Vitamin D3 – proč je nejdůležitější formou vitaminu D?
Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D. Pro lidské tělo je nezbytný především proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku, který má velký význam pro naše zuby a kosti. Stejně tak je tento vitamin rozpustný v tucích důležitý i pro správné fungování imunitního systému.
Je tedy pochopitelné, že při jeho nedostatku hrozí vznikzdravotních komplikací. Proto bychom neměli podceňovat přísun vitamínu D3 a nespoléhat pouze na sluneční záření, které je zdrojem vitamínu D.
Co je vitamin D3 zač a jak bojovat proti jeho nedostatku?
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější forma se nazývá (cholekalciferol) neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám (Vitamín D2 - ergokalciferol) se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dokáže syntetizovat díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření. Jeho nedostatek tedy nejčastěji hrozí v zimních měsících, kdy jsme dlouhodobě vystaveni umělému osvětlení a na naší kůži dopadá příliš málo přirozeného denního světla.

V zimním období se proto doporučuje zvýšit příjem doplňků stravy s obsahem Vitamínu D3 a zařazením určitých potravin do jídelníčku. Vitamín D nalezneme například v tučných mořských rybách, vejcích, mléčných výrobcích, celozrných potravinách a mnoho dalších. Je potřeba si ale uvědomit, že v potravinách se vitamin D3 nachází jen v omezeném množství, a navíc se do těla vstřebá jen z mále části.
Zajímavé je i to, že se vitaminem D nelze předávkovat ze slunečního záření, neboť se při jeho zvýšeném přísunu spustí obranný mechanismus organismu, který zastaví jeho syntézu ze slunce.
POZOR to ovšem neplatí při vnitřím užívání Vitamínu D3, vzhledem k tomu. že se jedná o vitamín rozpustný v tucích, může se v našem organismu hromadit a při jeho dlouhodobém vysokém příjmu může dojít k předávkování, čímž se stává pro naše tělo toxický.
Proto také současná legislativa uvádí, že by denní dávka vitaminu D neměla překročit 25 mikrogramů, tedy 1000 I.U.

Efekt vitaminu D3 na lidské tělo ??
Neustálý nedostatek slunečního světla, a tudíž i nízká hladina vitaminu D3, stojí za vznikem různých komplikací. Komplexně totiž napomáhá ke správnému fungování organismu a je zodpovědný za minerální rovnováhu. Díky své steroidní povaze umožňuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střev do krve a podporuje mineralizaci kostí a zubů.
To znamená, že udržuje naše kosti a zuby stále optimálně pevné, podílí se na jejich správném vývoji a růstu a snižuje riziko osteomalacie, řídnutí kostí (Osteoporózy) a dalších kloubních problémů.
Jeho dostatečný příjem by tak měl být zajištěn především u seniorů, dětí a těhotných žen.
Vitamín D3 je důležitý pro:
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- podílí se na procesu dělení buněk,
Vitamin D3 lze užívat ve formě kapslí nebo kapek, které se aplikují přímo na jazyk či se smíchají s nápojem.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Vitamin D3+K2+Omega je speciálně vyvinutá kombinace 4 aktivních složek, obsažených v jedné kapsli.
Woldohealth Vitamin D3 o síle 1000 I.U. je vitamín D3 rozpuštěný ve 100% MCT oleji, který zajišťuje vysokou biologickou dostupnost Vitamin D3.
Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.
Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.
Jaký vliv má koenzym Q10 na zdraví?
Koenzym Q10 je látka, která je svým složením a strukturou dosti podobná vitaminům. Z tohoto důvodu se proto často označuje jako vitamin Q. Setkat se však můžete i s dalšími názvy, jako je například CoQ10 nebo je pak pojmenován konkrétněji dle svých forem.











