Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje. Acerola tak může být výbornou alternativou ostatních doplňků stravy. Co to ta acerola ale vůbec je? A co a v jakém množství tedy obsahuje? Jestliže vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přečtěte si dnešní článek.

Jak vypadá acerola?
Jak už bylo řečeno, acerola je rostlina, přesněji řečeno keř nebo nízký strom. Pro svůj růst potřebuje teplé a tropické podnebí a mrazivé teploty ji vyloženě nesvědčí, proto na ní u nás s největší pravděpodobností nenarazíte. Pokud byste chtěli navštívit její přirozené prostředí, museli byste se vydat do oblastí Střední a Jižní Ameriky jako je například Karibik. Acerola je hustě větvená, kvete růžovými až červenými květy, ale nejzásadnější jsou její plody. To jsou kulaté peckovice velké asi jako třešně. Jsou lesklé, nápadně červené a obsahují nejvíce bioaktivních sloučenin z celého stromu.
Jaké aktivní látky se v plodech nachází?
Acerola má v sobě více druhů zajímavých látek, avšak hlavní důvod, proč se stala tolik oblíbenou, je vysoký obsah vitaminu C, což dokazují i četné studie. Jeho množstvím hravě předčí většinu běžných druhů ovoce a zeleniny. Vitamin C ovšem není to jediné, co je v acerole obsaženo. Našli bychom dokonce nepřebernou kvantitu fytonutrientů, jimiž jsou například fenoly, flavonoidy, antokyany a karotenoidy, jež dávají acerole přidanou hodnotu. V našich končinách se bohužel s čerstvými plody, které byste mohli rovnou zkonzumovat, nesetkáte. Nicméně acerola je blahodárná i v podobě různých šťáv a extraktů.

Na co je dobrý vitamin C?
Vitamin C je nepostradatelný stejně jako jiné mikroživiny. Na svém seznamu úkolů toho má opravdu hodně a nelze vyjmenovat zcela všechny biochemické procesy, u kterých je přítomen. Jsou jich totiž stovky. My si tu proto vyjmenujeme jen určité z nich. Vitamin C je zcela zásadní pro tvorbu stabilního a kvalitního kolagenu, jenž je potřeba pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní i zubů. Účastní se také energetického metabolismu, a přispívá tak v boji proti vyčerpání. Nutný je rovněž po psychické stránce, aby náležitě fungovali veškeré nervové pochody. V neposlední řadě podporuje imunitní systém, regeneraci, chrání buňky před oxidativním stresem a zvyšuje vstřebávání železa.
Kdy se může užívání aceroly hodit?
Pochopitelně můžete acerolu užívat denně pro běžné doplnění hladiny vitaminu C ve vašem těle, jelikož je důležité tento vitamin přijímat pravidelně, protože se neukládá na pozdější spotřebu. Nadměrné množství bývá totiž z organismu vyloučeno. Acerolu ale můžete využít také v případech, kdy je vhodné dávku vitaminu C navýšit. To je na místě především v období nemocí, při nachlazení a jiných infekčních onemocněních, ve stresových obdobích, při zranění nebo pokud intenzivně sportujete či třeba kouříte.
Jaká je výhoda přírodního vitaminu C?
Jestliže přemýšlíte o tom, že byste acerolu začali užívat, jelikož jsou vám přírodní zdroje sympatičtější nežli jiné, může vám tato volba přinést značnou výhodu. Laboratorně vyráběný vitamin C však není ničím špatný, a při pravidelném užívání vám rovněž dodá část potřebného kvanta, vždy ale také záleží na formě a kvalitě doplňku stravy. Nicméně nesporným plusem aceroly je to, že přírodní vitamin C se vyskytuje vždy v komplexu dalších složek. Tyto ostatní látky (v tomto případě zejména flavonoidy), napomáhají lepšímu vstřebání a příznivě ovlivňují využitelnost samotného vitaminu C, a vy tak do těla dostanete jeho vyšší množství.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/
L-Tryptofan – aminokyselina pro zdravé tělo i ducha
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Bohužel si ji ale náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou. Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.
Hericium a jeho vliv na naše zdraví?
Hericium Erinaceus nebo korálovec ježatý je jednou z velmi cenných hub. Není možná tolik známá jakožto jiní zástupci vitálních hub, ovšem taktéž obsahuje řadu látek, které můžeme využít pro podporu zdraví našeho těla. Používá se hojně v tradiční čínské medicíně, ale i modernější praxi. Opět se, jak se často u medicinálních hub můžeme dočíst, jedná o dřevokaznou houbu.
Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.










