V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Nicméně na vitamin C v současnosti narazíme na každém rohu a výběr je skutečně široký. Liší se počtem miligramů, cenou a dokonce formou. Proč bychom tedy měli sáhnout zrovna po acerole? Je pro naše tělo něčím výhodnější? Čtěte dál a dozvíte se o tom více v dnešním článku.
Co se pod názvem acerola skrývá?
Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné. Jsou to dužnaté, oranžové až červené malé peckovice. Ty se dají pojídat čerstvé, jsou však poměrně kyselé a musí se zpracovat velice rychle. U nás se s acerolou setkáváme v podobě sušeného koncentrovaného prášku.
Co je v acerole za prospěšné látky?
Acerola je skutečná zásobárna antioxidantů. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale také další přínosné složky. Z jiných vitaminů v ní najdeme vitamin A, E a vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3). Z ostatních složek to jsou bioflavonoidy, fenolové sloučeniny, antokyany a karotenoidy. Přítomné jsou rovněž minerální látky jako je železo, fosfor nebo vápník.
Díky velkému obsahu antioxidantů, přispívá acerola k ochraně buněk před volnými radikály, vznikajících běžnými metabolickými procesy a látkovou výměnou, ale i vnějšími nepříznivými vlivy. Z flavonoidů se v acerole v největší míře vyskytuje zejména rutin a hesperidin. Ty jsou prospěšné cévním stěnám, zlepšují tak cirkulaci krve a jsou tudíž přínosem pro srdce a mozek.
Proč je vitamin C v organismu nezbytný?
Vitamin C má v těle opravdu mnoho úkolů, jež jsou pro správné fungování celého těla nepostradatelné. Seznam toho, proč vitamin C potřebujeme, je rozhodně značně dlouhý. Začíná u imunitního systému, ochrany buněk a obranyschopnosti, pokračuje přes podporu tvorby kolagenu, vstřebávání železa, normálních psychických pochodů a končí u přítomnosti při metabolických procesech základních živin.
V čem je vitamin C z aceroly lepší?
Vitamin C pocházející z aceroly, je zcela přírodní variantou tohoto vitaminu. Takovýto vitamin nalezneme v běžných i exotických druzích ovoce a zeleniny. V nich je koncentrován v určitých množstvích a acerole v tomto ohledu patří místo na prvních příčkách. Na pomyslné druhé straně pak stojí vitamin C syntetický. Tím se rozumí takový, jež byl vyroben uměle v laboratorních podmínkách.
Vitamin C z potravin a ten chemicky vytvořený má prakticky stejnou strukturu. Avšak ten přirozeně se vyskytující má značnou výhodu. Zelenina a ovoce (tedy i acerola) neobsahují pouze tento vitamin, ale taktéž řadu odlišných látek. A tady nastává ten rozdíl. Acerola je bohatá i na tzv. fytonutrienty (sem například řadíme též zmiňované bioflavonoidy). Ty mají zásadní vliv na biologickou dostupnost vitaminu C. To znamená, že pokud přijmeme do těla acerolu či sušený prášek z ní, dostanou se do organismu rovněž další významné složky. To nám ve výsledku zajistí lepší vstřebání vitaminu C a my z dané dávky využijeme větší procento, než pokud zapijeme samotný vitamin C. Výběr je ale jen na vás. Jakýkoliv vitamin C bude vždy přínosem pro vaše tělo.
Vitamin C:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Exclusive Acerola obsahuje v jedné kapsli 500mg standardizovaného extraktu na množství 25% přírodního vitaminu C přesněji 125mg přírodního vitaminu v jedné kapsli.
Ekolife Natura liposomální vitamin C je také skvělou variantou, jak do sebe dostat vitamin C s vysokou biologickou vstřebatelností.

Jak přírodní cestou snížit krevní tlak?
Krevní tlak je tlak, který vlastně vyvíjí krev na stěny tepen, jimiž protéká. Závisí to na množství krve, kterou do krevního řečiště pumpuje srdce a také na odporu cévních stěn vůči samotnému průtoku. Při jeho měření se často dozvíme dvě různé hodnoty, jež bývají oddělené lomítkem. První z čísel poukazuje na tlak systolický. Jde o výši tlaku během kontrakce (stažení) srdce, kdy je krev vytlačena do krevního oběhu. Druhá hodnota, která bývá za lomítkem a je nižší, je tlak diastolický. Ten udává tlak v momentě, kdy je srdeční sval v klidové fázi.

Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku. Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Kyselina hyaluronová dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000 násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů

Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce.