Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod. Možná, že už jste o této látce něco slyšeli nebo je naopak pro vás zcela neznámá, ale rozhodně stojí minimálně za vaši pozornost.
Pro koho je resveratrol vhodný a má nežádoucí účinky?
Resveratrol může být prospěšný pro velkou část populace. Mohou ho proto užívat muži i ženy, v téměř všech věkových kategoriích. Nedoporučuje se ovšem podávat dětem a ženám, které jsou těhotné či kojící. Pokud trpíte určitým závažným zdravotním onemocněním nebo berete léčiva, je vhodné se vždy před začátkem užívání poradit s lékařem, jenž zná váš celkový zdravotní stav. Nežádoucí účinky nejsou časté, při vyšších dávkách se však mohou objevit gastrointestinální obtíže.
V čem je obsažen resveratrol a jak se získává?
Zdrojem resveratrolu jsou především mnohé druhy ovoce, bylin a dalších rostlin. Jeho vysoký obsah byl nalezen především ve slupkách červené vinné révy. Ve světlejších odrůdách ho je podstatně méně. Hojně je zastoupen také v křídlatce japonské, což je velice invazivní rostlina. Dále se vyskytuje třeba v arašídech, borůvkách nebo černém rybízu. Resveratrol může mít dvě formy – trans a cis. Volit byste měli vždy trans formu, která v rostlinách převažuje, je tělu bližší a lépe se vstřebává.
Jak resveratrol působí?
Tato látka má různorodé schopnosti, nicméně některé z nich jsou daleko zásadnější a silnější nežli jiné. Postupně se podíváme na ty hlavní oblasti, kde má resveratrol přínos.
- Kardiovaskulární soustava – resveratrol je opravdu oblíbenou složkou v prevenci proti mnohým kardiovaskulárním onemocněním. Podporuje totiž zdraví srdce i cév a může přispívat k regulaci krevního tlaku a cholesterolu.
- Antioxidant – jako vysoce efektivní antioxidant, je přínosem pro zdraví veškerých buněk v těle. Ochraňuje je před kyslíkovými volnými radikály, které vznikají sice běžně, ovšem pokud jich je více než antioxidantů, může to mít zásadní, a především negativní dopad na zdraví.
- Stárnutí (anti-aging) a pleť – resveratrol může mít skutečně určitý vliv na zpomalení stárnutí. To souvisí především s předchozím bodem, protože volné radikály mohou nevratně poškozovat membrány buněk, čímž dochází k rychlejšímu stárnutí potažmo vzniku vrásek.
- Imunitní systém – opět zde hraje velkou roli jeho antioxidační aktivita. Zdraví buněk je totiž pro obranyschopnost organismu klíčové. Zároveň je resveratrol spojován s mírněním zánětlivých procesů v těle, které imunitu často zatěžují.
- Kognitivní funkce – v souvislosti s resveratrolem se hovoří také o podpoře jistých kognitivních funkcí (paměť, myšlení a koncentrace). Může být proto prospěšný například pro paměť a koncentraci. Může rovněž poskytnout výhodu v prevenci proti neurodegenerativním změnám.
- Krevní cukr – resveratrol je spojován dokonce s regulováním hladiny krevního cukru. V mnohých případech může tedy snižovat krevní cukr a napomáhat udržet jeho normální hladinu. Nadále je zkoumán také jeho přínos při diabetických onemocněních.
Jak resveratrol dávkovat a po jakou dobu?
Na resveratrol narazíte nejčastěji v podobě kapslí nebo prášku. Ve většině případů je vhodné se držet především doporučeného dávkování, které je vždy uvedeno na obale. Produkty s vysokým obsahem přírodního resveratrolu budou samozřejmě daleko efektivnější. Doporučená denní dávka nebyla zatím stanovena. Nicméně je vhodné užívat minimálně 100 mg za den. Je možné, či spíše dokonce žádoucí, podávat resveratrol dlouhodobě, jako jakékoliv jiné antioxidanty.
Zajímavost o resveratrolu
S touto látkou se pojí problematika, jež byla pojmenována jako „francouzský paradox“. Označena je tak domnělá skutečnost, že obyvatelé Francie mají relativně nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění, i přesto, že jejich strava obsahuje často poměrně dost tuků třeba v podobě sýrů a dalších pochutin. Údajně za tím stojí právě pravidelná konzumace červeného vína, které hojně obsahuje resveratrol.
Jak vybrat nejlepší resveratrol?
Jak již bylo řečeno, v první řadě si vybírejte lépe biologicky využitelný trans-resveratrol. Ten má totiž trochu jinou molekulární strukturu nežli jeho druhá forma, což však stojí právě za jeho lepší vstřebatelností. V případě, že se jakákoliv látka špatně vstřebává, nebude z ní samozřejmě mít organismus takový užitek. Pokud je to možné, měli byste volit taktéž co nejčistější složení, a to především bez zbytečných barviv a pojiv.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Effects of Resveratrol on Memory Performance, Hippocampal Functional Connectivity, and Glucose Metabolism in Healthy Older Adults - PMC [online]. [cit. 06. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6608268/

Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen. Postupně s věkem bohužel produkce kolagenu klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.

Maca peruánská a její druhy, v čem se liší?
Maca je přírodním pokladem z peruánských And a jedná se o rostlinu s opravdu pozoruhodnými vlastnostmi. Maca byla od pradávna využívána místními obyvateli nejen jakožto zdroj živin, ale také zajímavých látek, které dokážou podpořit zdraví a dodat energii. Její schopnosti jsou ovšem oblíbené rovněž v dnešním moderním světě, a to hlavně mezi těmi, jež volí přírodní produkty, které dávají opravdu smysl a fungují.

Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.