L-Tryptofan – aminokyselina pro zdravé tělo i ducha
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Pojem esenciální znamená, že si ji bohužel náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou nebo formou doplňků stravy.
Kvůli dnešní uspěchané době, pro níž je typická nevyvážená strava a vysoké psychické nároky, však tělu mnohdy příjem L-Tryptofanu z potravy nestačí. Dobré řešení se proto nalézá v doplňcích stravy. Jak ale poznat, zda právě vám L-Tryptofan chybí a měli byste ho začít užívat? Odpověď najdete v našem článku
Co je L-Tryptofan a v jakých potravinách ho můžeme najít?
Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.
Oproti tomu L-Tryptofan se stále více dostává do popředí zájmu, a to především v souvislosti se zdravým životním stylem, spánkem a dobrou náladou. Přirozeně se vyskytuje v živočišných a rostlinných bílkovinách například v krůtím a kuřecím mase, mléčných výrobcích, banánech, různých oříškách a semínkách, fazolích, špenátu a dalších potravinách.

Proč je L-Tryptofan spojován se serotoninem a melatoninem?

Pokud jste někdy zaslechli něco o aminokyselině L-tryptofanu, je dost pravděpodobné, že jste ve spojitosti s ním slyšeli také o serotoninu nebo melatoninu. Není to žádná náhoda. L-Tryptofan totiž funguje jako prekurzor pro různé neurotransmitery.
To v překladu znamená, že L-Tryptofan je základním a výchozím kamenem pro jiné důležité látky v našem těle. Konkrétně díky němu vzniká serotonin – hormon „dobré nálady“, melatonin – hormon odpovědný za kvalitní spánek a vitamin B3 zvaný niacin – důležitý pro správnou funkci nervové soustavy.
Pokud bychom to tedy shrnuli, bez dostatečného přísunu L-Tryptofanu nemůžeme mít dostatečné množství serotoninu a melatoninu.
Jestliže se tedy potýkáte s poruchami spánku, úzkostmi, bolestmi hlavy, zhoršením paměti, změnami nálad a onemocněními kůže, je možné, že trpíte nedostatkem L-Tryptofanu a hormonů, které z něho vnikají.
Za deficitem často stojí nedostatečný přísun L-Tryptofanu z potravy nebo jeho špatné vstřebávání trávicí soustavou. Průměrná doporučená denní dávka L-Tryptofanu se pohybuje okolo 300 mg.
Efekt L-Tryptofanu na lidský organismus:
Z výše uvedených informací je patrné, že L-Tryptofan je pro lidské tělo důležitý z hlediska tělesných i psychických funkcí.
- Podporuje dobrou náladu a vnitřní pohodu
- Podporuje odolnost vůči stresovým situacím
- Podporuje správnou činnost centrální nervové soustavy
- Podporuje kvalitu spánku
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Jak lépe bojovat se stresem? Znáte vhodné bylinky?
Pro stres existuje spoustu definicí, ale jedná se ve své podstatě o přirozenou reakci a odpověď na nadměrné zatížení organismu, která zahrnuje jak fyzické, tak duševní příznaky. Mezi ty nejčastější patří například zrychlení srdečního rytmu, zvýšení krevního tlaku, svalové napětí a ztuhlost, nevolnosti, bolesti břicha a zažívací obtíže, pocení, dušnost, vnitřní neklid, bolesti hlavy, únava či potíže s koncentrací, pocity přetížení a úzkosti.
Hericium a obsah polysacharidů, jakou hraje roli?
Hericium je dřevokazná houba s velmi pozitivním vlivem na fungování našeho organismu. Najdeme ji pod českým názvem Korálovec ježatý nebo pod latinským Hericium Erinaceus. Není asi tolik známá jako jiné medicinální houby, ale umí být stejně účelná. Má v sobě totiž mnoho biologicky aktivních látek, které mohou podpořit několik oblastí těla.
Proč užívat vitamin D3, K2 a omega 3 mastné kyseliny?
Některé důležité aktivní látky, vitaminy a minerály si lidské tělo neumí samo vytvořit (nebo jen ve velice omezeném množství), a tak je nutný jejich příjem prostřednictvím potravy nebo vhodných doplňků stravy. Mezi takové vitaminy a látky patří například omega 3 mastné kyseliny, vitamin D3 a vitamin K2. Jejich získávání z potravy ale bohužel není tak snadné jako kdysi a výběr kvalitních doplňků stravy může být také oříšek.









