V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Nicméně na vitamin C v současnosti narazíme na každém rohu a výběr je skutečně široký. Liší se počtem miligramů, cenou a dokonce formou. Proč bychom tedy měli sáhnout zrovna po acerole? Je pro naše tělo něčím výhodnější? Čtěte dál a dozvíte se o tom více v dnešním článku.

Co se pod názvem acerola skrývá?
Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné. Jsou to dužnaté, oranžové až červené malé peckovice. Ty se dají pojídat čerstvé, jsou však poměrně kyselé a musí se zpracovat velice rychle. U nás se s acerolou setkáváme v podobě sušeného koncentrovaného prášku.
Co je v acerole za prospěšné látky?
Acerola je skutečná zásobárna antioxidantů. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale také další přínosné složky. Z jiných vitaminů v ní najdeme vitamin A, E a vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3). Z ostatních složek to jsou bioflavonoidy, fenolové sloučeniny, antokyany a karotenoidy. Přítomné jsou rovněž minerální látky jako je železo, fosfor nebo vápník.
Díky velkému obsahu antioxidantů, přispívá acerola k ochraně buněk před volnými radikály, vznikajících běžnými metabolickými procesy a látkovou výměnou, ale i vnějšími nepříznivými vlivy. Z flavonoidů se v acerole v největší míře vyskytuje zejména rutin a hesperidin. Ty jsou prospěšné cévním stěnám, zlepšují tak cirkulaci krve a jsou tudíž přínosem pro srdce a mozek.

Proč je vitamin C v organismu nezbytný?
Vitamin C má v těle opravdu mnoho úkolů, jež jsou pro správné fungování celého těla nepostradatelné. Seznam toho, proč vitamin C potřebujeme, je rozhodně značně dlouhý. Začíná u imunitního systému, ochrany buněk a obranyschopnosti, pokračuje přes podporu tvorby kolagenu, vstřebávání železa, normálních psychických pochodů a končí u přítomnosti při metabolických procesech základních živin.
V čem je vitamin C z aceroly lepší?
Vitamin C pocházející z aceroly, je zcela přírodní variantou tohoto vitaminu. Takovýto vitamin nalezneme v běžných i exotických druzích ovoce a zeleniny. V nich je koncentrován v určitých množstvích a acerole v tomto ohledu patří místo na prvních příčkách. Na pomyslné druhé straně pak stojí vitamin C syntetický. Tím se rozumí takový, jež byl vyroben uměle v laboratorních podmínkách.
Vitamin C z potravin a ten chemicky vytvořený má prakticky stejnou strukturu. Avšak ten přirozeně se vyskytující má značnou výhodu. Zelenina a ovoce (tedy i acerola) neobsahují pouze tento vitamin, ale taktéž řadu odlišných látek. A tady nastává ten rozdíl. Acerola je bohatá i na tzv. fytonutrienty (sem například řadíme též zmiňované bioflavonoidy). Ty mají zásadní vliv na biologickou dostupnost vitaminu C. To znamená, že pokud přijmeme do těla acerolu či sušený prášek z ní, dostanou se do organismu rovněž další významné složky. To nám ve výsledku zajistí lepší vstřebání vitaminu C a my z dané dávky využijeme větší procento, než pokud zapijeme samotný vitamin C. Výběr je ale jen na vás. Jakýkoliv vitamin C bude vždy přínosem pro vaše tělo.
Vitamin C:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak správně pečovat o klouby?
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku. Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik...
Jaké jsou projevy nedostatku zinku?
Příčiny deficitu zinku mohou být různorodé. Na vinně může být nevhodně poskládaná strava, specifický způsob stravování či vyřazování určitých potravinových skupin. Může být rovněž zapříčiněn nenavýšením příjmu zinku v obdobích se zvýšenou potřebou.
Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách









