Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Výskyt rybího oleje ve stravě je proto velice důležitý. Přesto však v jídelníčcích obyvatel vnitrozemských států, mezi které patři i Česká republika, často chybí.
V jakých rybách se vyskytuje nejvíce rybího oleje?
Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.
Za ideální je považována konzumace rybích pokrmů alespoň dvakrát týdně, případně nahradit rybí maso podáním rybího oleje ve formě doplňku stravy.
Rybí olej konkrétně tedy omega 3, které jsou v něm obsaženy hrají nezbytnou roli v našem organismu a jejich přísun bychom neměli brát na lehkou váhu. Oproti jiným zemím EU, kde průměrný občan za rok sní okolo 11 kg ryb je u nás toto množství poloviční 5,5 kg.
Zajímavostí je, že nejvíce ryb snědí Japonci a to až 70 kg na osobu za rok. I toto může být jeden z důvodů, proč je v Japonsku daleko nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, oproti jiným státům.
Jaké důležité látky obsahuje rybí tuk?
Tím nejdůležitějším, co rybí tuk obsahuje, jsou tzv. Omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA.
-DHA neboli kyselina dokosahexaenová patří do kategorie omega-3 nenasycených mastných kyselin a je odpovědná za správný mentální vývoj jedince. Proto by její přísun neměl být podceňovaný již od dětství. Dále má pozitivní vliv na pokožku, nehty, vlasy a zrak. Podporuje také správnou funkci imunitního systém a paměti.
A proč je DHA nezbytná?
Zejména proto, že se podílí na řízení a souhře životně důležitých procesů, ovlivňuje správnou funkci cév, nervů a buněčných stěn a zlepšuje koncentraci.
-EPA neboli kyselina eikosapentaenová má pro lidské tělo podobný efekt. Především má přímý vliv na kardiovaskulární systém, kde ovlivňuje elasticitu cév a brání ukládání cholesterolu do cévních stěn. Podporuje také správnou funkci centrální nervové soustavy a není sporu o jejím pozitivním vlivu na imunitní systém a obranyschopnost organismu. Obě kyseliny pak společně upravují hladinu krevního tlaku a triglyceridů v krvi.
Obě tyto nenasycené mastné kyseliny je vhodné kombinovat s vitamínem E, který působí jako silný antioxidant, čímž zabraňuje oxidaci EPA a DHA a jejich následnému znehodnocení.
Dále rybí tuk obsahuje vitamin A – důležitý pro správnou funkci zraku a vitamin D – pro zdravé klouby a pevné kosti.
Jaký vliv má rybí olej na náš organismus?
- Přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 100 mg DHA denně. Při použití v kojenecké výživě, musí potravina obsahovat nejméně 0,3% DHA z celkového obsahu mastných kyselin, jinak nelze uvedený přínos tvrdit.
- Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
- Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
- Přispívá k udržení normální činnosti mozku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
- Přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g DHA denně v kombinaci s kyselinou eikosapentaenovou (EPA). Doplňkový přívod nesmí překročit 5 g denně kombinace EPA a DHA a nelze jej tvrdit u potravin určených pro děti.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Rybí olej (omega 3) s obsahem 1000 mg v jedné kapsli s EPA a DHA.
Golden Nature Vitamin D3+K2 navíc s přidaným rybím olejem s vysokým obsahem EPA a DHA.

Který ženšen je nejlepší?
Ženšen je velmi často spojován především s podporou paměti. A je tomu opravdu tak, dokáže totiž zlepšit většinu našich kognitivních funkcí, tudíž i například koncentraci, rychlost myšlení a soustředění. Ženšen má pozitivní vliv jak na psychickou, tak fyzickou stránku člověka, a dle studií je také adaptogenem, který podněcuje imunitní systém, jelikož zvyšuje počet buněk, které jsou odpovědné za naši vlastní obranyschopnost. Dále zvyšuje odolnost, vitalitu, napomáhá se snadněji vyrovnat se změnami a případným stresem. Povzbudí taktéž při únavě a vyčerpání, zlepšuje krevní oběh a činnost reprodukčního systému a přispívá k náležité hladině glukózy v krvi.

V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné.

Kolagen, jak vybrat ten správný??
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla. Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího, kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin a zejména v obsahu základních aminokyselin. Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.