Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny. Nicméně máme i takové enzymy, které naše tělo nevyrábí, ale přesto mohou být užitečné. Jedná se třeba o bromelain a papain. Ty jsou přirozenou součástí některých druhů ovoce a štěpí bílkoviny.
Hericium je jedlá stopkovýtrusná houba pocházející z Asie, jež má charakteristický vzhled, dle kterého je snadno rozpoznatelná a odlišná od ostatních hub. Plodnice má kulovitý tvar a z ní vyčnívá velký počet třásňovitých výrůstků. Barva se proměňuje spolu s věkem. Začíná u čistě bílé a končí až u žlutohnědé. Korálovec je dřevokazná houba, které se nejvíce daří na odumřelých nebo poškozených listnatých stromech jako je například dub nebo buk. Hericium je vynikajícím prostředkem pro podporu imunity. Polysacharidy totiž zvyšují odolnost organismu tím, že aktivují přirozené obranné systémy těla. Povzbuzují buňky imunitního systému, tzv. makrofágy
Přírodní vitamin C je takový vitamin, který se běžně nachází v ovoci a zelenině. Každý druh obsahuje jiný podíl vitaminu C. Zatímco někde ho může být pouze stopové množství, tak v určitých druzích je koncentrován opravdu významně. Existuje však také vitamin C, který je produkován synteticky. Ten se vyrábí v laboratorních podmínkách. Není na něm nic špatného, nicméně přírodní vitamin C má jednu nespornou výhodu. Vyskytuje se totiž po boku dalších látek, jako jsou kupříkladu flavonoidy. Jedná se o fytonutrienty, jež mají zásadní vliv na to, jak je vitamin C následně v těle využit.
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá. Základní vlastnosti mají podobné, ale každá z nich má i své specifické schopnosti.
Kurkumin je velice přínosná naturální látka, jejíž vlastnosti a potencionální zdravotní benefity přitahují zájem. Proto je také kurkumin s oblibou užíván jako doplněk stravy v různých formách. Nejčastěji můžete nejspíš narazit na samotný prášek či kapsle s jeho obsahem nebo bývá součástí rozličných komplexních multivitaminových doplňků. Nicméně kurkumin je proslulý už po staletí, kdy byl hojně používán v rámci tradičních medicín po celém světě.
Kyselina hyaluronová je pro většinu lidí již velmi dobře známý pojem. V současné době je o ní totiž poměrně dost slyšet a stala se také neodmyslitelnou součástí kosmetického průmyslu. Přidává se do všemožných produktů pro péči o pleť, pokožku celého těla, a dokonce i vlasy. Hojně se používá rovněž v estetické medicíně, kde se jí nejčetněji využívá pro výplň hlubších vrásek, zvýraznění kontur či zvětšení rtů. Kyselina hyaluronová je často označována také jako hyaluronan nebo hyaluronát. Jedná se vlastně o různé termíny, které ovšem odkazují na tu stejnou látku se stejnými příznivými vlastnostmi.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou přirozenou součástí našeho organismu. Jsou nepostradatelné pro správné fungování zažívacího ústrojí a při nedostatku se mohou dostavit různorodé obtíže. Pokud vás trápí jakékoliv problémy v oblasti trávení, je možné, že potřebujete do těla probiotika dodat. Jejich užívání vám tak může přinést řadu zdravotních výhod.
O jojo efektu se hovoří v případě, pokud člověk zhubne, ale není schopen si tuto váhu udržet po delší dobu a většinou poměrně rychle se dostává na svoji původní hmotnost, nebo mnohdy přibere ještě dokonce daleko více. To bývá zpravidla velmi demotivační a stresující. Častěji jojo efektem trpí spíše ženy, ale rozhodně se nevyhýbá ani mužům. Jedná se vlastně o reakci těla na nevhodný postup při hubnutí.
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin.
Očista neboli detox organismu je stále populárnější, a to zejména mezi těmi, kteří se zajímají o své zdraví, a jak mu co nejlépe přispět. Mnoho lidí si takovou očistu pochvaluje a pravidelně ji zařazuje i několikrát do roka. Nejčastěji je tomu na počátku změny sezóny, především na jaře a na podzim, ale příznivé mohou být rovněž při dlouhodobých pocitech nepohody.
Maca je přírodním pokladem z peruánských And a jedná se o rostlinu s opravdu pozoruhodnými vlastnostmi. Maca byla od pradávna využívána místními obyvateli nejen jakožto zdroj živin, ale také zajímavých látek, které dokážou podpořit zdraví a dodat energii. Její schopnosti jsou ovšem oblíbené rovněž v dnešním moderním světě, a to hlavně mezi těmi, jež volí přírodní produkty, které dávají opravdu smysl a fungují.
Krevní tlak je tlak, který vlastně vyvíjí krev na stěny tepen, jimiž protéká. Závisí to na množství krve, kterou do krevního řečiště pumpuje srdce a také na odporu cévních stěn vůči samotnému průtoku. Při jeho měření se často dozvíme dvě různé hodnoty, jež bývají oddělené lomítkem. První z čísel poukazuje na tlak systolický. Jde o výši tlaku během kontrakce (stažení) srdce, kdy je krev vytlačena do krevního oběhu. Druhá hodnota, která bývá za lomítkem a je nižší, je tlak diastolický. Ten udává tlak v momentě, kdy je srdeční sval v klidové fázi. Tlak se měří v torrech. Ty mají jednotku značenou mmHg neboli tzv. milimetry rtuťového sloupce.
Obtíže spojené s trávením si v životě minimálně jednou zažije každý. Jedná se o poměrně nepříjemnou záležitost, která může mít vícero průvodních příznaků. Pokud se jedná o krátkodobou záležitost, často postačí malá úprava jídelníčku a problém je vyřešen. V případě, že se ovšem situace opakuje častěji či máte citlivější zažívací ústrojí, je potřeba se tomu věnovat důkladněji a spolu s úpravou životního stylu, si můžete pořídit určité pomocníky, které řešení vašich obtíží napomohou urychlit.
Resveratrol je velice zajímavá sloučenina a také vysoce funkční antioxidant, který je přírodního původu a jeho pravidelné užívání může poskytnout tělu spoustu benefitů. Najdeme ho v několika desítkách rostlin, kde se nenachází jen tak, ale má v nich svoje určité specifické funkce. Prospěch, který z něj může mít lidský organismus, je rovněž značný. Nejenže je resveratrol přínosný pro buňky, ale má i některé další pozitivní vlastnosti.
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.
Zinek je jako všechny minerály nadmíru důležitý pro spousty biochemických procesů v těle a v případě, že chybí, může se jeho nedostatek projevit na naší pokožce. Užívání zinku může být dobrou podporou při léčbě akné a zlepšování stavu pleti. Zinek je totiž přírodní antioxidant, a chrání tak před působením volných radikálů. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, a zmírňuje tak zánětlivé procesy a potlačuje růst bakterií, které akné a pupínky doprovází. Navíc je zinek nezbytný pro hojení tkání. Tudíž nejenže urychluje uzdravení, ale zároveň napomáhá snižovat riziko vzniku jizviček.
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat. Ženšen byl objeven již před několika tisíci lety, a to na území východní Asie, kde byl považován za jednu z nejcennějších bylin a kdysi jeho blahodárností mohl využívat jen sám císař a pár dalších vysoce postavených.
Přechod doprovází řada symptomů, které bývají velice obtěžující. Mohou být fyzického i psychického rázu a mohou se projevovat s rozličnou intenzitou a délkou trvání. Hlavním ukazatelem bývají změny v menstruačním cyklu. Přichází jeho nepravidelnost, zmírňuje se síla krvácení až vymizí zcela úplně. U některých žen proběhne klimakterium pouze takto, ale běžně takové štěstí nemají všechny ženy a pocítí další fyziologické změny. Mluvíme tu například o únavě, nespavosti, ztrátě libida, zhoršení kvality vlasů a pokožky, návalů horka, zvýšeném pocení, změn hmotnosti a rovněž zvýšeném riziku osteoporózy – tedy ubývání hustoty kostní tkáně.
Starost o pleť je důležitá hned z několika důvodů, jež se mohou týkat zdraví i jejího vzhledu. Kůže je totiž jeden z největších orgánu našeho těla a má poměrně dost zásadních funkcí, mezi které patří například ochrana před nepříznivými vnějšími vlivy, UV zářením, infekcemi, vylučování odpadních složek, smyslové vnímání pomocí nervových zakončení, termoregulace nebo účast při látkových výměnách.
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince.