Co obsahuje acerola?
Malpígie lysá, barbadoská třešeň či acerola, to vše jsou termíny odkazující na stejnou rostlinu, která každý rok vytváří plody, jež se mohou pyšnit vysokým obsahem některých aktivních látek. Z tohoto důvodu určitě stojí za vaši pozornost. Zajímat by vás ovšem mohla zejména v případě, pokud se zajímáte o přípravky, které jsou získávány přímo z přírodního zdroje. Acerola tak může být výbornou alternativou ostatních doplňků stravy. Co to ta acerola ale vůbec je? A co a v jakém množství tedy obsahuje? Jestliže vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přečtěte si dnešní článek.

Jak vypadá acerola?
Jak už bylo řečeno, acerola je rostlina, přesněji řečeno keř nebo nízký strom. Pro svůj růst potřebuje teplé a tropické podnebí a mrazivé teploty ji vyloženě nesvědčí, proto na ní u nás s největší pravděpodobností nenarazíte. Pokud byste chtěli navštívit její přirozené prostředí, museli byste se vydat do oblastí Střední a Jižní Ameriky jako je například Karibik. Acerola je hustě větvená, kvete růžovými až červenými květy, ale nejzásadnější jsou její plody. To jsou kulaté peckovice velké asi jako třešně. Jsou lesklé, nápadně červené a obsahují nejvíce bioaktivních sloučenin z celého stromu.
Jaké aktivní látky se v plodech nachází?
Acerola má v sobě více druhů zajímavých látek, avšak hlavní důvod, proč se stala tolik oblíbenou, je vysoký obsah vitaminu C, což dokazují i četné studie. Jeho množstvím hravě předčí většinu běžných druhů ovoce a zeleniny. Vitamin C ovšem není to jediné, co je v acerole obsaženo. Našli bychom dokonce nepřebernou kvantitu fytonutrientů, jimiž jsou například fenoly, flavonoidy, antokyany a karotenoidy, jež dávají acerole přidanou hodnotu. V našich končinách se bohužel s čerstvými plody, které byste mohli rovnou zkonzumovat, nesetkáte. Nicméně acerola je blahodárná i v podobě různých šťáv a extraktů.

Na co je dobrý vitamin C?
Vitamin C je nepostradatelný stejně jako jiné mikroživiny. Na svém seznamu úkolů toho má opravdu hodně a nelze vyjmenovat zcela všechny biochemické procesy, u kterých je přítomen. Jsou jich totiž stovky. My si tu proto vyjmenujeme jen určité z nich. Vitamin C je zcela zásadní pro tvorbu stabilního a kvalitního kolagenu, jenž je potřeba pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní i zubů. Účastní se také energetického metabolismu, a přispívá tak v boji proti vyčerpání. Nutný je rovněž po psychické stránce, aby náležitě fungovali veškeré nervové pochody. V neposlední řadě podporuje imunitní systém, regeneraci, chrání buňky před oxidativním stresem a zvyšuje vstřebávání železa.
Kdy se může užívání aceroly hodit?
Pochopitelně můžete acerolu užívat denně pro běžné doplnění hladiny vitaminu C ve vašem těle, jelikož je důležité tento vitamin přijímat pravidelně, protože se neukládá na pozdější spotřebu. Nadměrné množství bývá totiž z organismu vyloučeno. Acerolu ale můžete využít také v případech, kdy je vhodné dávku vitaminu C navýšit. To je na místě především v období nemocí, při nachlazení a jiných infekčních onemocněních, ve stresových obdobích, při zranění nebo pokud intenzivně sportujete či třeba kouříte.
Jaká je výhoda přírodního vitaminu C?
Jestliže přemýšlíte o tom, že byste acerolu začali užívat, jelikož jsou vám přírodní zdroje sympatičtější nežli jiné, může vám tato volba přinést značnou výhodu. Laboratorně vyráběný vitamin C však není ničím špatný, a při pravidelném užívání vám rovněž dodá část potřebného kvanta, vždy ale také záleží na formě a kvalitě doplňku stravy. Nicméně nesporným plusem aceroly je to, že přírodní vitamin C se vyskytuje vždy v komplexu dalších složek. Tyto ostatní látky (v tomto případě zejména flavonoidy), napomáhají lepšímu vstřebání a příznivě ovlivňují využitelnost samotného vitaminu C, a vy tak do těla dostanete jeho vyšší množství.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/
Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.
Ženšen pravý – kořen života plný aktivních látek
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo. Toho si byli moc dobře vědomi již čínští léčitelé před několika tisíci lety, kteří si ji vysoce cenili a podávali ji při nejrůznějších chorobách. Není tedy divu, že se v některých dobách cena ženšenu dovedla vyšplhat až na cenu zlata.
Proč užívat arginin nejen po čtyřicítce? Jaký vliv má na naše tělo?
Arginin, jakožto jedna z významných aminokyselin, má v těle určité nezaměnitelné funkce. Řadí se ovšem mezi semi-esenciální látky, což znamená, že si ho organismus sice sám vytváří, ale nemusí tomu tak být v každém období. Arginin se v organismu vytváří zcela samovolně a dostatečně pokud k tomu má potřebné podmínky. Avšak třeba v období růstu a vývoje bývá jeho tvorba nedostačující.










