Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená aktivní látka vyskytující se v rostlinách, jejíž působení na lidský organismus není ještě zcela probádáno. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Některé studie dokonce zkoumají pozitivní vliv resveratrolu při onkologických onemocnění nebo Alzheimerově chorobě. Několika odborníky je však zatím potvrzen jen blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
Co je resveratrol zač a v čem byl objeven?
Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.
Zajímavé je také to, že aktuálně jsou známy dvě formy resveratrolu: „cis“ a „trans“.
Trans forma je daleko lépe vstřebatelná a využitelná naším organismem. Pokud tedy uvažujete o koupi kvalitního resveratrolu jako doplňku stravy, měli byste se vždy zaměřit právě na biologicky aktivnější "trans" formu.
Jak resveratrol působí?
Jelikož resveratrol patří k hlavním přírodním antioxidantům, oplývá skvělou schopností potlačovat aktivitu kyslíkových radikálů. Jinými slovy, resveratrol jako antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a předcházet tak vzniku vážných civilizačních onemocnění.
Kyslíkové radikály vznikají přirozeně v těle vlivem metabolických procesů. Jejich zvýšené množství způsobené špatnou životosprávou nebo nadměrnou konzumací alkoholu má však neblahý dopad na zdraví jedince. Způsobit mohou celou řadu akutních i chronických onemocnění a urychlit stárnutí organismu. A právě s tím vším antioxidanty (a tedy i resveratrol) bojují.
Důkazem toho je i tzv. francouzský paradox, který poukazuje na to, že podle statistik je ve Francii nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění než u obyvatel jiných států, přičemž se zásluhy připisují pravidelné konzumaci červeného vína. To právě podle všeho obsahuje dostatek resveratrolu.
Jaký má resveratrol účinek v lidském těle?
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Antioxidant
- Normální činnost srdce - krevní tlak
- Normální stav pokožky
- Normální činnost cévní soustavy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví.

Guarana jako zdravější verze kávy?
S guaranou se můžeme setkat i pod názvy Paulinie nápojná či Paullinia Cupana. Je to v dnešní době poměrně využívaný stimulant, který má ale také řadu dalších pozitivních vlivů na lidský organismus. Přesto se spoustu lidí zdráhá guaranu vyzkoušet a radši si pro povzbuzení volí osvědčenou a více běžnou kávu. Guarana ovšem funguje trošku odlišně, a z tohoto důvodu je i její výsledný efekt rozdílný. Guarana je stálezelená a většinou vyrůstá v podobě popínavého keře nebo menšího stromku. Plody jsou červené a pod světlou dužinou ukrývají jedno velké semeno. V momentě, kdy plod dozraje, dochází k jeho prasknutí a semínko se tak samo odhalí. Dužina se dá konzumovat, avšak z hlediska obsahu aktivních látek jsou zajímavější právě semena.