Jak správně vybrat probiotika?
Probiotika jsou naprosto klíčová pro naše zdraví, mnohdy se ovšem na jejich důležitost zapomíná. Pokud je jejich osídlení v trávicím traktu nedostatečné, můžete se potýkat s obtížemi, které nezahrnují pouze zažívací těžkosti, bolesti břicha a zhoršené vstřebávání živin, ale po určité době se může oslabit celková přirozená obranyschopnost těla, s čímž se pak pojí třeba i vyšší náchylnost k nejrůznějším onemocněním.
Jak účinkují probiotika a na co jsou dobrá?
Tyto živé mikroorganismy, které jsou vlastně přátelskými bakteriemi, mají spoustu úkolů a zajišťují správnou činnost naší trávicí soustavy. To zahrnuje zpracování a trávení potravy, transport veškerých molekul a náležité vstřebávání nepostradatelných živin. Dále také potlačují růst případných patogenů, jejichž přemnožení je nežádoucí. Regulují pH ve střevech a napomáhají potlačovat zánětlivé procesy. Stav mikroflóry však dokáže ovlivnit další systémy v organismu. Dostatek probiotik je proto významný také pro imunitu nebo dokonce srážlivost krve.
Jak se liší ženská a mužská střevní mikroflóra (mikrobiom)?
Je celá dlouhá řada faktorů, které ovlivňují složení mikrobiomu. Jedná se například o věk, stravu, stres, environmentální podmínky a psychické rozpoložení. A i když byste to možná neřekli, pohlaví je rovněž jednou z proměnných, jež v tomto hraje svoji roli. Tato oblast sice není ještě dostatečně prozkoumána, ale již existují četné studie, které se touto problematikou zabývaly a vesměs se na rozdílnosti dle pohlaví shodují. Odlišovat se mohou kmeny, množství i rozmanitost, s tím, že jejich větší diverzita bývá povětšinou u žen.
Probiotika vhodná pro muže?
Každý jedinec má složení mikroflóry jedinečné, tudíž i samotný doplněk stravy s obsahem probiotik nejde jednoznačně doporučit pouze pro muže. Ovšem svůj vliv mají v tomto ohledu dokonce hormony a jejich výkyvy. První změny ve střevním mikrobiomu se proto objevují v pubertě, kdy začínají být jasné první odchylky. Z tohoto důvodu se může začít odlišovat taktéž potřeba jednotlivých bakteriálních kmenů.
Probiotika vhodná pro ženy?
U žen je tato problematika poněkud složitější. Střevní mikrobiom je u ženy totiž úzce spjat i s mikrobiomem vaginálním. Přestože se do těchto míst nedostanou užívané přátelské bakterie napřímo, rovnováha ve střevech přinese lepší obranyschopnost, čímž mohou být potlačeny opakované záněty a infekce. Určité změny navíc nastávají v rámci celého menstruačního cyklu nebo také v případě těhotenství a dalších hormonálních výkyvů. Ženy by si tedy na případné nerovnováhy měly dávat větší pozor.
Jak dlouho užívat probiotika?
Probiotika sice začínají fungovat poměrně rychle, nicméně vždy záleží, s jakými obtížemi se konkrétně zrovna vy potýkáte. Proto i doba, po kterou je potřeba je užívat, se bude měnit. Je nezbytné si rovněž uvědomit, že probiotika můžete přijímat i skrze samotnou stravu. Nachází se totiž hojně v kysaných mléčných produktech, kysaném zelí nebo fermentovaných potravinách.
Dlouhodobé užívání
Po většinou je dlouhodobá suplementace přímo žádoucí, obzvláště v případě, že je vaše zažívání v nepořádku už déle. K dosažení optimálního výsledku se doporučuje užívat probiotika alespoň po dobu 2 měsíců. Po jisté době je vhodné vysazení – díky čemuž zjistíte, zda se tělo dalo již do pořádku.
Užívání při antibiotické léčbě
Při antibiotické léčbě jsou probiotika obzvláště nezbytná, jelikož tato skupina léčiv často narušuje střevní prostředí. Tím, že budete probiotika užívat, se vyhnete případným budoucím problémům, přičemž je nutné mezi antibiotiky a probiotiky vždy dodržovat rozestup minimálně 4 hodiny.
Jak vybrat kvalitní probiotika?
Druhů probiotik je mnoho, výběr proto závisí především na vás. Nicméně problematická bývá vstřebatelnost, jelikož až 50 % bakterií uhyne cestou na požadované místo. Nepříznivé jsou pro ně třeba změny teplot a kyselé žaludeční prostředí. Existuje však jeden typ, jenž je vůči tomuto rezistentní. Jedná se o probiotika LactoSpore (Lactobacillus sporogenes), neboli půdní bakterie, které vytváří tzv. spory. To je vlastně ochranná a klidová forma, která umožní dojít probiotikům až na místo určení.
Proč je vhodná kombinace s prebiotiky?
Prebiotika jsou stejně tak důležitá jako samotná probiotika. Slouží totiž jako potrava přátelských bakterií. Jsou to nestravitelné části potravy, jež podporují aktivitu, růst a množení probiotik. Najdeme je v česneku, cibule a jiné zelenině. Velice oblíbený je kupříkladu inulin, což je konkrétně vláknina z kořene čekanky.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Sex Differences in Gut Microbiota - PMC [online]. [cit. 26. 06. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920072/

