Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená aktivní látka vyskytující se v rostlinách, jejíž působení na lidský organismus není ještě zcela probádáno. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Některé studie dokonce zkoumají pozitivní vliv resveratrolu při onkologických onemocnění nebo Alzheimerově chorobě. Několika odborníky je však zatím potvrzen jen blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
Co je resveratrol zač a v čem byl objeven?
Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.
Zajímavé je také to, že aktuálně jsou známy dvě formy resveratrolu: „cis“ a „trans“.
Trans forma je daleko lépe vstřebatelná a využitelná naším organismem. Pokud tedy uvažujete o koupi kvalitního resveratrolu jako doplňku stravy, měli byste se vždy zaměřit právě na biologicky aktivnější "trans" formu.
Jak resveratrol působí?
Jelikož resveratrol patří k hlavním přírodním antioxidantům, oplývá skvělou schopností potlačovat aktivitu kyslíkových radikálů. Jinými slovy, resveratrol jako antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a předcházet tak vzniku vážných civilizačních onemocnění.
Kyslíkové radikály vznikají přirozeně v těle vlivem metabolických procesů. Jejich zvýšené množství způsobené špatnou životosprávou nebo nadměrnou konzumací alkoholu má však neblahý dopad na zdraví jedince. Způsobit mohou celou řadu akutních i chronických onemocnění a urychlit stárnutí organismu. A právě s tím vším antioxidanty (a tedy i resveratrol) bojují.
Důkazem toho je i tzv. francouzský paradox, který poukazuje na to, že podle statistik je ve Francii nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění než u obyvatel jiných států, přičemž se zásluhy připisují pravidelné konzumaci červeného vína. To právě podle všeho obsahuje dostatek resveratrolu.
Jaký má resveratrol účinek v lidském těle?
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Antioxidant
- Normální činnost srdce - krevní tlak
- Normální stav pokožky
- Normální činnost cévní soustavy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Pravda o kotvičníku – opravdu funguje a jak ho vybrat?
Kotvičník zemní, latinsky tribulus terrestris, je jednoletá rostlina původem z Číny a Japonska. Po staletí se jeho plody a kořen využívají v rámci ajurvédy k nastartování libida a podpoře mužských pohlavních funkcí. Dnes je kotvičník pokládán za poměrně rozšířenou bylinu, které se nejlépe daří na suchých a písčitých místech. Klimatické podmínky s obsahem aktivních látek v této žlutě kvetoucí rostlině úzce souvisí. Současný trh je aktuálně přesycen různými formami kotvičníku zemního a dle informací výrobců je každý ten jeho "nejlepší a nejsilnější na trhu".

B-komplex Lalmin, v čem předčí klasická béčka?
B-komplex je skupina vitaminů B, která má celkem 8 zástupců – vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Každý z nich je nepostradatelný pro náležité fungování celého organismu včetně jeho základních funkcí. Výčet významů začíná u vývoje a tvorby enzymů, přes důležitost pro nervovou soustavu a správný metabolismus, až po zdravou pokožku a vlasy. Všechny jsou rozpustné ve vodě, a tak si je tělo neukládá do zásoby a jejich nadbytek se poměrně snadno vylučuje z těla ven spolu s močí a potem.

Hericium a obsah polysacharidů, jakou hraje roli?
Hericium je dřevokazná houba s velmi pozitivním vlivem na fungování našeho organismu. Najdeme ji pod českým názvem Korálovec ježatý nebo pod latinským Hericium Erinaceus. Není asi tolik známá jako jiné medicinální houby, ale umí být stejně účelná. Má v sobě totiž mnoho biologicky aktivních látek, které mohou podpořit několik oblastí těla. Váží si ji nejen v tradiční čínské medicíně, ale rovněž v té moderní. Zcela běžně je v místech výskytu konzumována jakožto lahodná houba i využívaná v péči o zdraví.