Mezi další vitaminy důležité pro oči patří vitamin C, vitaminy skupiny B nebo vitamin E. Právě poslední zmiňovaný vitamin E pomáhá chránit oční buňky před poškozením volnými radikály a působí preventivně proti zrakovým problémům způsobeným věkem. Dále je pro oči významný vitamin A a prekurzor tohoto vitaminu zvaný jako betakaroten. A to z toho důvodu, že udržují buňky citlivé na světlo v dobré kondici. Při nedostatku vitaminu A hrozí šeroslepost. Najít ho můžete pouze v potravinách živočišného původu jako například v mléce nebo vejcích. Betakaroten je hojně obsažen v kapustě, špenátu, dýni nebo meruňkách.
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku. Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik...
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.
Psyllium jsou vyčištěné obaly semen jitrocele indického. Tato zajímavá rostlina se pěstuje v Indii, Austrálii a Iráku a dorůstá do výšky maximálně 15 cm. Za nejdůležitější její část jsou pokládány právě obaly semen, které obsahují vysokou koncentraci prospěšné rozpustné vlákniny. Tento druh vlákniny v těle působí tak, že na sebe váže vodu, bobtná a tím zvětšuje objem stolice a usnadňuje vyprazdňování. Zároveň zlepšuje funkci střev a zbavuje jej od nestravitelných zbytků a toxinů. Preventivně tak psyllium působí proti zácpě i průjmu, hemoroidům, nadýmání a jiným zažívacím problémům.
DMSO je čirá tekutina, která byla již v 60. letech označena za zázračnou, neboť se zjistilo, že má silný protizánětlivý efekt na organismus. To pochopitelně mezi lidmi a odborníky způsobilo vlnu nadšení a zároveň pochybností. Do té doby se totiž DMSO používalo pouze jako rozpouštědlo v průmyslových provozech. Dnes tedy existují dvě základní kvality DMSO – průmyslová a farmaceutická. Po které byste měli sáhnout, vám prozradíme v článku.
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.
Vápník je velice důležitý prvek, který potřebujeme k životu. Bez nadsázky můžeme říci, že díky němu je naše tělo soudržné, pevné a činné. V těle tvoří přibližně 1,5 % celkové tělesné hmotnosti, přičemž 99 % vápníku je uloženo v kostech. Nepotřebují ho ale pouze naše kosti a zuby. Významný je také pro nervosvalovou činnost, srážení krve, imunitu nebo hojení ran.
Hned na úvod si je potřeba říci, že ženšen pochází z čínského výrazu řén-šen a v češtině se tímto výrazem označuje botanický rod Panax. Všechny tyto rostliny jsou zároveň silné přírodní adaptogeny, které mají za cíl zvyšovat přirozenou odolnost organismu. Problémem je však to, že se ještě před zavedení latinského pojmu „Panax“, začalo v češtině mnoha různým rostlinám říkat jednoduše „Ženšen“, což vede ke zmatkům. Rostliny, které se označují jako ženšeny přitom pochází z různých oblastí, obsahují odlišné aktivní látky, a tedy i působí na lidské tělo zcela odlišně.
Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Prvně se začal připravovat na území Číny před více než 4000 lety, už tehdy se objevily zvěsti o jeho blahodárných schopnostech. Dnes o něm víme, že za jeho výtečné vlastnosti může zejména vysoký obsah látky zvané epigalokatechin galát (zkráceně EGCG), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Ten je možné extrahovat a užívat jako inovativní doplněk stravy ve formě kapslí k podpoře hubnutí.
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v těle savců tvoří až 30 % všech proteinů. Obsažena je v mezibuněčné hmotě, kůži, chrupavkách, cévách a svalech. V těle je zastoupena dokonce v takovém množství, až se udává, že vytváří 10 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Základní úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Jenže následkem stárnutí kolagen přestává svoji úlohu adekvátně plnit, protože dochází k jeho přirozenému úbytku. Z těla se tak pomalu vytrácí elastičnost a pevnost
Termínem B-komplex se označují všechny vitaminy skupiny B. Existuje jich celkem osm a každý z nich má specifický přínos pro lidský organismus. Proto se nedoporučuje užívat je jednotlivě, ale právě ve formě B-komplexu. Jelikož se navíc jedná o vitaminy, které se váží na vodu, nejsou v našem těle skladovány a postupně je vylučujeme močí. Důležité tedy je, získávat je pravidelně z potravy či doplňků stravy s obsahem vitaminu B.
Tradiční čínská a japonská medicína využívá k podpoře imunity a celkově správnému fungování těla širokou škálu přírodních prostředků. Jedním z nich jsou medicinální neboli vitální houby, které nejčastěji rostou na kmenech či pařezech stromů v Asii. S některými se lze ale vzácně setkat i u nás. A mezi ně právě patří hericium známé také jako lví hříva - dřevokazná houba, jejíž vzhled naprosto přesně vystihuje český název Korálovec ježatý!
Acai berry patří v dnešní době mezi žádané superpotraviny. Jedná se o tropické ovoce s nejvyšším obsahem antioxidačních látek na celém světě. Toto bobulovité ovoce roste především v Amazonii ve Střední a Jižní Americe a vzdáleně je příbuzné našim borůvkám nebo malinám. Rostlina, na níž roste, se však borůvčí ani zdaleka nepodobá. Stejně tak i samotné plody Acai berry jsou mnohem více nabité biologicky aktivními látkami, které nám v českém jídelníčku mnohdy chybí. A právě to je jeden z důvodů, proč bychom měli Acai berry užívat.
Vitamin K2 je nejvíce veřejností podceňovaný vitamin. Přitom jde o jeden z nejdůležitějších vitaminů, který udržuje naše kosti a klouby silné. Podle statistik jeho nedostatkem trpí většina západní populace, za což může nejen nízká informovanost, ale také nedostatek vitaminu K2 v naší stravě. A právě proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak vitamin K2 tělu dodat a proč byste ho rozhodně neměli podceňovat.
Muira puama nebo také „amazonská viagra“ je vysoký strom, který doposud zkoumají vědci pro svůj podpůrný efekt na sexuální apetit a mužskou potenci. Přestože u nás je Muira puama poměrně nová a málokdo o tomto přírodním afrodiziaku ví, tamní domorodí léčitelé jej využívali již před staletími. A to nejen ke zvýšení sexuální touhy, ale i k utlumení trávicích potíží nebo k vnějšímu použití na poranění kůže
Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.
Arganovému oleji se správně přezdívá Marocké zlato. A to nejen díky jeho zlatavému zbarvení, ale především díky pozitivním vlivům, které má na pleť, vlasy a pokožku celého těla. Široké spektrum kladných vlastností z arganového oleje činí všestranného pomocníka, který zastane práci hned několika produktů. Pojďme se na tento unikátní olej podívat zblízka. Arganový olej se získává z plodů stromů argánie trnité, které rostou výhradně v jihozápadní oblasti Maroka. Ty se zpracovávají lisováním za studena. Získat cenný arganový olej z plodů ale není vůbec jednoduché
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro správné fungování lidského organismu. Nachází se v orgánech, tkáních a tělních tekutinách a účastní se více než tří stovek biochemických reakcí, včetně dělení buněk, růstu a vývoje. Jelikož ho máme v těle jen ve stopovém množství, je potřeba si uvědomit, že i jeho zásoby jsou velice tenké. Navíc náš organismus neumí zinek samovolně syntetizovat, takže o to zásadnější je dbát na jeho přísun z potravy nebo doplňků stravy s obsahem zinku.
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.