Reflux – jaké má projevy a co na něj pomáhá?
Obtíže spojené s gastrointestinálním systémem jsou relativně časté. Existuje mnoho onemocnění a poruch trávicího traktu a velká část populace se již s určitými těžkostmi v této oblasti setkala. Poměrně častou poruchou trávení je právě také reflux. Nazýván je běžně jako jícnový či gastroezofageální reflux (zkráceně taktéž GERD). A právě této problematice budeme věnovat dnešní článek, kde se dozvíte, o co se jedná, jaké jsou příčiny a příznaky a jak ho můžete vy sami ovlivnit.
Co je to reflux?
Jícnový reflux se týká především žaludku a jícnu. Dochází při něm ke zpětnému návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, kdy přítomná kyselina může zapříčinit podráždění nebo dokonce zánět. Při běžném procesu trávení se tzv. dolní jícnový svěrač otevírá a skrze něj prochází potrava směrem do žaludku. Poté se uzavře, aby se potrava a žaludeční kyseliny nedostaly zpět. V případě refluxu tento svěrač nefunguje správným způsobem nebo je ochablý, a tak propustí obsah zpátky, což s sebou přináší nepříjemné průvodní symptomy či budoucí komplikace.
Jak se projevuje reflux jícnu?
Prvním, a i tím nejčastějším příznakem, je pálení žáhy neboli pyróza. Jedná se obvykle o pálení a bolest v oblasti hrudníku, která směřuje až do hrdla. Mohou se však přidat také nevolnosti, pocity na zvracení a časté říhání. Jídlo a kyseliny se mohou vracet až zpět do úst, mohou se objevit potíže s polykáním a zahlenění. Rovněž se může dostavit kašel, chrapot a zápach z úst. Neléčený reflux může způsobit vážnější komplikace, než se kterými se postižený potýká na začátku. Jedná se třeba o záněty jícnu, krvácení a vznik vředů.
Jaké mohou být příčiny refluxu a co ho zhoršuje?
Existuje mnoho faktorů, které mohou negativně ovlivňovat funkci jícnového svěrače, což může vyvolat či zhoršit reflux. Jeho rozvinutí bohužel podporuje také dědičnost, s níž ovšem nic neuděláte. Nepříznivá je v tomto případě nadměrná hmotnost. Značný dopad má taktéž životní styl a strava. Škodit může čokoláda, citrusy, alkohol, perlivé nápoje, koření, cibule, rajčata, smažená jídla nebo česnek. Vyhnout byste se měli přejídání a kouření. Nepříznivý je i stres a nošení příliš těsného oblečení. Veškeré tyto spouštěče je dobré co nejvíce omezovat.
Jak podpořit léčbu refluxu?
V první řadě je samozřejmě na místě, navštívit lékaře, který uskuteční potřebnou diagnostiku. Využívá se různých vyšetření a testů a jejich kombinace. Běžně se provádí tzv. endoskopie, kdy se zavádí trubička s kamerou do jícnu. Tím se kontroluje celkový stav a identifikuje se případné podráždění a záněty. Dále může být proveden peptest, pH metrie a další metody, jež určí lékař. Následně mohou být nasazena léčiva (např. antacida).
Podpořit zlepšení refluxu však můžete správnými návyky či konzumací prospěšných potravin. Jezte pomalu, neulehejte ke spánku s plným žaludkem a zvedněte si hlavovou část lůžka. Spěte na levém boku, vyhýbejte se stresu a do jídelníčku zařaďte ovesné vločky, libové maso, fazole, aloe vera, zázvor, fenykl, listovou zeleninu a řapíkatý celer.
Na jaké doplňky stravy a bylinky se zaměřit?
Ulevit od nepříjemných symptomů vám mohou i jisté doplňky stravy či bylinky. Je důležité se zaměřit na celkové zdraví a funkci celé trávicí soustavy. V kombinaci s úpravou životního stylu a zařazením vhodných návyků pak můžete reflux významně omezit.
- Probiotika a prebiotika – probiotika jsou zdravé bakterie, které zajišťují zdraví trávicího systému, náležité zažívání a vyrovnávají mikroflóru. Prebiotika jsou jejich důležitou výživou, podporují jejich růst a aktivitu.
- Trávicí enzymy – tyto enzymy jsou nepostradatelné pro štěpení veškerých živin. Díky nim se rozkládají na menší celky, jež se jednodušeji vstřebávají. Jejich nedostatek způsobuje řadu obtíží.
- Heřmánek – je pomocníkem pro trávení. Ulevuje od žaludečních křečí, zklidňuje a přináší úlevu při refluxu. Funguje protizánětlivě, a má navíc řadu dalších benefitů pro zdraví.
- Dobromysl (oregano) – tato bylinka je rovněž pro zažívání velice příznivá. Přispívá k normální funkci jater a žlučníku, hojně se využívá při poruchách trávení a harmonizuje střeva. Napomáhá proti nadýmání.
- Lékořice – vyrovnává tvorbu žaludečních šťáv a má prospěšný vliv na činnost gastrointestinálního traktu. Je vhodná na podrážděný žaludek, pálení žáhy i jícnový reflux.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Functional Food in Relation to Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) - PMC [online]. [cit. 28. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10458865/

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.

Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud vůbec neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně

DMSO průmyslová nebo farmaceutická kvalita?
DMSO je čirá tekutina, která byla již v 60. letech označena za zázračnou, neboť se zjistilo, že má silný protizánětlivý efekt na organismus. To pochopitelně mezi lidmi a odborníky způsobilo vlnu nadšení a zároveň pochybností. Do té doby se totiž DMSO používalo pouze jako rozpouštědlo v průmyslových provozech. Dnes tedy existují dvě základní kvality DMSO – průmyslová a farmaceutická. Po které byste měli sáhnout, vám prozradíme v článku.