Proč je mořský kolagen tak oblíbený?
Mořský kolagen je vhodný pro ženy i muže, kteří chtějí podpořit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Přirozená produkce začíná rapidněji zpomalovat už od 35. roku života. Avšak s jeho užíváním můžete začít dokonce mnohem dříve v rámci prevence proti povadání pleti a vzniku případných vrásek, a to zhruba již od 25 let.

MCT olej a jeho využití v kuchyni?
MCT je olej, který získává stále více na popularitě. Slouží totiž jako zdravý zdroj prospěšných tuků a lze jím nahradit obyčejné rostlinné tuky běžně používané při vaření. MCT olej vás zároveň dokáže překvapit celou řadou blahodárných vlastností, díky kterým se vám bude lépe zdolávat fyzická námaha nebo hubnout. Pokud o MCT oleji slyšíte poprvé, možná vás překvapí, že se jedná o složené mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, které jsou přirozeně obsaženy například v kokosovém nebo palmovém oleji. Na rozdíl od nich je ale MCT olej plný jen těch mastných kyselin, které jsou pro tělo přínosné. Konkrétně jsou tvořeny řetězci, které mají mezi 6–12 uhlíky, takže v porovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem se mnohem lépe vstřebávají, mohou být využity jako přímé zdroje energie a snadněji pronikají do buněčné membrány, čímž nevyžadují žádné speciální enzymy ke svému štěpení a nezatěžují tak tělo.

Jarní detox, zkuste mladý ječmen
Zelený nebo mladý ječmen (Hordeum Vulgare) je ve své podstatě nezralým ječmenem setým. Je to samoopylovací jednoletá obilovina patřící mezi travnaté rostliny. Dříve zřejmě přirozeně rostl především na asijském kontinentu a v Africe. V současnosti se pěstuje na mnohých jiných místech. Ten opravdu kvalitní pochází třeba z Nového Zélandu, Austrálie nebo amerického Utahu, kde má optimální podmínky pro svůj růst – výživnou půdu, čisté ovzduší a dostatečný sluneční svit. V zeleném ječmeni se nachází skutečně velké množství výživných a jiných látek, jejichž koncentrace je zásadně vyšší než u běžných potravin. V první řadě obsahuje chlorofyl, a to ve velice dobře vstřebatelné formě. Dále je v něm přibližně 12 minerálních a stopových prvků, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Vápníku má dokonce více než třeba mléko a železa několikanásobně než špenát. Z vitaminu je zastoupeno asi 13 druhů, kupříkladu vitamin C, A, E, K a vitaminy ze skupiny B.