Vitamin D3 – proč je nejdůležitější formou vitaminu D?
Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D. Pro lidské tělo je nezbytný především proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku, který má velký význam pro naše zuby a kosti. Stejně tak je tento vitamin rozpustný v tucích důležitý i pro správné fungování imunitního systému.
Je tedy pochopitelné, že při jeho nedostatku hrozí vznikzdravotních komplikací. Proto bychom neměli podceňovat přísun vitamínu D3 a nespoléhat pouze na sluneční záření, které je zdrojem vitamínu D.
Co je vitamin D3 zač a jak bojovat proti jeho nedostatku?
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější forma se nazývá (cholekalciferol) neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám (Vitamín D2 - ergokalciferol) se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dokáže syntetizovat díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření. Jeho nedostatek tedy nejčastěji hrozí v zimních měsících, kdy jsme dlouhodobě vystaveni umělému osvětlení a na naší kůži dopadá příliš málo přirozeného denního světla.

V zimním období se proto doporučuje zvýšit příjem doplňků stravy s obsahem Vitamínu D3 a zařazením určitých potravin do jídelníčku. Vitamín D nalezneme například v tučných mořských rybách, vejcích, mléčných výrobcích, celozrných potravinách a mnoho dalších. Je potřeba si ale uvědomit, že v potravinách se vitamin D3 nachází jen v omezeném množství, a navíc se do těla vstřebá jen z mále části.
Zajímavé je i to, že se vitaminem D nelze předávkovat ze slunečního záření, neboť se při jeho zvýšeném přísunu spustí obranný mechanismus organismu, který zastaví jeho syntézu ze slunce.
POZOR to ovšem neplatí při vnitřím užívání Vitamínu D3, vzhledem k tomu. že se jedná o vitamín rozpustný v tucích, může se v našem organismu hromadit a při jeho dlouhodobém vysokém příjmu může dojít k předávkování, čímž se stává pro naše tělo toxický.
Proto také současná legislativa uvádí, že by denní dávka vitaminu D neměla překročit 25 mikrogramů, tedy 1000 I.U.

Účinek vitaminu D3 na lidské tělo ??
Neustálý nedostatek slunečního světla, a tudíž i nízká hladina vitaminu D3, stojí za vznikem různých komplikací. Komplexně totiž napomáhá ke správnému fungování organismu a je zodpovědný za minerální rovnováhu. Díky své steroidní povaze umožňuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střev do krve a podporuje mineralizaci kostí a zubů.
To znamená, že udržuje naše kosti a zuby stále optimálně pevné, podílí se na jejich správném vývoji a růstu a snižuje riziko osteomalacie, řídnutí kostí (Osteoporózy) a dalších kloubních problémů.
Jeho dostatečný příjem by tak měl být zajištěn především u seniorů, dětí a těhotných žen.
Vitamín D3 je důležitý pro:
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- podílí se na procesu dělení buněk,
Vitamin D3 lze užívat ve formě kapslí nebo kapek, které se aplikují přímo na jazyk či se smíchají s nápojem.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat.
Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení.
Péče o zrak – kdy a proč užívat vitaminy na oči?
Mezi další vitaminy důležité pro oči patří vitamin C, vitaminy skupiny B nebo vitamin E. Právě poslední zmiňovaný vitamin E pomáhá chránit oční buňky před poškozením volnými radikály a působí preventivně proti zrakovým problémům způsobeným věkem. Dále je pro oči významný vitamin A a prekurzor tohoto vitaminu zvaný jako betakaroten. A to z toho důvodu, že udržují buňky citlivé na světlo v dobré kondici. Při nedostatku vitaminu A hrozí šeroslepost. Najít ho můžete pouze v potravinách živočišného původu jako například v mléce nebo vejcích. Betakaroten je hojně obsažen v kapustě, špenátu, dýni nebo meruňkách.









