Potravinové intolerance jsou stále častějším problémem, avšak zůstávají dlouho nerozpoznané. Jedná se o nesnášenlivost některých složek stravy, které tělo nedokáže správně zpracovat. Na rozdíl od alergií se intolerance projevují především zažívacími obtížemi, ale mohou mít i celou řadu dalších příznaků
Inositol je látka, která bývá někdy označovaná jako vitamin B8, i když ve skutečnosti mezi vitaminy úplně nepatří. Chemicky jde o cyklický alkohol, jenž se vyskytuje v několika formách (izomerech). Řadíme ho mezi tzv. pseudovitaminy, což znamená, že si ho naše tělo dokáže vyrobit samo, a není ho tak nutné přijímat jako klasické vitaminy
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.
Nejvíce betakarotenu obsahují rostlinné potraviny, a to především ty s výrazně oranžovou, červenou a žlutou barvou. Typickým příkladem jsou mrkev, batáty, dýně, mango, papája nebo meruňky.
Spánek patří k velice důležitým biologickým procesům v našem životě. Přesto se stále více lidí potýká s jeho nedostatkem, špatnou kvalitou nebo neschopností usnout
GABA neboli kyselina gama-aminomáselná je aminokyselina, která plní důležitou úlohu jako neurotransmiter v lidském mozku. Jejím hlavním úkolem je tlumení nervové aktivity, čímž přispívá k uklidnění a snížení napětí
Maca peruánská je vysokohorská rostlina z peruánských And, známá svou silou a odolností, jež skrývá v kořeni mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Jsou známé různé druhy, jež jsou všechny velice blahodárné, ovšem každý z nich nás může překvapit svými specifickými schopnostmi.
Hořčík je esenciální minerál, který, jak už nejspíš víte, hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Je nezbytný pro správné fungování svalů, nervů, metabolismu a podporuje zdraví kostí i srdce. Ovšem bylo objeveno již mnoho forem hořčíku, které se liší svou biologickou dostupností a taktéž svým potenciálem. Jednou z nejmodernějších a nejzajímavějších variant je tzv. hořčík L-threonát, také nazývaný jako Magtein
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví.
Zrak je jedním z našich nejcennějších smyslů, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. S přibývajícím věkem nebo důsledkem životního stylu se mohou ovšem objevit nejrůznější obtíže a nemoci, jež mají zásadní vliv na naši schopnost vidět. Prevence a náležitá péče o oči je samozřejmě klíčová, avšak existuje spoustu faktorů majících na zrak dopad – patří mezi ně například také dědičnost. Nicméně jsou věci, které můžete aktivně ovlivnit. Sáhnout můžete třeba po různých doplňcích stravy s obsahem látek vhodných právě pro oči.
Klíčem úspěchu je za prvé pochopení základů výživy a toho, co váš organismus vyžaduje pro správné fungování. Strava je totiž pro nás důležitým palivem, bez kterého se rozhodně neobejdeme. Vy tak musíte dodat tělu všechny nutné skupiny makroživin, jelikož každá z nich má svoji zásadní úlohu. Jedná se o cukry (cca 50-60 % z příjmu), tuky (25-30 %) a bílkoviny (15-25 %). V dnešní době je problémem především nedostatečný přísun bílkovin, které (jak si ovšem spoustu lidí myslí) nepotřebují jen lidé, kteří vrcholově sportují či budují svaly.
Často se stává, že zvolíme dárek, který zůstane nevyužitý a my jsme do jeho nákupu vložili zbytečné úsilí a peníze. Darování doplňků stravy je však skvělé hned z několika důvodů. Zdraví je za prvé nejcennějším darem. Užívání vitaminů, minerálů a bylin může podpořit fyzickou schránku i psychiku
V mléku jsou přítomny všechny základní živiny. Obsahuje cukry, tuky i bílkoviny. Kromě toho v něm nalezneme vitamin A, D, E, K i vitaminy ze skupiny B. Je také významným zdrojem vápníku.
Sacharidy neboli cukry (starším označením taktéž uhlohydráty) jsou jedním ze tří hlavních mikronutrientů. Patří sem společně s tuky a bílkovinami, které jsme si přiblížili v předchozích článcích. Přirozeně se vyskytují v různých formách, liší se především v počtu jednotek a délce molekulárních řetězců.
Tuky jsou jednou ze základních živin, které společně s bílkovinami a cukry tvoří jádro naší stravy. Často ovšem panují obavy z jejich konzumace, a mnoho lidí je proto omezuje nebo téměř vynechává. To je ale spíše na škodu nežli k užitku
Bílkoviny neboli proteiny jsou nedílnou součástí stravy a my bychom je měli přijímat v dostatečném množství. Jsou totiž jednou z klíčových složek, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Mnohdy se lidé mylně domnívají, že by se na jejich přísun měli zaměřit pouze pokud cvičí, sportují nebo mají vysokou fyzickou zátěž. Ovšem tyto makroživiny potřebuje úplně každý.
Omega 3 mastné kyseliny patří mezi esenciální živiny, které si sice tělo samo vyrobit neumí, ovšem i přesto jsou pro nás opravdu klíčové. Jsou zásadní už od raného vývoje a nepostradatelné jsou vlastně po celý život. Je tedy důležitý jejich pravidelný příjem ze stravy, to ale bývá v našich končinách poněkud problematické.
V posledních letech si získal zvláštní pozornost kolagen rybí, a to především díky svým prokazatelně pozitivním účinkům nejen na krásu. V dnešním článku se proto na tento kolagen zaměříme a řekneme si více o jeho vlastnostech a srovnáme si také pár produktů, jež stojí za vyzkoušení.
Minerály hrají významnou roli v mnoha biologických procesech. Jsou nezbytné pro tělesné a systémové funkce, včetně metabolismu, syntézy hormonů, regulaci enzymatických reakcí, zdraví kostí a zubů, správnou funkci svalů a orgánových soustav, imunitního systému, nervových pochodů a metabolismus jiných zásadních složek (cukry, tuky, bílkoviny či některé vitaminy)
Maitake, známá i pod jmény Grifola frondosa, sírovec, Trsnatec lupenitý nebo tančící houba, je jedlá a také blahodárná vitální houba, o které jste dost možná ještě doposud neslyšeli, jelikož není tak opěvována jako třeba velice populární reishi nebo cordyceps.