L-Tryptofan – aminokyselina pro zdravé tělo i ducha
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Pojem esenciální znamená, že si ji bohužel náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou nebo formou doplňků stravy.
Kvůli dnešní uspěchané době, pro níž je typická nevyvážená strava a vysoké psychické nároky, však tělu mnohdy příjem L-Tryptofanu z potravy nestačí. Dobré řešení se proto nalézá v doplňcích stravy. Jak ale poznat, zda právě vám L-Tryptofan chybí a měli byste ho začít užívat? Odpověď najdete v našem článku
Co je L-Tryptofan a v jakých potravinách ho můžeme najít?
Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.
Oproti tomu L-Tryptofan se stále více dostává do popředí zájmu, a to především v souvislosti se zdravým životním stylem, spánkem a dobrou náladou. Přirozeně se vyskytuje v živočišných a rostlinných bílkovinách například v krůtím a kuřecím mase, mléčných výrobcích, banánech, různých oříškách a semínkách, fazolích, špenátu a dalších potravinách.
Proč je L-Tryptofan spojován se serotoninem a melatoninem?
Pokud jste někdy zaslechli něco o aminokyselině L-tryptofanu, je dost pravděpodobné, že jste ve spojitosti s ním slyšeli také o serotoninu nebo melatoninu. Není to žádná náhoda. L-Tryptofan totiž funguje jako prekurzor pro různé neurotransmitery.
To v překladu znamená, že L-Tryptofan je základním a výchozím kamenem pro jiné důležité látky v našem těle. Konkrétně díky němu vzniká serotonin – hormon „dobré nálady“, melatonin – hormon odpovědný za kvalitní spánek a vitamin B3 zvaný niacin – důležitý pro správnou funkci nervové soustavy.
Pokud bychom to tedy shrnuli, bez dostatečného přísunu L-Tryptofanu nemůžeme mít dostatečné množství serotoninu a melatoninu.
Jestliže se tedy potýkáte s poruchami spánku, úzkostmi, bolestmi hlavy, zhoršením paměti, změnami nálad a onemocněními kůže, je možné, že trpíte nedostatkem L-Tryptofanu a hormonů, které z něho vnikají.
Za deficitem často stojí nedostatečný přísun L-Tryptofanu z potravy nebo jeho špatné vstřebávání trávicí soustavou. Průměrná doporučená denní dávka L-Tryptofanu se pohybuje okolo 300 mg.
Efekt L-Tryptofanu na lidský organismus:
Z výše uvedených informací je patrné, že L-Tryptofan je pro lidské tělo důležitý z hlediska tělesných i psychických funkcí.
- Podporuje dobrou náladu a vnitřní pohodu
- Podporuje odolnost vůči stresovým situacím
- Podporuje správnou činnost centrální nervové soustavy
- Podporuje kvalitu spánku
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Je vhodné kombinovat arginin s citrulinem?
Arginin a citrulin jsou dvě aminokyseliny, o kterých již možná něco málo víte. Nejčastěji jsou tyto látky zmiňované ve spojitosti se sportovními výkony, posilováním a všeobecně celým fitness světem. Ovšem nemusí z nich těžit pouze sportovní nadšenci a lidé, kteří chtějí podpořit svůj výkon, ale využít jejich pozitivního vlivu se dá také v jiných případech. Arginin je možná o něco proslulejší, avšak citrulin je rovněž zajímavý a argininu vlastnostmi dosti podobný. Arginin vzniká ve tkáních jater a ledvin jako součást močovinového cyklu, kterého se účastní i další látky. Stejně jako arginin, je citrulin přítomný v biochemickém cyklu močoviny. Vzniká z ornitinu (taktéž aminokyselina) a karbamoylfosfátu (metabolicky aktivní forma dusíku) v jedné z hlavních reakcí, dále se tvoří jako vedlejší produkt při tvorbě oxidu dusnatého z argininu

Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně. Hořčík je přítomen u stovek nejrůznějších metabolických reakcí. Podílí se na energetickém metabolismu, je součástí enzymů a napomáhá syntetizovat proteiny. Je potřebný pro správné fungování svalstva, psychickou činnost a přenos nervových vzruchů.

Jak na povánoční kila? Zkuste metodu 80/20
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly.