Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami.
Starat se o svoje tělo, jeho náležité fungování i imunitní systém by mělo být samozřejmostí po celý rok. Pokud o sebe celý rok nepečujete, nemůžete očekávat, že vše dáte do pořádku v průběhu jednoho nebo dvou týdnů. Nicméně období podzimu a zimy je pro obranyschopnost zcela jistě náročnější. Proto je vhodné v tomto období organismus posilovat.
Koenzym Q10 je látka, která je svým složením a strukturou dosti podobná vitaminům. Z tohoto důvodu se proto často označuje jako vitamin Q. Setkat se však můžete i s dalšími názvy, jako je například CoQ10 nebo je pak pojmenován konkrétněji dle svých forem.
Jícnový reflux se týká především žaludku a jícnu. Dochází při něm ke zpětnému návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, kdy přítomná kyselina může zapříčinit podráždění nebo dokonce zánět. Při běžném procesu trávení se tzv. dolní jícnový svěrač otevírá a skrze něj prochází potrava směrem do žaludku.
Tento česnek má s obyčejným bílým mnoho společného – je z něho totiž vyráběn. Ve většině případů se využívá procesu pomalé fermentace, kdy se celé paličky nechávají zrát ve fermentačních komorách či boxech, kde se udržuje předem daná teplota a vlhkost.
Lutein je v těle nezastupitelnou látkou. Řadí se mezi karotenoidy a konkrétně patří mezi tzv. xanthofylní barviva. Tyto látky jsou hodně podobné karotenům. Lutein má svůj název odvozen z latinského „luteus“, což znamená žlutý. Proto se dá velice snadno odvodit, že jeho barvou je výrazná žlutá, ve vyšších koncentracích až žlutooranžová.
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá až dvouletá rostlinka, která náleží do čeledi hvězdnicovitých. Pokud se s ním ve volné přírodě setkáte, je možné, že ho zaměníte za zcela neužitečný a obyčejný bodlák. Nejvyšší koncentrace aktivních složek je v semenech, o něco menší pak v listech či kořenech.
Kyselina hyaluronová je ve vysoké koncentraci součástí mezibuněčné hmoty, pojivových tkání, pokožky, kloubů a dokonce očí. Ženy si často pochvalují především její přínos pro pleť. Dokáže ji hydratovat, vyplnit a dodat jí zářivost. Vyhlazuje také jemné vrásky, prostupuje hluboko do kožních vrstev a stimuluje tvorbu kolagenu.
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinu používanou v tradičních medicínách.
Reishi, Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, Ling zhi nebo také božská houba nesmrtelnosti. Mnoho názvů pro jednu a tu stejnou houbu, která má ale i spoustu pozitivních schopností. Jedná se o dřevokaznou houbu, jež je klenotem tradičních medicín, ale obrovský zájem rozhodně vzbudila už i v dnešním moderním světě.
Železo je prvek, který má v našem těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na mnoha enzymatických reakcích, je významné z ohledu produkce hemoglobinu, účastní se metabolismu a má několikero dalších úkolů, které jsou z hlediska správného fungování organismu zcela zásadní
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou vlastně přátelskými bakteriemi, mají spoustu úkolů a zajišťují správnou činnost naší trávicí soustavy. To zahrnuje zpracování a trávení potravy, transport veškerých molekul a náležité vstřebávání nepostradatelných živin.
Zdraví vlasů lze podpořit rozličnými doplňky stravy. Pro vlasy jsou důležité minerály a vitaminy, ale můžeme je povzbudit i dalšími látkami, které jsou pro ně významné a prospěšné. Nicméně ověřujte si vždy jejich kvalitu, čistotu složení, formu a vstřebatelnost.
Mořský kolagen je vhodný pro ženy i muže, kteří chtějí podpořit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Přirozená produkce začíná rapidněji zpomalovat už od 35. roku života. Avšak s jeho užíváním můžete začít dokonce mnohem dříve v rámci prevence proti povadání pleti a vzniku případných vrásek, a to zhruba již od 25 let.
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod
Hořčík neboli magnesium je jedním ze základních minerálů. Přestože je dostupný v mnoha běžných potravinách, trpí jeho nedostatkem značná část populace. Uvádí se, že to je dokonce až jedna třetina obyvatelstva.
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení.
Ashwagandha, česky ašvaganda, indický ženšen nebo také vitánie snodárná, to vše jsou rozmanité názvy pro jednu zajímavou rostlinu, která toho dokáže opravdu mnoho. Skrývá v sobě totiž spoustu aktivních látek, jež mohou posílit jak vaši psychickou stránku, tak i tu fyzickou.
Příčiny deficitu zinku mohou být různorodé. Na vinně může být nevhodně poskládaná strava, specifický způsob stravování či vyřazování určitých potravinových skupin. Může být rovněž zapříčiněn nenavýšením příjmu zinku v obdobích se zvýšenou potřebou.
Adaptogeny jsou skupinou rostlin a bylin, které mají řadu unikátních schopností. Většina z nich je využívána dokonce již po staletí, a to v rámci všemožných tradičních kultur. Tyto rostliny pomáhají tělu se lépe vyrovnat se stresem či změnami prostředí.