Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
O antioxidantech jste pravděpodobně už někdy slyšeli. Jsou to látky, které jsou pro zdraví našeho těla velice prospěšné, protože ochraňují buňky. A jak víme, buňky jsou základní stavební a funkční jednotkou veškerých živých organismů. Jsou tudíž naší nepostradatelnou součástí. Buňky mají své vlastní ochranné systémy, ovšem v případě, že je negativních vlivů vícero, nemusí to stačit. V takovém případě mohou být vděčným pomocníkem právě antioxidanty a jedním z vysoce funkčních je třeba resveratrol. To je přírodní složka, jež má ale i jiné blahodárné schopnosti. Co tedy všechno resveratrol umí a v čem spočívá jeho přínos pro naše tělo? To se zajisté dozvíte v tomto článku.
Co je resveratrol a jaké má formy?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách. Polyfenoly jsou široce rozšířené a dělí se na několik skupin. V každé se nachází celá škála různorodých látek. Resveratrol je řazen do skupiny tzv. stilbenů.
Na resveratrol můžeme ovšem narazit ve dvou formách. Tyto formy jsou označovány jako „cis“ a „trans“. I když se jedná zdánlivě o stejnou látku, zřejmá odlišnost je nicméně ve vazbě jednotlivých molekul. U obou typů se jedná o dvojnou vazbu, avšak jejich uspořádání je rozdílné. Z tohoto pohledu je pro organismus výhodnější forma „trans“, která se mnohem lépe vstřebává a její využití je tak výrazně vyšší. V rostlinách se nachází směs obou, ale daleko více převažuje právě „trans“ forma.
Jaká pozitiva nám může resveratrol poskytnout?
Jak jsme již nastínili v úvodu tohoto článku, je resveratrol velmi efektivní antioxidant. To znamená, že podporuje zdraví všech buněk tím, že je ochraňuje před nepříznivými dopady tzv. oxidačního stresu. Ten vzniká v našem těle během rozličných látkových přeměn, ale narůstat může i důsledkem jiných faktorů. Za normálních okolností se organismus s běžnou mírou oxidačního stresu vypořádá zcela sám. Jenže pokud se podíváme na dnešní uspěchanou dobu plnou stresu, znečištěné ovzduší, působení UV záření či případně nevyváženou stravu jakou mnohdy konzumujeme, pití alkoholu nebo také kouření, může být negativních vlivů více, než tělo dokáže zvládnout. A tady s tím může být nápomocný právě resveratrol – díky potlačení volných radikálů tak můžeme předejít nejrůznějším onemocněním, ale třeba rovněž předčasnému stárnutí.
Další výhodou, jež nám pravidelné užívání resveratrolu může přinést, je podpora kardiovaskulárního systému. Přispívá totiž k náležité činnost srdce, reguluje krevní tlak a snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu. Může být tedy součástí prevence proti srdečním onemocněním. Dále snižuje tvorbu látek, které stojí za zánětlivými procesy, pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků a využíván je hojně dokonce sportovci, kteří si ho pochvalují na zmírnění buněčných poškození po velké fyzické zátěži. Urychlen je tak i následný proces regenerace po intenzivním výkonu.
V čem resveratrol najdeme?
Poprvé byl resveratrol objeven v kořenech kýchavice, což je vytrvalá bylina rostoucí nejčastěji ve větších nadmořských výškách. Hojně se však vyskytuje také v běžných druzích ovoce, zejména pak v tmavých odrůdách hroznového vína, borůvkách, brusinkách, černém rybízu a švestkách. Obsahují ho ale rovněž například arašídy nebo další zajímavá rostlinka s názvem křídlatka japonská. Nicméně, resveratrol se v rostlinách a plodech nenachází jen tak, ale má zde svoje specifické úlohy. Chrání totiž před škůdci a nepřízněmi okolního prostředí.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Resveratrol v silném přírodní extraktu 98% ve své lépe vstřebatelné formě trans resveratrolu.
2+1 Golden Nature Resveratrol najdete na DoplnVitamin.cz také v cenově zvýhodněném balení.

Cordyceps kdy a jakou koncentraci zvolit?
Cordyceps má poměrně široké využití. Obsahuje totiž spoustu aktivních látek, vitamínů i minerálů. Jmenovat lze třeba vitaminy rozpustné v tucích, vápník, draslík, nukleotidy (kordycepin), nukleosidy, mastné kyseliny, bílkoviny a polysacharidy. Každá složka je něčím přínosná a dohromady fungují ještě lépe, a tak nám cordyceps může nabídnout podporu naší imunity, obranyschopnosti, fyzické i psychické výkonosti, plic, ledvin a kardiovaskulárního systému. Jeho klady využijeme i při únavě, stresu a náročném výkonu, kdy zlepší okysličení organismu a tělo je schopné se lépe regenerovat.

Jak mlsat bez výčitek? Zkuste tyto alternativy.
Ořechy jsou skutečně skvělou potravinou. Nejenže můžete vybírat ze široké škály, a vy si tak pouze vyzkoušíte, které konkrétně vám chutnají nejvíce nebo je prostě můžete podle libosti střídat, ale zároveň v nich naleznete spoustu hodnotných makro i mikroživin. Jedny z nejoblíbenějších jsou třeba kešu ořechy, které jak je zmiňováno i ve studiích, obsahují značné množství nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, jež by měly v jídelníčku převažovat a také různé vitaminy a minerály.

Vitamin D3 a jeho působení s K2, jak se vzájemně doplňují?
Vitamin D3 i vitamin K2 jsou dva vitaminy rozpustné v tucích (spolu s vitaminem A a E) a v těle mají oba svoje důležité opodstatnění. O vitaminu D je v dnešní době asi již všeobecně známo, že je potřebný pro spousty procesů v organismu, jako je třeba výstavba kostní tkáně nebo imunitní systém. O nezbytnosti vitaminu K ale mnoho jedinců neví, a co víc někdo ani netuší, že vůbec nějaký takový vitamin existuje. Přitom má také několik významných funkcí v těle a spolu s vitaminem D tvoří synergickou dvojici, která může posloužit jako prevence různých civilizačních chorob.