Vitamin K2 – podceňovaný vitamin s velkým významem. Proč byste ho měli užívat?
Vitamin K2 je nejvíce veřejností podceňovaný vitamin. Přitom jde o jeden z nejdůležitějších vitaminů, který udržuje naše kosti a klouby silné. Podle statistik jeho nedostatkem trpí většina západní populace, za což může nejen nízká informovanost, ale také nedostatek vitaminu K2 v naší stravě. A právě proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak vitamin K2 tělu dodat a proč byste ho rozhodně neměli podceňovat.
Co je vitamin K2 a kde se vzal?
Protože se o vitaminu K2 ještě do nedávné doby příliš nemluvilo, může některým lidem připadat zvláštní, kde se tak náhle vitamin K2 vzal. Vysvětlení je jednoduché – o vitaminu K2 se dlouho nevědělo, respektive od roku 1930 byl znám vitamin K a to, že má více forem. Teprve až v roce 1975 bylo zjištěno, jak moc velkou roli může hrát v prevenci řídnutí kostní tkáně. Nejedná se tedy o žádný marketingový tah, výmysl nebo uměle (synteticky) vytvořenou látky.
Vitamin K2 je čistě přírodní a biologicky aktivní forma vitaminu K rozpustného v tucích. V menší míře ho dokonce vytvářejí bakterie, které přirozeně osidlují naše tenké střevo. Jejich schopnost přeměňovat méně efektivní formu K1 na prospěšnější K2 je ale omezená a bohužel pro zachování dostatečné hladiny vitaminu K2 v těle nestačí. Je proto nutné zajistit organismu příjem tohoto vitaminu z potravy nebo prostřednictvím doplňků stravy s obsahem vitaminu K2.
Jaké formy vitaminu K existují a co znamená označení K2 MK-7??
Ještě donedávna se mělo za to, že vitamin K má zkrátka více forem, avšak jedná se o jeden stejný vitamin. Proto také doporučené referenční hodnoty zatím platí obecně pro vitamin K, tedy souhrnně pro vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon), a neudávají se pro každý vitamin zvlášť. To se ale pravděpodobně změní, neboť čím dál tím více studií ukazuje na důležitost vitaminu K2.
Rozdíl mezi oběma formami spočívá především v biologické dostupnosti. Konkrétně vitamin K2 je více biologicky dostupný, což znamená, že ho tělo dokáže lépe přijmout, vstřebat a využít v maximální možné míře. Oproti tomu vitamin K1 má nízkou biologickou dostupnost, takže se většina přijatého K1 vyloučí ven z těla bez toho, aniž by byl v těle nějak využit.
Vitamin K2 se pak ještě dále člení podle počtu izoprenů v řetězci na MK-4 a MK-7. Oba podtypy jsou pro tělo přínosné, avšak nejefektivnější práci odvádí podtyp MK-7. A to z toho důvodu, že v těle zůstává nejdéle, a tudíž po delší dobu udržuje hladinu vitaminu stabilní. Kromě toho vitamin K2 MK-7 vyniká lepší aktivací osteokalcinu (velice hojně zastoupená bílkovina v těle), jehož funkcí je přenášet vápník do kostí a zubů. Díky tomu kosti zůstávají pevné a předchází se škodlivému ukládání vápníku do cév a měkkých tkání.
V jakých potravinách lze vitaminy K1 a K2 najít?
Dostatek vitaminu K1 není většinou problém tělu zajistit. Obsažen je totiž v různých potravinách, například v listové zelenině, řasách nebo rostlinných olejích. Jeho nedostatek je proto poměrně vzácný. Naproti tomu vitamin K2 se z potravy získává mnohem hůře. Bohatým zdrojem vitaminu K2 totiž jsou v podstatě pouze fermentované potraviny jako například sójový pokrm natto.

V nižším množství ho pak lze najít v živočišných produktech například v mase, mléce a vajíčkách.
Jak vitamin K2 působí v těle?
Kromě toho, že je důležitý pro stavbu našich kostí a zubů, předchází úbytku kostní hmoty, která postihuje nejčastěji ženy po menopauze a tím zabraňuje zvýšenému riziku zlomenin. Díky aktivaci vápníku navíc chrání cévy a působí preventivně proti různým srdečním problémům. Dále vitamin K2 podporuje snižovat míru vyčerpání a únavy a podílí se na hezčím vzhledu našich vlasů a nehtů.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální srážlivosti krve
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Rybí kolagen a jak vybrat ten kvalitní?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost
Meruňkový olej a jeho využití?
Meruňkový olej je získáván z jadérek, které se nachází uvnitř tvrdých pecek ze žlutooranžových meruňkových plodů. Rostlina, na níž tyto plody rostou, se nazývá meruňka obecná (Prunus Armeniaca). Je to až 6 metrů vysoký opadavý strom, jenž na jaře vykvétá bílými květy. Meruňkový olej můžeme ovšem aplikovat třeba také na vlasy.
Kyselina hyaluronová – rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární
Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.









