negativních vlivů vícero, nemusí to stačit. V takovém případě mohou být vděčným pomocníkem právě antioxidanty a jedním z vysoce funkčních je třeba resveratrol. To je přírodní složka, jež má ale i jiné blahodárné schopnosti. Co tedy všechno resveratrol umí a v čem spočívá jeho přínos pro naše tělo? To se zajisté dozvíte v tomto článku.

Co je resveratrol a jaké má formy?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách. Polyfenoly jsou široce rozšířené a dělí se na několik skupin. V každé se nachází celá škála různorodých látek. Resveratrol je řazen do skupiny tzv. stilbenů.
Na resveratrol můžeme ovšem narazit ve dvou formách. Tyto formy jsou označovány jako „cis“ a „trans“. I když se jedná zdánlivě o stejnou látku, zřejmá odlišnost je nicméně ve vazbě jednotlivých molekul. U obou typů se jedná o dvojnou vazbu, avšak jejich uspořádání je rozdílné. Z tohoto pohledu je pro organismus výhodnější forma „trans“, která se mnohem lépe vstřebává a její využití je tak výrazně vyšší. V rostlinách se nachází směs obou, ale daleko více převažuje právě „trans“ forma.
Jaká pozitiva nám může resveratrol poskytnout?
Jak jsme již nastínili v úvodu tohoto článku, je resveratrol velmi efektivní antioxidant. To znamená, že podporuje zdraví všech buněk tím, že je ochraňuje před nepříznivými dopady tzv. oxidačního stresu. Ten vzniká v našem těle během rozličných látkových přeměn, ale narůstat může i důsledkem jiných faktorů. Za normálních okolností se organismus s běžnou mírou oxidačního stresu vypořádá zcela sám. Jenže pokud se podíváme na dnešní uspěchanou dobu plnou stresu, znečištěné ovzduší, působení UV záření či případně nevyváženou stravu jakou mnohdy konzumujeme, pití alkoholu nebo také kouření, může být negativních vlivů více, než tělo dokáže zvládnout. A tady s tím může být nápomocný právě resveratrol – díky potlačení volných radikálů tak můžeme předejít nejrůznějším onemocněním, ale třeba rovněž předčasnému stárnutí.

Další výhodou, jež nám pravidelné užívání resveratrolu může přinést, je podpora kardiovaskulárního systému. Přispívá totiž k náležité činnost srdce, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu. Může být tedy součástí prevence proti srdečním onemocněním. Dále snižuje tvorbu látek, které stojí za zánětlivými procesy, pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků a využíván je hojně dokonce sportovci, kteří si ho pochvalují na zmírnění buněčných poškození po velké fyzické zátěži. Urychlen je tak i následný proces regenerace po intenzivním výkonu.
V čem resveratrol najdeme?
Poprvé byl resveratrol objeven v kořenech kýchavice, což je vytrvalá bylina rostoucí nejčastěji ve větších nadmořských výškách. Hojně se však vyskytuje také v běžných druzích ovoce, zejména pak v tmavých odrůdách hroznového vína, borůvkách, brusinkách, černém rybízu a švestkách. Obsahují ho ale rovněž například arašídy nebo další zajímavá rostlinka s názvem křídlatka japonská. Nicméně, resveratrol se v rostlinách a plodech nenachází jen tak, ale má zde svoje specifické úlohy. Chrání totiž před škůdci a nepřízněmi okolního prostředí.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu.
Jak zdravě zhubnout bez jojo efektu?
O jojo efektu se hovoří v případě, pokud člověk zhubne, ale není schopen si tuto váhu udržet po delší dobu a většinou poměrně rychle se dostává na svoji původní hmotnost, nebo mnohdy přibere ještě dokonce daleko více. To bývá zpravidla velmi demotivační a stresující. Častěji jojo efektem trpí spíše ženy, ale rozhodně se nevyhýbá ani mužům. Jedná se vlastně o reakci těla na nevhodný postup při hubnutí.
Doplňky stravy na hubnutí a jaké vybrat?
Doplňky stravy na hubnutí, jak vybrat ty vhodné a efektivní, případně zdali opravdu fungují a pomůžou nám shodit přebytečná kila, tak přesně tomu bude věnován náš dnešní blog. Hubnutí je proces, kdy se snažíme redukovat naší tělesnou hmotnost, jednoduše řečeno, zbavit se pár kil navíc. I přes to, že se při hubnutí jedná o snižování hmotnosti, měli bychom být v tomto směru více obezřetní. Jedním z prvních kroků, které bychom před hubnutím měli udělat, je test našeho celkového zdravotního stavu, konkrétně zjištění obsahu tuků a vody v těle.









