Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená aktivní látka vyskytující se v rostlinách, jejíž působení na lidský organismus není ještě zcela probádáno. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Některé studie dokonce zkoumají pozitivní vliv resveratrolu při onkologických onemocnění nebo Alzheimerově chorobě. Několika odborníky je však zatím potvrzen jen blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
Co je resveratrol zač a v čem byl objeven?
Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.

Zajímavé je také to, že aktuálně jsou známy dvě formy resveratrolu: „cis“ a „trans“.
Trans forma je daleko lépe vstřebatelná a využitelná naším organismem. Pokud tedy uvažujete o koupi kvalitního resveratrolu jako doplňku stravy, měli byste se vždy zaměřit právě na biologicky aktivnější "trans" formu.

Jak resveratrol působí?
Jelikož resveratrol patří k hlavním přírodním antioxidantům, oplývá skvělou schopností potlačovat aktivitu kyslíkových radikálů. Jinými slovy, resveratrol jako antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a předcházet tak vzniku vážných civilizačních onemocnění.
Kyslíkové radikály vznikají přirozeně v těle vlivem metabolických procesů. Jejich zvýšené množství způsobené špatnou životosprávou nebo nadměrnou konzumací alkoholu má však neblahý dopad na zdraví jedince. Způsobit mohou celou řadu akutních i chronických onemocnění a urychlit stárnutí organismu. A právě s tím vším antioxidanty (a tedy i resveratrol) bojují.
Důkazem toho je i tzv. francouzský paradox, který poukazuje na to, že podle statistik je ve Francii nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění než u obyvatel jiných států, přičemž se zásluhy připisují pravidelné konzumaci červeného vína. To právě podle všeho obsahuje dostatek resveratrolu.
Jaký má resveratrol účinek v lidském těle?
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Antioxidant
- Normální činnost srdce - krevní tlak
- Normální stav pokožky
- Normální činnost cévní soustavy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Vitamin D3 a jeho působení s K2, jak se vzájemně doplňují?
Vitamin D3 i vitamin K2 jsou dva vitaminy rozpustné v tucích (spolu s vitaminem A a E) a v těle mají oba svoje důležité opodstatnění. O vitaminu D je v dnešní době asi již všeobecně známo, že je potřebný pro spousty procesů v organismu, jako je třeba výstavba kostní tkáně nebo imunitní systém. O nezbytnosti vitaminu K ale mnoho jedinců neví, a co víc někdo ani netuší, že vůbec nějaký takový vitamin existuje.
Přírodní vitamin C a jeho výhody?
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách.
Ricinový olej, co všechno umí a jak ho použít?
Ricinový olej je multifunkčním kosmetickým produktem, který se jako první začal využívat již ve starověkém Egyptě pro nejrůznější kosmetické procedury. Jeho blahodárné vlastnosti jsou tedy prozkoušeny mnohaletým používáním. Ricinový olej může být příznivý hned na více částí těla, a to pro běžnou péči, nebo dokonce v případě některých kožních problémů. Může mít samozřejmě svůj přínos pro ženy, ale v mnohých ohledech také pro muže.









