Na co jsou dobré omega 3 a proč je užívat?
Jestliže se zajímáte o své zdraví, už pravděpodobně víte, že pro to, aby ve vašem těle fungovalo všechno správně, potřebujete základní makroživiny a rovněž celé spektrum vitaminu a minerálů. Nepostradatelné jsou ovšem také další složky. Jednou takovou látkou jsou i třeba omega 3 mastné kyseliny, na které se často zapomíná, ale nejsou o nic méně důležité. V našich končinách jich bohužel ve stravě moc nemáme, a tudíž není na škodu se na jejich doplňování více zaměřit. V dnešním článku se na ně proto blíže podíváme a vysvětlíme si, na co jsou dobré.
Co je to EPA a DHA?
Do omega 3 patří větší množství typů mastných kyselin, jež se liší ve své struktuře. Nejhlavnějšími zástupci jsou kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Podstatná je pro náš organismus zejména DHA a EPA. Kyselina alfalinolenová, kterou bychom našli třeba ve lněném semínku, má taktéž svůj význam, ale částečně ji tělo stejně složitými procesy přemění na ty ostatní dvě. Omega 3 jsou tzv. esenciální, což znamená, že jsou nezbytné, ale naše tělo si je přesto neumí samo vyrobit. Přijímat je tedy musíte z jídla, popřípadě suplementů.
Jaký je rozdíl mezi omega 3 a omega 6?
Pokud se budete o omega kyseliny zajímat, pravděpodobně hned narazíte na to, že existují jiné nežli omega 3. Rozdělují se totiž do třech základních skupin. Omega 3, 6 a 9. Jejich odlišnost spočívá v chemické stavbě – číslo je udáváno podle uhlíku, na kterém mají dvojitou vazbu. Omega 9 je však na rozdíl od ostatních neesenciální. Tělo si je dokáže vyprodukovat samo z jiných nenasycených tuků. Co se týče omega 3 a 6, tam jde především o to, že je problematický jejich výrazný nepoměr. Obě jsou pro organismus důležité, ale omega 3 přijímáme opravdu málo, zatímco omega 6 nadměrně.
Na co je dobré omega 3?
Pokud nemáte dostatek omega 3 můžete se potýkat s řadou problémů, které se pravděpodobně budou zhoršovat, což může vést až k vážnějším zdravotním obtížím. Tyto mastné kyseliny totiž napomáhají udržovat správnou funkci kardiovaskulárního systému. Mají pozitivní vliv na srdce, na udržování průchodnosti cév a normální hladiny triglyceridů v krvi, regulaci cholesterolu a snižování krevního tlaku. Zároveň jsou prospěšné pro mozek a nervové tkáně, jelikož jsou významnou složkou buněčných membrán. Dále mají protizánětlivé schopnosti, zlepšují mentální zdraví a příznivé jsou také pro pokožku, a jak naznačují studie, rovněž pro oči. DHA má navíc svou zásadní roli v imunitě nebo již při počátečním vývoji kojenců a dětí.
Nasycené vs nenasycené mastné kyseliny
Nasycené mastné kyseliny bychom našli převážně ve výrobcích živočišného původu (máslo, sádlo, tučné maso). Vyskytovat se však mohou i v rostlinných produktech (kokosový či palmový tuk). Nelze říci, že by byly nebezpečné, ale opět je zde problém s jejich nadměrnou konzumací. Ta může přispět k obezitě, zvýšení hladiny „špatného cholesterolu“ a zhoršení kardiovaskulárního zdraví. Naproti tomu nenasycené mastné kyseliny nemají takovou tendenci se ukládat a jsou pro nás vyloženě prospěšné. Většinu z nich bychom objevili v rostlinné sféře. Výjimku tvoří ale kupříkladu rybí olej, jenž je bohatou zásobárnou právě omega 3 nenasycených mastných kyselin.
Jak doplnit omega 3?
Nejlepším způsobem, jak tyto kyseliny doplnit jsou tučné ryby a mořské plody. Může to být například makrela, losos, ančovičky, sardinky, tuňák nebo játra bílých ryb jako je třeba treska. Rostlinnými zdroji jsou mořské řasy, chia, lněná a konopná semínka, řepkový olej a ořechy. Nicméně pokud neholdujete rybám nebo výše zmíněné potraviny nejíte příliš často, je nejjednodušší sáhnout po kvalitním doplňku v podobě rybího oleje. Ten můžete pořídit buď ve formě tekuté či kapslích.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230711/
https://www.celostnimedicina.cz/benefity-omega-3/

Křeče a dlouhotrvající únava? Zkuste doplnit hořčík.
Hořčík je jednou z důležitých minerálních látek, bez kterých by naše tělo neumělo správně fungovat. Podílí se například na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin, na správném chodu nervové soustavy, energetickém metabolismu a v neposlední řadě právě na činnosti svalů. Je významný jak pro přenos nervových vzruchů, tak pro svalovou kontrakci. Při pohybu svalů se totiž střídají dvě fáze – jedná se o kontrakci (zkrácení) a o relaxaci (uvolnění)

Vitamin B12 a jeho přínos pro zdraví?
Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a je jedním z vitaminů spadajících do B-komplexu (spolu s B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9). Stejně jako ostatní z této skupiny je pro organismus nezbytný a zajišťuje správné fungování vícero procesů v těle. Asi 60 % vitaminu B12 se nachází v našich játrech a 30 % ve svalech. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2,5 mikrogramů. Ovšem vzhledem k míře vstřebatelnosti je vhodné, v podobě doplňku stravy, přijímat několikanásobně více (asi 250 µg). Starší osoby a kojící nebo těhotné ženy by však měli doplňovat ještě o něco vyšší kvantum.

Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně. Hořčík je přítomen u stovek nejrůznějších metabolických reakcí. Podílí se na energetickém metabolismu, je součástí enzymů a napomáhá syntetizovat proteiny. Je potřebný pro správné fungování svalstva, psychickou činnost a přenos nervových vzruchů.