Reflux – jaké má projevy a co na něj pomáhá?
Obtíže spojené s gastrointestinálním systémem jsou relativně časté. Existuje mnoho onemocnění a poruch trávicího traktu a velká část populace se již s určitými těžkostmi v této oblasti setkala. Poměrně častou poruchou trávení je právě také reflux. Nazýván je běžně jako jícnový či gastroezofageální reflux (zkráceně taktéž GERD). A právě této problematice budeme věnovat dnešní článek, kde se dozvíte, o co se jedná, jaké jsou příčiny a příznaky a jak ho můžete vy sami ovlivnit.
Co je to reflux?
Jícnový reflux se týká především žaludku a jícnu. Dochází při něm ke zpětnému návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, kdy přítomná kyselina může zapříčinit podráždění nebo dokonce zánět. Při běžném procesu trávení se tzv. dolní jícnový svěrač otevírá a skrze něj prochází potrava směrem do žaludku. Poté se uzavře, aby se potrava a žaludeční kyseliny nedostaly zpět. V případě refluxu tento svěrač nefunguje správným způsobem nebo je ochablý, a tak propustí obsah zpátky, což s sebou přináší nepříjemné průvodní symptomy či budoucí komplikace.
Jak se projevuje reflux jícnu?
Prvním, a i tím nejčastějším příznakem, je pálení žáhy neboli pyróza. Jedná se obvykle o pálení a bolest v oblasti hrudníku, která směřuje až do hrdla. Mohou se však přidat také nevolnosti, pocity na zvracení a časté říhání. Jídlo a kyseliny se mohou vracet až zpět do úst, mohou se objevit potíže s polykáním a zahlenění. Rovněž se může dostavit kašel, chrapot a zápach z úst. Neléčený reflux může způsobit vážnější komplikace, než se kterými se postižený potýká na začátku. Jedná se třeba o záněty jícnu, krvácení a vznik vředů.
Jaké mohou být příčiny refluxu a co ho zhoršuje?
Existuje mnoho faktorů, které mohou negativně ovlivňovat funkci jícnového svěrače, což může vyvolat či zhoršit reflux. Jeho rozvinutí bohužel podporuje také dědičnost, s níž ovšem nic neuděláte. Nepříznivá je v tomto případě nadměrná hmotnost. Značný dopad má taktéž životní styl a strava. Škodit může čokoláda, citrusy, alkohol, perlivé nápoje, koření, cibule, rajčata, smažená jídla nebo česnek. Vyhnout byste se měli přejídání a kouření. Nepříznivý je i stres a nošení příliš těsného oblečení. Veškeré tyto spouštěče je dobré co nejvíce omezovat.
Jak podpořit léčbu refluxu?
V první řadě je samozřejmě na místě, navštívit lékaře, který uskuteční potřebnou diagnostiku. Využívá se různých vyšetření a testů a jejich kombinace. Běžně se provádí tzv. endoskopie, kdy se zavádí trubička s kamerou do jícnu. Tím se kontroluje celkový stav a identifikuje se případné podráždění a záněty. Dále může být proveden peptest, pH metrie a další metody, jež určí lékař. Následně mohou být nasazena léčiva (např. antacida).
Podpořit zlepšení refluxu však můžete správnými návyky či konzumací prospěšných potravin. Jezte pomalu, neulehejte ke spánku s plným žaludkem a zvedněte si hlavovou část lůžka. Spěte na levém boku, vyhýbejte se stresu a do jídelníčku zařaďte ovesné vločky, libové maso, fazole, aloe vera, zázvor, fenykl, listovou zeleninu a řapíkatý celer.
Na jaké doplňky stravy a bylinky se zaměřit?
Ulevit od nepříjemných symptomů vám mohou i jisté doplňky stravy či bylinky. Je důležité se zaměřit na celkové zdraví a funkci celé trávicí soustavy. V kombinaci s úpravou životního stylu a zařazením vhodných návyků pak můžete reflux významně omezit.
- Probiotika a prebiotika – probiotika jsou zdravé bakterie, které zajišťují zdraví trávicího systému, náležité zažívání a vyrovnávají mikroflóru. Prebiotika jsou jejich důležitou výživou, podporují jejich růst a aktivitu.
- Trávicí enzymy – tyto enzymy jsou nepostradatelné pro štěpení veškerých živin. Díky nim se rozkládají na menší celky, jež se jednodušeji vstřebávají. Jejich nedostatek způsobuje řadu obtíží.
- Heřmánek – je pomocníkem pro trávení. Ulevuje od žaludečních křečí, zklidňuje a přináší úlevu při refluxu. Funguje protizánětlivě, a má navíc řadu dalších benefitů pro zdraví.
- Dobromysl (oregano) – tato bylinka je rovněž pro zažívání velice příznivá. Přispívá k normální funkci jater a žlučníku, hojně se využívá při poruchách trávení a harmonizuje střeva. Napomáhá proti nadýmání.
- Lékořice – vyrovnává tvorbu žaludečních šťáv a má prospěšný vliv na činnost gastrointestinálního traktu. Je vhodná na podrážděný žaludek, pálení žáhy i jícnový reflux.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Functional Food in Relation to Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) - PMC [online]. [cit. 28. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10458865/

Ginkgo biloba – Klíč k lepší paměti i prokrvení
Ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný, je opadavý strom pocházející z východní Asie, zejména z oblasti dnešní Číny. Je považován za tzv. živoucí fosilii, neboť jeho původ sahá až do doby před více než 200 miliony let. V přírodě je to strom dorůstající výšky až několik desítek metrů, s typickými vějířovitými listy, které se na podzim zbarvují do zlatožluté barvy.

Proč je zásadní forma minerálů při jejich výběru?
Minerály hrají významnou roli v mnoha biologických procesech. Jsou nezbytné pro tělesné a systémové funkce, včetně metabolismu, syntézy hormonů, regulaci enzymatických reakcí, zdraví kostí a zubů, správnou funkci svalů a orgánových soustav, imunitního systému, nervových pochodů a metabolismus jiných zásadních složek (cukry, tuky, bílkoviny či některé vitaminy)

Vitamin D3 a K2 – proč je užívat současně?
Vitamin D3 a vitamin K2 patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, které jsou zodpovědné za celou řadu procesů v lidském těle. Uvádí se, že se účastní více jak 200 dějů, jež ovlivňují správné fungování imunitního, kardiovaskulárního a pohybového systému. Z toho lze snadno odvodit, jak moc jsou pro náš organismus důležité a proč bychom se na jejich příjem měli zaměřit. Pojďme se tedy podívat, kde vitamin d3 a vitamin k2 najít a k čemu jsou dobré. Začněme vitaminem D3 neboli cholekalciferolem. O vitaminu D3 prakticky každý ví, že si ho naše tělo dovede samo vytvářet při působení slunečních paprsků. Bohužel si ale málokdo z nás uvědomuje, že kvůli střídání ročních období a zeměpisné šířce, ve které žijeme, tělo od podzimu do jara není schopno ze slunce vitamin D3 vytvořit.