V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Nicméně na vitamin C v současnosti narazíme na každém rohu a výběr je skutečně široký. Liší se počtem miligramů, cenou a dokonce formou. Proč bychom tedy měli sáhnout zrovna po acerole? Je pro naše tělo něčím výhodnější? Čtěte dál a dozvíte se o tom více v dnešním článku.

Co se pod názvem acerola skrývá?
Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné. Jsou to dužnaté, oranžové až červené malé peckovice. Ty se dají pojídat čerstvé, jsou však poměrně kyselé a musí se zpracovat velice rychle. U nás se s acerolou setkáváme v podobě sušeného koncentrovaného prášku.
Co je v acerole za prospěšné látky?
Acerola je skutečná zásobárna antioxidantů. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale také další přínosné složky. Z jiných vitaminů v ní najdeme vitamin A, E a vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3). Z ostatních složek to jsou bioflavonoidy, fenolové sloučeniny, antokyany a karotenoidy. Přítomné jsou rovněž minerální látky jako je železo, fosfor nebo vápník.
Díky velkému obsahu antioxidantů, přispívá acerola k ochraně buněk před volnými radikály, vznikajících běžnými metabolickými procesy a látkovou výměnou, ale i vnějšími nepříznivými vlivy. Z flavonoidů se v acerole v největší míře vyskytuje zejména rutin a hesperidin. Ty jsou prospěšné cévním stěnám, zlepšují tak cirkulaci krve a jsou tudíž přínosem pro srdce a mozek.

Proč je vitamin C v organismu nezbytný?
Vitamin C má v těle opravdu mnoho úkolů, jež jsou pro správné fungování celého těla nepostradatelné. Seznam toho, proč vitamin C potřebujeme, je rozhodně značně dlouhý. Začíná u imunitního systému, ochrany buněk a obranyschopnosti, pokračuje přes podporu tvorby kolagenu, vstřebávání železa, normálních psychických pochodů a končí u přítomnosti při metabolických procesech základních živin.
V čem je vitamin C z aceroly lepší?
Vitamin C pocházející z aceroly, je zcela přírodní variantou tohoto vitaminu. Takovýto vitamin nalezneme v běžných i exotických druzích ovoce a zeleniny. V nich je koncentrován v určitých množstvích a acerole v tomto ohledu patří místo na prvních příčkách. Na pomyslné druhé straně pak stojí vitamin C syntetický. Tím se rozumí takový, jež byl vyroben uměle v laboratorních podmínkách.
Vitamin C z potravin a ten chemicky vytvořený má prakticky stejnou strukturu. Avšak ten přirozeně se vyskytující má značnou výhodu. Zelenina a ovoce (tedy i acerola) neobsahují pouze tento vitamin, ale taktéž řadu odlišných látek. A tady nastává ten rozdíl. Acerola je bohatá i na tzv. fytonutrienty (sem například řadíme též zmiňované bioflavonoidy). Ty mají zásadní vliv na biologickou dostupnost vitaminu C. To znamená, že pokud přijmeme do těla acerolu či sušený prášek z ní, dostanou se do organismu rovněž další významné složky. To nám ve výsledku zajistí lepší vstřebání vitaminu C a my z dané dávky využijeme větší procento, než pokud zapijeme samotný vitamin C. Výběr je ale jen na vás. Jakýkoliv vitamin C bude vždy přínosem pro vaše tělo.
Vitamin C:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak posílit nehty a vlasy? Zkuste rybí kolagen.
Významný faktorem pro kvalitu vlasů a nehtů je rovněž péče, kterou jim dopřáváme zvenku. Volba šamponu a kondicionéru by měla probíhat na základě vašeho typu vlasů, dle toho, zda jim něco schází, jsou suché nebo mastné či jestli je barvíte. Ke kráse vlasů a nehtů mohou přispět také nejrůznější pečující produkty navíc. Jak jsme již dříve uvedli, vlasy a nehty vyžadují pro náležitý růst dostatek aminokyselin.
Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.
Přírodní oleje vs krémy, co je vhodnější pro naši pleť?
Starost o pleť je důležitá hned z několika důvodů, jež se mohou týkat zdraví i jejího vzhledu. Kůže je totiž jeden z největších orgánu našeho těla a má poměrně dost zásadních funkcí, mezi které patří například ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy, UV zářením, infekcemi, vylučování odpadních složek, smyslové vnímání pomocí nervových zakončení, termoregulace nebo účast při látkových výměnách.









